Maminka.czRecepty

RECEPT: Zapomeňte na školní jídelny. Tyto fazolové lusky na smetaně si zamilujete

Simona Formánková 2.  9.  2021
Kopr není zrovna tou nejvyhledávanější bylinkou. Za jeho pošramocenou pověst mohou ve většině případů školní jídelny. Vyzkoušejte ale, že v kombinaci se zelenými fazolkami, smetanou a vařeným vajíčkem si vaše chuťové pohárky zaručeně získá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kopr je v české gastronomii jednou z těch surovin, která žalostně potřebuje napravit reputaci. Vyzkoušejte tento recept a uvidíte, že s trochou péče a minimem námahy si toto jídlo zamiluje celá vaše rodina. Včetně dětí!

Suroviny:

  • 400 g zelených fazolek (čerstvé nebo mražené)
  • 1,5 lžíce nasekaného kopru (nebo dle chuti)
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 750 ml polotučného mléka nebo kombinace vývaru a smetany ke šlehání
  • sůl
  • 1 lžíce cukru krupice
  • ocet (dle chuti)
  • 3 vařená oloupaná vejce

Postup:

Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme cibuli dorůžova. Fazolky krátce spaříme v osolené vodě a poté scedíme. Po osmažení cibuli zaprášíme moukou a za stálého míchání osmažíme světle růžovou jíšku.

Vše zalijeme mlékem, dobře rozmícháme, přidáme nasekaný kopr, spařené fazolky a vše krátce provaříme. Během vaření osolíme, osladíme a nakonec okyselíme dle chuti. Podáváme s vařeným vajíčkem. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Děti a jídlo, Vaření pro rodinu, Spare, fazolové lusky, Školní jídelna, Vajíčko, Lžíce, Recept, Bylinky, Cibule, Fazolka, Kopr, Máslo, Kombinace, Smetana