Maminka.czRecepty

RECEPT: Zapletené skořicové koblížky ze špaldy

Simona Procházková 26.  2.  2023
Lehké, skořicově voňavé a při skousnutí tak měkké, až se rozplývají na jazyku. Řeč není o ničem jiném než o zapletených špaldových koblížcích se skořicí. Ideální sladká tečka, kterou snadno zvládnete. Koblížky se hodí nejen k období masopustu, se kterým jsou spojeny již po staletí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro přípravu této dokonalé sladké tečky použijte špaldovou mouku, je zdravější. Pšenice špalda není šlechtěná a zachovává si vysoký obsah minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Mouka z ní je vzácná, protože pěstování je náročnější a plodí méně než pšenice setá, která se používá na výrobu klasické pšeničné mouky.

VIDEO: Recept na křehké linecké banánky

 „Špaldovou mouku používám rád, dodává pečivu jemný oříškový nádech a rozehraje další chutě. Je ale potřeba pohlídat si její kvalitu, abychom neplatili vyšší cenu za obyčejnou pšenici,“ vysvětluje mistr cukrář Josef Maršálek.

Suroviny:

250 g polohrubé mouky

250 g hladké špaldové mouky

7 lžic cukru krupice

2 žloutky

8 lžic tuku (2 lžíce sádla, 2 oleje, 2 másla)

1 sušené droždí

špetka soli

250 ml vlažného mléka

1 lžička citronové kůry

1 vanilkový cukr

1 lžíce rumu

na obalení cukr smíchaný se skořicí

olej na smažení

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Smíchejte v míse polohrubou a hladkou špaldovou mouku, cukr, sušené droždí, špetku soli, citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse smíchejte vlažné mléko, žloutky, tuk a rum. Spojte obsah obou misek dohromady a vypracujte hladké těsto.

Těsto přikryjte a nechte kynout v teple cca 1 hodinu. Po vykynutí z těsta tvořte uzlíky, ty nechte ještě asi 10 minut na válu nebo plechu kynout. Smažte v dostatečném množství rozpáleného oleje dozlatova. Usmažené uzlíčky ještě horké obalte ve skořicovém cukru.

Zdroj: Babiččina volba

Témata: Recepty, jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, suroviny, pečení, masopust, dezert, Josef Maršálek, krupice, Pšenice, Tečka, Koblížek, Recept, Babiččina volba, Sladká tečka, Lžíce, Skořice, Mouka