Maminka.czRecepty

RECEPT: Žloutkové řezy lehké jako vánek. K odpolední kávě nebo pozdní snídani

Simona Formánková 19.  9.  2021
Nemáte během týdne čas odpočívat a už vůbec najít si pár chvil sama pro sebe? Zkuste to dnes změnit! Se šálkem lahodné kávy a lehkými žloutkovými řezy si budete připadat jako na obláčku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ať už si nedělní kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě moučníku ocení všichni. Tyto lehké řezy se rozplývají na jazyku a věřte, že jejich příprava se stane vaší víkendovou rutinou. 

Suroviny:

  • 2 ks plátkového listového těsta
  • 500 ml mléka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 4 žloutky
  • 2 lžíce škrobu
  • 2 bílky
  • 2 lžíce cukru krystal
  • moučkový cukr na dokončení

Postup:

Listové těsto rozbalte, propíchejte vidličkou, dejte na plechy vyložené pečicím papírem a v troubě rozehřáté na 200 °C upečte dozlatova, asi 15 minut. Pláty těsta nechte úplně vychladnout.

Do kastrolu nalijte 400 ml mléka, vsypte vanilkový a třtinový cukr a přiveďte k varu. Ve zbylém mléce rozšlehejte žloutky a škrob. Vlijte do horkého mléka a stále šlehejte dokud krém nezhoustne. Poté kastrol odstavte.

Z bílků a krystalového cukru ušlehejte tuhý sníh a vmíchejte jej do stále horkého krému. Na povrch krému přitiskněte potravinovou fólii a nechte vychladnout.  Jeden plát těsta potřete žloutkovým krémem, přiklopte druhým a nechte dobře vychladit, nejlépe do druhého dne. Řezy krájejte ostrým tenkým nožem.

Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Káva, Cukr, Dokončení, Krystal, Listové těsto, Recept, Šálek, Snídaně, Mléko, Vánek, Káva na Heureka.cz