[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Pro přípravu této dokonalé sladké tečky použijte špaldovou mouku, je zdravější. Pšenice špalda není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a plodí méně než pšenice setá, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky.
„Špaldovou mouku používám rád, dodává pečivu jemný oříškový nádech a rozehraje další chutě. Je ale potřeba pohlídat si její kvalitu, abychom neplatili vyšší cenu za obyčejnou pšenici,“ vysvětluje mistr cukrář Josef Maršálek.
250 g polohrubé mouky
250 g hladké špaldové mouky
7 lžic cukru krupice
2 žloutky
8 lžic tuku (2 lžíce sádla, 2 oleje, 2 másla)
1 sušené droždí
špetka soli
250 ml vlažného mléka
1 lžička citronové kůry
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
na obalení cukr smíchaný se skořicí
olej na smažení
Smíchejte v míse polohrubou a hladkou špaldovou mouku, cukr, sušené droždí, špetku soli, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse smíchejte vlažné mléko, žloutky, tuk a rum. Spojte obsah obou misek dohromady a vypracujte hladké těsto.
Těsto přikryjte a nechte kynout v teple cca 1 hodinu. Po vykynutí z těsta tvořte uzlíky, ty nechte ještě asi 10 minut na válu nebo plechu kynout. Smažte v dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova. Usmažené uzlíčky ještě horké obalte ve skořicovém cukru.
Zdroj: Babiččina volba