Maminka.czVideo recept

RECEPTY: Milovníci sýrů, zbystřete! Pravé francouzské brambory se špekem musíte vyzkoušet

Simona Formánková 21.  11.  2021
Zdroj: istock
RECEPTY: Milovníci sýrů, zbystřete! Pravé francouzské brambory se špekem musíte vyzkoušet | Zdroj: istock
Klasické zapečené brambory pravděpodobně znáte. Rozšiřte si obzory a vyzkoušejte pro tentokrát francouzský recept. Tartiflette pocházejí ze Savojských Alp, a pokud milujete sýry v jakékoli podobě, je tento pokrm právě pro vás.

Zapečené brambory jsou velmi oblíbeným a vděčným receptem. Během krátké přípravy vykouzlíte jídlo, kterým královsky pohostíte celou rodinu. Tartiflette vás navíc svojí dokonalou chutí přenesou do útulné restaurace zasněžených Francouzských Alp. 

Suroviny:

  • cca 800 g napůl uvařených a následně oloupaných brambor typu B
  • 100 g pancetty nebo špeku 
  • kousek másla 
  • stroužek česneku
  • 2 střední žluté cibule 
  • 250–300 g výrazného sýra s plísní (reblochon, hermadur anebo camembert) 
  • 200 g tučné zakysané smetany nebo crème fraîche 
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř 
  • čerstvé bylinky k servírování (majoránka nebo pažitka)

Postup: Uvařte si předem brambory ve slupce (pouze 15 minut) a po vychladnutí je oloupejte. Nakrájejte si cibuli na půlkolečka, česnekový stroužek na tenké plátky a špek nebo pancettu na kostičky. Na trošičce másla slaninu opečte.

Do pánve přidejte cibuli a na mírném ohni lehce poduste. Brambory nakrájejte na kolečka o tloušťce 3–5 mm a přidejte do pánve. Troubu rozehřejte na 200 °C a nezapomeňte promíchávat pánev. Připravte si sýr – v originále do receptu patří reblochon, ale nahradit lze romadurem nebo camembertem. Pokrájejte ho na silnější plátky.

Teď už je čas přihodit do pánve i pokrájený česnek. Vlijte sklenku bílého vína a nechte vyvařit alkohol. Vymažte zapékací formu tukem a začněte klást vrstvy: nejprve kolečka brambor, lehce je osolte a opepřete, pak vlijte celou cibulovo-slaninovou směs, další vrstvu vytvořte ze sýru a v další vrstvě opět klaďte brambory, osolte a opepřete je. 

Na ještě teplé pánvi prožeňte crème fraîche. Zalijte brambory a poslední vrstvu zafinišujte dalším sýrem. Pečte 35–40 minut. Sýr vytvoří krásně zlatavou vrstvu. Zapečené brambory můžete poprášit nasekanou bylinkou.

Témata: Video, Recepty, jídlo, Vaření, Video recept, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Máslo, Recept, Vrstva, Brambory, Cibule, Sýr, Špek, Pokrm, Pánev
Mohlo by vás zajímat
Sedminásobná máma, ekonomka Markéta Šichtařová: Poslednímu těhotenství jsem se nejvíc divila já sama!
Víchová Tereza
Slavné maminky
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky
Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?
wall
Porod
Jak rychle utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který zabere hned!
Kojenec
8 divných věcí, které nám dělaly naše matky nebo babičky, když jsme byli malí
Procházková Simona
Mateřství
Dojemnější fotku jste neviděli! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
kog
Porod
Tohle neříkejte dětem, když brečí! Proč a co se může stát?
redakce
Chování a vztahy
Nechce se vám v noci vstávat k miminku? Nechte se inspirovat trikem téhle maminky!
Novák Matějková Markéta
Miminko
Pět holek na krku! Jak se žije rodině s paterčaty?
Formánková Simona
Instagram