[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Zapečené brambory jsou velmi oblíbeným a vděčným receptem. Během krátké přípravy vykouzlíte jídlo, kterým královsky pohostíte celou rodinu. Tartiflette vás navíc svojí dokonalou chutí přenesou do útulné restaurace zasněžených Francouzských Alp.
Suroviny:
Postup: Uvařte si předem brambory ve slupce (pouze 15 minut) a po vychladnutí je oloupejte. Nakrájejte si cibuli na půlkolečka, česnekový stroužek na tenké plátky a špek nebo pancettu na kostičky. Na trošičce másla slaninu opečte.
Do pánve přidejte cibuli a na mírném ohni lehce poduste. Brambory nakrájejte na kolečka o tloušťce 3–5 mm a přidejte do pánve. Troubu rozehřejte na 200 °C a nezapomeňte promíchávat pánev. Připravte si sýr – v originále do receptu patří reblochon, ale nahradit lze romadurem nebo camembertem. Pokrájejte ho na silnější plátky.
Teď už je čas přihodit do pánve i pokrájený česnek. Vlijte sklenku bílého vína a nechte vyvařit alkohol. Vymažte zapékací formu tukem a začněte klást vrstvy: nejprve kolečka brambor, lehce je osolte a opepřete, pak vlijte celou cibulovo-slaninovou směs, další vrstvu vytvořte ze sýru a v další vrstvě opět klaďte brambory, osolte a opepřete je.
Na ještě teplé pánvi prožeňte crème fraîche. Zalijte brambory a poslední vrstvu zafinišujte dalším sýrem. Pečte 35–40 minut. Sýr vytvoří krásně zlatavou vrstvu. Zapečené brambory můžete poprášit nasekanou bylinkou.