Maminka.czRecepty

RECEPT: Zdravá pizza se žampiony ze špaldové a pohankové mouky

Simona Procházková 18.  3.  2023
Vděčný tip na nenáročnou víkendovou večeři, která potěší malé i velké, to je domácí pizza. Vyzkoušejte variantu ze špaldové a pohankové mouky a na ozdobu použijte cibuli, žampiony a dva druhy sýra. Pochutnáte si.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

Na těsto:

100 g pohankové celozrnné hladké mouky

80 g špaldové hladké mouky

1 lžíce olivového oleje

100 ml vody

1 sáček sušeného droždí

½ lžičky cukru

1 lžička soli

Na ozdobení pizzy:

200 g rajčatového suga

1 červená cibule

6 žampionů

1 mozzarella

80 g sýru feta

1 lžíce oregana

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

  1. Do větší mísy nasypte pohankovou a špaldovou mouku, přidejte cukr a sůl a vše vařečkou promíchejte. Uprostřed moučné směsi udělejte důlek, do kterého nalijte vlažnou vodu, přidejte droždí a ve vodě jej rozmíchejte. Poté zamíchejte celou směs, přilijte olej a vše pomocí rukou zpracujte na hladké těsto.
  2. Vypracované těsto přikryjte utěrkou a nechte ho v míse na teplém místě kynout asi hodinu.
  3. Než těsto vykyne, připravte si suroviny na pizzu. Cibuli oloupejte a očistěte, podélně ji přepulte a nakrájejte na plátky. Takto připravenou cibuli orestujte na pánvi na troše oleje doměkka a podle chuti ji osolte. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi je zlehka na másle orestujte. Mozzarellu nakrájejte na plátky a fetu nadrolte.
  4. Vykynuté těsto na pizzu rozválejte na velkou kulatou a cca 4 mm vysokou placku a ozdobte ji připravenými surovinami. Nejprve ji natřete sugem, poté sugo pokryjte cibulí a žampiony. Takto připravenou pizzu posypejte sušeným oreganem a na vrchu přikryjte mozzarellou a fetou. Než se trouba předehřeje, nechte pizzu ještě chvíli odpočívat.
  5. Troubu předehřejte na 200 °C. Pizzu pečte ve vyhřáté troubě asi 15 minut.

Zdroj: Pernerka


VIDEO: Recept na falešnou svíčkovou omáčku

RECEPT: Pečivo trochu jinak – obložené topinky a rohlíkový koláč
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Děti a jídlo, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Sýr, Večeře, Cibule, Žampion, Těsto, Pizza, Recept, Mouka, Hladká mouka