Maminka.czVideo recept

RECEPTY: Milovníci sýrů, zbystřete! Pravé francouzské brambory se špekem musíte vyzkoušet

Simona Formánková 21.  11.  2021
Klasické zapečené brambory pravděpodobně znáte. Rozšiřte si obzory a vyzkoušejte pro tentokrát francouzský recept. Tartiflette pocházejí ze Savojských Alp, a pokud milujete sýry v jakékoli podobě, je tento pokrm právě pro vás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zapečené brambory jsou velmi oblíbeným a vděčným receptem. Během krátké přípravy vykouzlíte jídlo, kterým královsky pohostíte celou rodinu. Tartiflette vás navíc svojí dokonalou chutí přenesou do útulné restaurace zasněžených Francouzských Alp. 

Suroviny:

  • cca 800 g napůl uvařených a následně oloupaných brambor typu B
  • 100 g pancetty nebo špeku 
  • kousek másla 
  • stroužek česneku
  • 2 střední žluté cibule 
  • 250–300 g výrazného sýra s plísní (reblochon, hermadur anebo camembert) 
  • 200 g tučné zakysané smetany nebo crème fraîche 
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř 
  • čerstvé bylinky k servírování (majoránka nebo pažitka)

Postup: Uvařte si předem brambory ve slupce (pouze 15 minut) a po vychladnutí je oloupejte. Nakrájejte si cibuli na půlkolečka, česnekový stroužek na tenké plátky a špek nebo pancettu na kostičky. Na trošičce másla slaninu opečte.

Do pánve přidejte cibuli a na mírném ohni lehce poduste. Brambory nakrájejte na kolečka o tloušťce 3–5 mm a přidejte do pánve. Troubu rozehřejte na 200 °C a nezapomeňte promíchávat pánev. Připravte si sýr – v originále do receptu patří reblochon, ale nahradit lze romadurem nebo camembertem. Pokrájejte ho na silnější plátky.

Teď už je čas přihodit do pánve i pokrájený česnek. Vlijte sklenku bílého vína a nechte vyvařit alkohol. Vymažte zapékací formu tukem a začněte klást vrstvy: nejprve kolečka brambor, lehce je osolte a opepřete, pak vlijte celou cibulovo-slaninovou směs, další vrstvu vytvořte ze sýru a v další vrstvě opět klaďte brambory, osolte a opepřete je. 

Na ještě teplé pánvi prožeňte crème fraîche. Zalijte brambory a poslední vrstvu zafinišujte dalším sýrem. Pečte 35–40 minut. Sýr vytvoří krásně zlatavou vrstvu. Zapečené brambory můžete poprášit nasekanou bylinkou.

Témata: Recepty, Video, jídlo, Vaření, Video recept, Vaření pro rodinu, Mall.tv, servírování, Major, Máslo, PRÁV, Pokrm, Sýr, Pánev, Vrstva, Brambory, Špek, Cibule, Recept

Video