Maminka.czRecepty

RECEPT: Zapečené chleby se sýrem. Rychlá večeře pro celou rodinu

Simona Formánková 11.  3.  2024
Nevíte si často rady, co se starším chlebem, který se k přímé konzumaci už moc nehodí? Zapečte ho se zbytky sýrů, které máte v lednici, a připravte tak dokonalou večeři. Nejenže chutně zpracujete všechny přebytky, ale navíc si skvěle pochutnáte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zapečené chleby jsou obdobou oblíbeného chlebu ve vajíčku nebo populárních smaženek. Skvěle se k nim hodí pikantní hořčice nebo chilli omáčka a samozřejmě zeleninový salát. Recept je skvělý pro všechny, kteří nesnáší plýtvání jídlem a zbytky zpracovávají do posledního sousta. 

Suroviny:

  • 4 až 6 ks tmavého kváskového chleba
  • 250 g tvrdého a zrajícího sýru (čedar, gouda, ementál, niva, hermelín...)
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • 2 vejce
  • olivový olej
  • sůl, mletý pepř

Postup:

Krajíce chleba lehce potřete olejem, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 180 °C. Dorůžova opečte z obou stran. Mezitím nastrouhejte nahrubo všechny sýry, jarní cibulky pokrájejte na kolečka, petrželovou nať nasekejte nadrobno. V míse vidličkou prošlehejte vejce, osolte je a opepřete. Přidejte sýry, cibulku, petrželku a dobře promíchejte.

Předpečené krajíce vyndejte z trouby, lžící na ně navršte poctivé porce sýrové směsi, vraťte je do trouby a dopečte dozlatova, trvá to asi 10 minut.

Do tohoto receptu spotřebujete jakékoli sýry, které lze strouhat, dochucujte je podle toho, jak moc jsou slané. Do směsi můžete vmíchat i nasekanou pažitku, koriandr, tymián, bazalku… Zkrátka svou oblíbenou bylinku, která už nemusí být v té nejlepší kondici. Stejně jako chléb.

 

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Rodina, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Chuť, Vaření pro rodinu, suroviny, lednice, Souš, Chléb, Rada, Večeře, Sousto, Rod, Vejce, Sýr, Trouba, Přebytek, Cibulka, Recept