Maminka.czRecepty

RECEPTY: Drožďové knedlíčky jak je neznáte! Zkuste tuto křupavou variantu

Simona Formánková 16.  1.  2022
Je poctivá polévka právě tím jídlem, které na stole při nedělním obědě rozhodně nesmí chybět? Zkuste do ní přidat ještě pečené drožďové knedlíčky. Pochutnají si na nich vegani, masožrouti i ti, kterým zrovna nevoní játra!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud nejsou drožďové knedlíčky právě vaším favoritem, co se polévkových zavářek týká, možná jste ještě neochutnali tyto. Jsou pečené, voňavé a perfektně křupavé. Blogerka Koko doporučuje připravovat si hned dvě várky najednou!

Suroviny:

  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)

  • 1 jarní cibulka 

  • 10 g másla 

  • 1 velký stroužek česneku

  •  ½ lžičky drceného pepře 

  • 1 lžíce drhnuté majoránky

  • 2 větší stonky s listy petrželky

  • 1 malé vejce 

  • 3 nevrchovaté polévkové lžíce strouhanky

  • ½ lžičky soli

  • čerstvě mletý pepř 

  • olivový olej (ideálně ve spreji) 

  • další strouhanka na tvoření knedlíčků 

Postup:

1 kostka droždí je pro jednu dávku. Jarní cibulku nakrájejte najemno. V rendlíku rozehřejte máslo a cibulku na něm orestujte dozlatova. Mezitím si nasekejte petrželku a/nebo další bylinky. Do rendlíku přisypte pepř a zarestujte ho. Přidejte prolisovaný větší proužek česneku, poté rozdrobte droždí. Míchejte, dokud nevznikne jednolitá hmota. Přidejte petrželku a/nebo bylinky, sůl, pepř a vypněte plotýnku. Dejte stranou lehce vychladit. Troubu rozehřejte na 190 °C.

Do těsta přidejte menší vajíčko. Důkladně promíchejte, dokud se hmota s vejce nespojí. Zahustěte strouhankou a dochuťte majoránkou nebo oreganem a chvilku počkejte, během 15 minut těsto nabobtná a zhoustne. Připravte si talíř se strouhankou. Jednou lžicí odebírejte těsto, druhou mu pomozte do strouhanky. Zahýbejte talířem, aby se knedlíček částečně obalil, potom doobalte ručně. Připravte si pekáč nebo hrnec, který může do trouby, a vymažte ho olejem. Knedlíčky do něj vkládejte. Hranou lžičky v knedlíčkách udělejte rýhu, aby vypadaly jako kávová zrna.

Ve vývaru pak půjdou krásně rozdělit na dvě poloviny. Postříkejte je nebo zakápněte olejem a dejte péct. Dozlatova postačí 20–30 minut dle velikosti. V uzavřené krabičce v lednici vydrží několik dní. Pokud je budete servírovat ihned, odmění se křupavostí. 

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, Major, KOKO, Stůl, Máslo, Droždí, Strouhanka, Knedlíček, Pepř, Majoránka, Těsto, Polévka