Maminka.czRecepty

5 nejlepších receptů z dýně hokaido. Tyhle lahůdky si zamiluje celá rodina

Simona Procházková 9.  9.  2023
Věděli jste, že dýně hokaido u dětí prakticky vždycky zaboduje? Jestli ne, tak ji zkuste. Snadno a rychle z ní připravíte výborné polévky, jemné omáčky, těstoviny i skvělé dezerty. Ne nadarmo se dýním říká královny podzimu, v kuchyni mají skutečně pestré využití. Přesvědčte se.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dýňová polévka se smetanou

Porce: 4, příprava: 10 minut + odležení, vaření: 10 minut

Suroviny:

1 kg dýně hokaido, zbavené semínek a nakrájené na větší kostky

500 ml kuřecího vývaru

200 ml smetany na vaření

1 až 2 stroužky česneku

Postup:

Kostičky dýně v hrnci zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přibližně po deseti minutách, kdy je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek, jeho množství dávkujeme podle vlastní chuti.

Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s chlebovými krutony a kopečkem zakysané smetany, posypané praženými dýňovými semínky.

Tip: Polévka z dýně hokkaido je velmi rychlá, protože její slupka se nemusí loupat. Stačí ji jen dobře očistit kartáčkem a omýt vodou. Slupka při vaření či jiné tepelné úpravě brzy krásně změkne.

VIDEO: Podzimní klasika? Rychlá dýňová polévka!

Další skvělý recept na dýňovou polévku naleznete zde: Úžasná DÝŇOVÁ POLÉVKA, která chutná i batolatům!

Dýňové rizoto

Porce: 4, příprava: 15 minut, vaření: 20 minut

Suroviny:

1 středně velká dýně hokaido

400 ml zeleninového vývaru

200 ml rýže arborio

2 polévkové lžíce másla

1 cibule, nakrájená najemno

olej z dýňových semínek

parmazán, nastrouhaný najemno

Postup:

Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru.

Rýži je potřeba občas zamíchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.

Tip: Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.

Dýňové ravioly s ricottou

Porce: 4, příprava: 30 minut, pečení dýně: 30 minut, vaření: 4 minuty

Suroviny:

500 g hotového nudlového těsta

1 kg dýně hokaido

1 polévková lžíce čerstvého tymiánu

olivový olej

200 g ricotty

100 g parmazánu, nastrouhaného najemno

Na přelití: máslo, 1 polévková lžíce čerstvého tymiánu

Postup:

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dáme na plech. Trochu olivového oleje smícháme s tymiánem a dýni dobře potřeme. Pečeme asi 30 minut při 200 °C. Podle velikosti dýně se může doba pečení lišit. Poté kousek dýně odkrojíme a nakrájíme na kostičky a zbytek v misce rozmačkáme vidličkou. Necháme úplně vychladnout a přidáme ricottu i parmazán, podle chuti dosolíme.

Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na stejně velké čtverečky nebo kolečka, která naplníme a uzavřeme. Spoje přimáčkneme vidličkou, aby se neotevřely. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme lístky tymiánu a krátce je osmažíme.

Hotové ravioly rozdělíme na talíře, posypeme kostičkami pečené dýně a přelijeme máslem. Podle chuti můžeme ještě posypat parmazánem.

Tip:

Receptů na nudlové těsto je velké množství. Vyzkoušejte například toto: 300 g hrubé mouky, 3 celá vejce, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 kávové lžičky soli.

Vláčné dýňové řezy

Příprava: 25 minut + chlazení, vaření dýně: 20 minut, pečení: 40 minut

Suroviny:

Na korpus:

250 g hladké mouky

125 g másla

1 vejce

2 polévkové lžíce cukru, špetka soli

kůra z poloviny citronu, nastrouhaná najemno

Na náplň:

1 malá dýně hokaido

2 vejce

5 polévkových lžic medu, část lze nahradit javorovým sirupem

2 polévkové lžíce vysokotučné kysané smetany

šťáva z poloviny citronu

Postup:

Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme slupku. Dužninu nakrájíme na menší kostky, ty dáme do kastrůlku, podlijeme trochou vody a necháme 20 minut dusit. Když je dýně měkká, slijeme přebytečnou vodu, dužninu rozmačkáme nebo rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout. Do vychlazeného dýňového pyré vmícháme med, citronovou šťávu a kysanou smetanu.

Když je vše dobře zapracované, přidáme i vejce a mixérem pomalu, ale důkladně prošleháme. Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a na dno prsty upěchujeme těsto. Dno na několika místech propíchneme vidličkou, nalijeme na něj dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. 

Podáváme ozdobené nebo doplněné zakysanou smetanou. 

Tip: Těsto na korpus lze udělat i z celozrnné mouky nebo z kombinace bílé a celozrnné. Hotový řez můžeme posypat trochou kakaa nebo strouhané čokolády podle chuti.

RECEPT: Hrnková dýňová roláda. Provoňte si domácnost podzimem

Treska s dušenou dýní

Porce: 4, příprava: 15 minut, vaření: 15 minut

Suroviny:

1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky

1 malá cibule, nakrájená najemno

1 stroužek česneku, prolisovaný

olej na smažení

250 ml zeleninového vývaru nebo vody

4 chlazené filety tresky

máslo a sůl na smažení

Postup:

V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme. Dochutíme pepřem, případně dosolíme.

Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, osolíme, promícháme a tresku na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.

Témata: Recepty, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Rodina, Vaření, Podzim, dýně, Hokkaido, Vývar, Máslo, Dýňový olej, Nejlepší recept, Malá cibule, Chlebové krutony, Ponorný mixér, NEJ, Hladký krém, Skvělý recept, Recept, Dýňový, Lžíce, Cibule, Řeč, Polévková lžíce, Nastrouhaný zázvor