Maminka.czRecepty

Křenová omáčka jako od babičky: Skvělý RETRO recept, který oživí vaše vzpomínky z dětství

Simona Formánková 26.  11.  2022
Křenová omáčka je tak trochu zapomenutý poklad české gastronomie. Přesto byla ve své době velmi oblíbenou pochoutkou. Zavzpomínejte na časy největší křenové slávy a dopřejte si ji k rodinnému obědu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Křenová omáčka si, asi jako většina jídel, najde mezi strávníky své skalní fanoušky i zaryté odpůrce. Naše babičky ji však připravovaly s oblibou. V kombinaci s plátkem uzeného masa a houskovým knedlíkem jde o opravdovou dobrotu!

Suroviny:

  •  700 ml studeného hovězího vývaru
  • 200 ml šlehačky (33 % tuku)
  • 30 g másla
  • 35 g hladké mouky
  • čerstvý strouhaný křen (cca 2–3 vrchovaté lžíce podle síly a chuti)
  • citronová šťáva podle chuti
  • sůl
  • bílý pepř

K servírování

  • uvařené hovězí maso ohřáté v troše vývaru
  • další strouhaný křen
  • petrželka 

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo, zasypte moukou a vytvořte světlou jíšku a pomalinku do ní přilévejte vývar. Přilijte polovinu množství šlehačky a 15–20 minut provařte.

Mezitím nakrájejte maso, pokud ho máte uvařené den předem, ohřejte ho v troše vývaru. Křen oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Omáčku osolte a přidejte křen (ale až úplně nakonec, cca 2 minutky před dovařením). Promíchejte, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, popřípadě přidejte cukr a zbylou smetanu.

Před servírováním můžete omáčku přecedit, ale pokud máte křen opravdu nadrobno, nebude to třeba. Dobrou chuť!

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Babička, Dětství, jídlo, Vaření, Video recept, Retro, Vaření pro rodinu, Mall.tv, servírování, omáčka, Šleh, Recept, Šlehačka, Gastronomie, Rodinný oběd, Křen, Pochoutka, Máslo, Vývar