Placičky jsou jedním z nejvděčnějších jídel, na která budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. Připravíte je na mnoho způsobů a dají se taktéž skvěle kombinovat. Máme pro vás tři varianty, a to s mrkví, květákem a lilkem. Můžete je podávat jako předkrm, svačinu, nebo dokonce jako hlavní chod.
Mrkvové placičky
Suroviny:
500 g čerstvé mrkve
2 vejce
100 g hladké mouky nebo strouhanky
1 stroužek česneku
200 ml oleje
sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel
Postup:
Mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle. Do nastrouhané mrkve přidáme vejce, utřený česnek, nasekanou listovou petržel a podle potřeby hladkou mouku. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme, vytvarujeme placičky, které smažíme dozlatova na oleji.

Květákové placičky
Suroviny:
1 čerstvý květák
2 vejce
100 g hladké mouky nebo strouhanky
1 stroužek česneku
200 ml oleje
sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel
Postup:
Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě dopoloměkka. Poté květák nakrájíme na malé kousky, přidáme nasekanou listovou petržel, vejce, utřený česnek a podle potřeby hladkou mouku. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, důkladně promícháme a vytvarujeme placičky. Smažíme dozlatova na oleji.
Lilkové placičky se sýrem
Suroviny:
500 g lilku
2 vejce
100 g hladké mouky nebo strouhanky
1 stroužek česneku
100 g strouhaného sýru
200 ml oleje
sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel
Postup:
Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 25 minut a necháme vychladnout. Lilky rozmačkáme, přidáme utřený česnek, nasekanou listovou petržel, vejce, podle potřeby mouku. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme a vytvarujeme placičky, které smažíme na oleji dozlatova.
VIDEO: Recept na jednoduché kuře na paprice
Zdroj: Akademie kvality, Regionální potravina