[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Porce: 4, příprava: 10 minut + odležení, vaření: 10 minut
Suroviny:
1 kg dýně hokaido, zbavené semínek a nakrájené na větší kostky
500 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření
1 až 2 stroužky česneku
Postup:
Kostičky dýně v hrnci zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přibližně po deseti minutách, kdy je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek, jeho množství dávkujeme podle vlastní chuti.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s chlebovými krutony a kopečkem zakysané smetany, posypané praženými dýňovými semínky.
Tip: Polévka z dýně hokkaido je velmi rychlá, protože její slupka se nemusí loupat. Stačí ji jen dobře očistit kartáčkem a omýt vodou. Slupka při vaření či jiné tepelné úpravě brzy krásně změkne.
Porce: 4, příprava: 15 minut, vaření: 20 minut
1 středně velká dýně hokaido
400 ml zeleninového vývaru
200 ml rýže arborio
2 polévkové lžíce másla
1 cibule, nakrájená najemno
olej z dýňových semínek
parmazán, nastrouhaný najemno
Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru.
Rýži je potřeba občas zamíchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.
Tip: Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.
Porce: 4, příprava: 30 minut, pečení dýně: 30 minut, vaření: 4 minuty
500 g hotového nudlového těsta
1 kg dýně hokaido
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
olivový olej
200 g ricotty
100 g parmazánu, nastrouhaného najemno
Na přelití: máslo, 1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dáme na plech. Trochu olivového oleje smícháme s tymiánem a dýni dobře potřeme. Pečeme asi 30 minut při 200 °C. Podle velikosti dýně se může doba pečení lišit. Poté kousek dýně odkrojíme a nakrájíme na kostičky a zbytek v misce rozmačkáme vidličkou. Necháme úplně vychladnout a přidáme ricottu i parmazán, podle chuti dosolíme.
Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na stejně velké čtverečky nebo kolečka, která naplníme a uzavřeme. Spoje přimáčkneme vidličkou, aby se neotevřely. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme lístky tymiánu a krátce je osmažíme.
Hotové ravioly rozdělíme na talíře, posypeme kostičkami pečené dýně a přelijeme máslem. Podle chuti můžeme ještě posypat parmazánem.
Tip:
Receptů na nudlové těsto je velké množství. Vyzkoušejte například toto: 300 g hrubé mouky, 3 celá vejce, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 kávové lžičky soli.
Příprava: 25 minut + chlazení, vaření dýně: 20 minut, pečení: 40 minut
Na korpus:
250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
2 polévkové lžíce cukru, špetka soli
kůra z poloviny citronu, nastrouhaná najemno
Na náplň:
1 malá dýně hokaido
2 vejce
5 polévkových lžic medu, část lze nahradit javorovým sirupem
2 polévkové lžíce vysokotučné kysané smetany
šťáva z poloviny citronu
Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme slupku. Dužninu nakrájíme na menší kostky, ty dáme do kastrůlku, podlijeme trochou vody a necháme 20 minut dusit. Když je dýně měkká, slijeme přebytečnou vodu, dužninu rozmačkáme nebo rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout. Do vychlazeného dýňového pyré vmícháme med, citronovou šťávu a kysanou smetanu.
Když je vše dobře zapracované, přidáme i vejce a mixérem pomalu, ale důkladně prošleháme. Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a na dno prsty upěchujeme těsto. Dno na několika místech propíchneme vidličkou, nalijeme na něj dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C.
Podáváme ozdobené nebo doplněné zakysanou smetanou.
Tip: Těsto na korpus lze udělat i z celozrnné mouky nebo z kombinace bílé a celozrnné. Hotový řez můžeme posypat trochou kakaa nebo strouhané čokolády podle chuti.
Porce: 4, příprava: 15 minut, vaření: 15 minut
1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
1 malá cibule, nakrájená najemno
1 stroužek česneku, prolisovaný
olej na smažení
250 ml zeleninového vývaru nebo vody
4 chlazené filety tresky
máslo a sůl na smažení
V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme. Dochutíme pepřem, případně dosolíme.
Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, osolíme, promícháme a tresku na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.