Maminka.czRecepty

RECEPT: Zapomeňte na fádní brambory. Vyzkoušejte kuře s celerovou omáčkou

Simona Formánková 24.  9.  2021
RECEPT: Zapomeňte na fádní brambory. Vyzkoušejte kuře s celerovou omáčkou
Pečené kuře se těší oblibě snad naprosto všech. Ovšem celer si své čestné místo stále hledá. Dejte této zelenině plné vitamínů a minerálů šanci. Uvidíte, že si zaručeně pochutnáte.

Celer je kořenová zelenina, která díky svému výraznému aromatu nechutná úplně každému. Je však bohatým zdrojem vitamínů, a už proto stojí za to zařadit ji do svého jídelníčku. Začněte například tímto skvělým receptem.

Suroviny:

  • 4 ks kuřecích čtvrtek
  • 2 lžíce másla
  • 1/2 bulvového celeru (nakrájený na kostky)
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 300 ml mléka nebo sladké smetany
  • 150 g kvalitní slaniny (pokrájené na proužky)
  • sůl
  • pepř
  • drůbeží vývar (na podlití)

Postup:

Kuřecí maso omyjte, osušte a osolte. V kastrolu rozpusťte máslo s olejem, přidejte 100 g slaniny a nechte ji vyškvařit. Vložte kuřecí maso a osmažte ze všech stran, aby se takzvaně zatáhlo. Vyjměte ho a nechte stranou na teple. Do základu vložte celer a také ho osmažte, až začne zlátnout. Vraťte maso, přilijte vývar a vložte do trouby předehřáté na 160 °C.

Pečte za občasného přelévání vypečenou šťávou (můžete dolévat vývarem), až maso změkne. Vyjměte ho a šťávu i s celerem rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Přilijte mléko smíchané s moukou a na sporáku nechte omáčku probublávat ještě asi 10 minut. Osolte a okořeňte. Pečené kuřecí maso podávejte s omáčkou a vyškvařenou zbylou slaninou. Jako příloha je vhodný například karlovarský knedlík.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření pro rodinu, Výživa a stravování, Vaření, Omáčka, Kuře, Vitamín a, Celer, Minerál, Zelenina, Vývar, Slanina, Recept, Brambory
Mohlo by vás zajímat
Miminko v manželské posteli? Nedělejte to, varuje tahle máma. Proč?
Prachařová Kateřina
Vaše příběhy