Maminka.czRecepty

Známe recept na nejlepší Míša řezy! Připravte si oblíbený moučník ve formě dortu

Simona Formánková 23.  10.  2022
Čeká vás narozeninová oslava nebo si prostě jen chcete dopřát s rodinou něco sladkého? Vyzkoušejte jednoduchý dort Míša podle našeho receptu. Kombinaci kakaového korpusu s tvarohovým krémem milují všichni napříč věkovým spektrem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tvarohový dort Míša je klasika ověřená gurmány všech generací. Jen málokdo odolá pořádné porci tvarohu na nadýchaném kakaovém korpusu, navíc zalité poctivou čokoládovou polevou. Příprava této dobroty je navíc snadná, takže k pečení můžete přizvat i své ratolesti. 

Suroviny:

Korpus:

  • 3 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 35 g oleje + na vytření formy
  • 60 g polohrubé mouky
  • 15 g holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody

Krém

  • 200 g 30% smetany ke šlehání
  • 500 g tučného tvarohu
  • 150 g cukru moučka

Poleva

  • 80 g hořké čokolády (alespoň 60%)
  • 50 g másla
  • 1 lžíce mléka

Postup:

Připravte korpus. Dortovou formu zlehka vytřete olejem, dno vyložte pečicím papírem. Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do čisté nádoby robotu a vyšlehejte polotuhý sníh, přidejte cukr a ušlehejte hladkou lesklou hmotu.

Žloutky v misce prošlehejte metličkou, přidejte olej a opět prošlehejte, stačí zlehka, aby se suroviny spojily. Robot nechte běžet na nízkou rychlost a žloutkovou směs vmíchejte ke sněhové hmotě.

Na mísu robotu posaďte síto a postupně do vyšlehaného základu prosejte všechny sypké suroviny: mouku, kakao a sodu. Zlehka zašlehejte, vlijte do formy, uhlaďte povrch a dejte do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte 25 minut.

Korpus nechte trošku vychladnout, vyjměte z formy a nechte zcela zchladnout na mřížce. Poté ho vraťte zpět do formy.

Připravte krém. Smetanu ušlehejte dotuha. Tvaroh v míse promíchejte s cukrem, stačí vařečkou nebo metličkou, není třeba ho šlehat, jen by se suroviny měly dobře spojit. Po částech vmíchejte šlehačku. Krém navršte na korpus ve formě a dobře ho uhlaďte. Uložte do lednice a nechte ztuhnout.

Mezitím připravte polevu. Na kastrůlek s trochou vody dejte ohnivzdornou mísu. Nalámejte do ní čokoládu, přidejte máslo a mléko. Vodu zahřejte (přiveďte k varu a hned stáhněte, čokoláda by se neměla vystavovat příliš vysoké teplotě), čokoládu rozpusťte a dobře promíchejte s máslem. Polevu nalijte na ztuhlý krém, rozetřete dohladka a dejte chladit do lednice.

Dobře vychlazený dort vyndejte z lednice. Tenkým ostrým nožem obkružte dort ve formě, poté ji opatrně rozevřete. Dort přeneste na etažér a krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Rodina, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vaření, Cukr, dort, oslava, Kakao, lednice, Krém, Míša, Poleva, Máslo, Moučník, Recept, Korpus
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Intimní partie dětí: Přetahovat, nebo nepřetahovat předkožku u chlapečků? A jak na srůsty u holčiček? Poradí dětská uroložka
Láchová Michaela
Zdraví
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?
Stöckbauerová Vanda
Zajímavosti
GALERIE: Dvojčata jsou to nejlepší, co nás potkalo! 16 celebrit a jejich dvojnásobná radost i starost
Mrázková Dita
Galerie
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita