Maminka.czRecepty

RECEPT: Výtečná ořechová bábovka s dokonale vláčným těstem

Simona Formánková 30.  10.  2024
Bábovka je jedním z nejoblíbenějších moučníků, které pekly už naše babičky. Díky dlouholeté tradici se recept na tuto dobrotu dočkal nesčetného množství obměn. Vyzkoušejte variantu s mrkví a pastiňákem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Že vám mrkev nebo pastiňák připadají spíš jako suroviny vhodné k přípravě oběda než k nedělní kávě? Rozhodně se nebojte a do připravovaného těsta na bábovku je bez obav přidejte! Docílíte tak dokonale vláčného moučníku, který si oblíbí celá rodina. 

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 200 g řeckého jogurtu (případně skyr)
  • 80 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
  • 200 g jemně mletých vlašských ořechů
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • 2 střední mrkve
  • 1 pastiňák
  • hrubá mouka (na vysypání formy)

Postup:

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté světlé pěny, bude to trvat 3-5 minut. Vmíchejte skyr a rozpuštěné lehce zchladlé máslo. Namleté ořechy promíchejte s moukou, práškem do pečiva, sodou, skořicí a solí. Poté vsypte do vaječné směsi a zlehka promíchejte.

Očištěnou mrkev a pastinák nastrouhejte najemno a již jen zlehka vmíchejte do těsta. Formu na bábovku vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 50 až 60 minut. Propečení otestujte špejlí. Hotovou bábovku opatrně vyklopte, nechte zchladnout, krájejte a podávejte.

Recept: časopis F.O.O.D.

Nebo vyzkoušejte jiný výtečný recept na ořechovou bábovku podle tohoto videa.

Milují vaše děti trdelník? Upečte jim ho doma za zlomek ceny
Snídaně pro těhotné. Je libo tousty, pohankovou kaši nebo palačinky s pomerančem?
Sladké hříchy bez výčitek: Pečené ovoce nebo malinový trhanec
Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Tradice, Vaření, Výživa a stravování, Cukr, bábovka, Vaření pro rodinu, Recept, Máslo, Pastiňák, Mouka, Moučník, Těsto, Báb, Mrkev

Video