RECEPT: Zeleninové placičky 3x jinak. Dokonalé pohoštění nejen na zahradní párty

RECEPT: Zeleninové placičky 3x jinak. Dokonalé pohoštění nejen na zahradní párty | Akademie kvality

Akademie kvality

Placičky jsou jedním z nejvděčnějších jídel, na která budou vaši hosté ještě dlouho vzpomínat. Připravíte je na mnoho způsobů a dají se taktéž skvěle kombinovat. Máme pro vás tři varianty, a to s mrkví, květákem a lilkem. Můžete je podávat jako předkrm, svačinu, nebo dokonce jako hlavní chod.

Mrkvové placičky

Suroviny:

500 g čerstvé mrkve

2 vejce

100 g hladké mouky nebo strouhanky

1 stroužek česneku

200 ml oleje

sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel

Postup:

Mrkev oloupeme a nastrouháme na struhadle. Do nastrouhané mrkve přidáme vejce, utřený česnek, nasekanou listovou petržel a podle potřeby hladkou mouku. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme, vytvarujeme placičky, které smažíme dozlatova na oleji.

plaaaacky.jpg

Květákové placičky

Suroviny:

1 čerstvý květák

2 vejce

100 g hladké mouky nebo strouhanky

1 stroužek česneku

200 ml oleje

sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel

Postup:

Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě dopoloměkka. Poté květák nakrájíme na malé kousky, přidáme nasekanou listovou petržel, vejce, utřený česnek a podle potřeby hladkou mouku. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, důkladně promícháme a vytvarujeme placičky. Smažíme dozlatova na oleji.

Lilkové placičky se sýrem

Suroviny:

500 g lilku

2 vejce

100 g hladké mouky nebo strouhanky

1 stroužek česneku

100 g strouhaného sýru

200 ml oleje

sůl, pepř, muškátový oříšek, listová petržel

Postup:

Lilky nakrájíme na plátky, osolíme a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 25 minut a necháme vychladnout. Lilky rozmačkáme, přidáme utřený česnek, nasekanou listovou petržel, vejce, podle potřeby mouku. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem, směs důkladně promícháme a vytvarujeme placičky, které smažíme na oleji dozlatova.

VIDEO: Recept na jednoduché kuře na paprice

Zdroj: Akademie kvality, Regionální potravina

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů