Maminka.czVideo recept

RECEPTY: Milovníci sýrů, zbystřete! Pravé francouzské brambory se špekem musíte vyzkoušet

Simona Formánková 21.  11.  2021
Klasické zapečené brambory pravděpodobně znáte. Rozšiřte si obzory a vyzkoušejte pro tentokrát francouzský recept. Tartiflette pocházejí ze Savojských Alp, a pokud milujete sýry v jakékoli podobě, je tento pokrm právě pro vás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zapečené brambory jsou velmi oblíbeným a vděčným receptem. Během krátké přípravy vykouzlíte jídlo, kterým královsky pohostíte celou rodinu. Tartiflette vás navíc svojí dokonalou chutí přenesou do útulné restaurace zasněžených Francouzských Alp. 

Suroviny:

  • cca 800 g napůl uvařených a následně oloupaných brambor typu B
  • 100 g pancetty nebo špeku 
  • kousek másla 
  • stroužek česneku
  • 2 střední žluté cibule 
  • 250–300 g výrazného sýra s plísní (reblochon, hermadur anebo camembert) 
  • 200 g tučné zakysané smetany nebo crème fraîche 
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř 
  • čerstvé bylinky k servírování (majoránka nebo pažitka)

Postup: Uvařte si předem brambory ve slupce (pouze 15 minut) a po vychladnutí je oloupejte. Nakrájejte si cibuli na půlkolečka, česnekový stroužek na tenké plátky a špek nebo pancettu na kostičky. Na trošičce másla slaninu opečte.

Do pánve přidejte cibuli a na mírném ohni lehce poduste. Brambory nakrájejte na kolečka o tloušťce 3–5 mm a přidejte do pánve. Troubu rozehřejte na 200 °C a nezapomeňte promíchávat pánev. Připravte si sýr – v originále do receptu patří reblochon, ale nahradit lze romadurem nebo camembertem. Pokrájejte ho na silnější plátky.

Teď už je čas přihodit do pánve i pokrájený česnek. Vlijte sklenku bílého vína a nechte vyvařit alkohol. Vymažte zapékací formu tukem a začněte klást vrstvy: nejprve kolečka brambor, lehce je osolte a opepřete, pak vlijte celou cibulovo-slaninovou směs, další vrstvu vytvořte ze sýru a v další vrstvě opět klaďte brambory, osolte a opepřete je. 

Na ještě teplé pánvi prožeňte crème fraîche. Zalijte brambory a poslední vrstvu zafinišujte dalším sýrem. Pečte 35–40 minut. Sýr vytvoří krásně zlatavou vrstvu. Zapečené brambory můžete poprášit nasekanou bylinkou.

Témata: Video, Recepty, jídlo, Video recept, Vaření, Mall.tv, Vaření pro rodinu, Major, servírování, Cibule, Brambory, Špek, Recept, Sýr, Máslo, Pánev, Vrstva, Pokrm
Mohlo by vás zajímat
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
RECEPT: Linecké cukroví a vanilkové rohlíčky nesmí na vánočním stole chybět
Procházková Simona
Cukroví
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
5 šikovných tipů, jak ušetříte při nákupu vánočních dárků
Procházková Simonainb
Inflační brzda
Použitý kondom nebo ojetá pneumatika? Tyhle těhotenské fotky jsou kreativní až za hranu! Posuďte sami
Formánková Simona
Galerie
První těhotný muž světa porodil 3 děti. Nechtěl jsem zůstat lesbickou ženou, opačné pohlaví je pro mě přirozenější, říká
Formánková Simona
transgender
Nejmladší matka ve Velké Británii otěhotněla už v 11 letech! Dceru jí odebraly úřady, dodnes se s tím nevyrovnala
Mrázková Dita
Životní příběh
Princ George nebo princezna Charlotte jako dospělí: Jak se promění tváře dětí z královských rodin za několik let?
Formánková Simona
Galerie
Chlapec žil pouhých 10 dní. Společně strávený čas pro nás byl požehnáním, tvrdí rodina. Jejich dojemný příběh obletěl celý svět
Formánková Simona
Příběhy