Maminka.czRecepty

Známe recept na nejlepší Míša řezy! Připravte si oblíbený moučník ve formě dortu

Simona Formánková 23.  10.  2022
Čeká vás narozeninová oslava nebo si prostě jen chcete dopřát s rodinou něco sladkého? Vyzkoušejte jednoduchý dort Míša podle našeho receptu. Kombinaci kakaového korpusu s tvarohovým krémem milují všichni napříč věkovým spektrem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tvarohový dort Míša je klasika ověřená gurmány všech generací. Jen málokdo odolá pořádné porci tvarohu na nadýchaném kakaovém korpusu, navíc zalité poctivou čokoládovou polevou. Příprava této dobroty je navíc snadná, takže k pečení můžete přizvat i své ratolesti. 

Suroviny:

Korpus:

  • 3 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 35 g oleje + na vytření formy
  • 60 g polohrubé mouky
  • 15 g holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody

Krém

  • 200 g 30% smetany ke šlehání
  • 500 g tučného tvarohu
  • 150 g cukru moučka

Poleva

  • 80 g hořké čokolády (alespoň 60%)
  • 50 g másla
  • 1 lžíce mléka

Postup:

Připravte korpus. Dortovou formu zlehka vytřete olejem, dno vyložte pečicím papírem. Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do čisté nádoby robotu a vyšlehejte polotuhý sníh, přidejte cukr a ušlehejte hladkou lesklou hmotu.

Žloutky v misce prošlehejte metličkou, přidejte olej a opět prošlehejte, stačí zlehka, aby se suroviny spojily. Robot nechte běžet na nízkou rychlost a žloutkovou směs vmíchejte ke sněhové hmotě.

Na mísu robotu posaďte síto a postupně do vyšlehaného základu prosejte všechny sypké suroviny: mouku, kakao a sodu. Zlehka zašlehejte, vlijte do formy, uhlaďte povrch a dejte do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte 25 minut.

Korpus nechte trošku vychladnout, vyjměte z formy a nechte zcela zchladnout na mřížce. Poté ho vraťte zpět do formy.

Připravte krém. Smetanu ušlehejte dotuha. Tvaroh v míse promíchejte s cukrem, stačí vařečkou nebo metličkou, není třeba ho šlehat, jen by se suroviny měly dobře spojit. Po částech vmíchejte šlehačku. Krém navršte na korpus ve formě a dobře ho uhlaďte. Uložte do lednice a nechte ztuhnout.

Mezitím připravte polevu. Na kastrůlek s trochou vody dejte ohnivzdornou mísu. Nalámejte do ní čokoládu, přidejte máslo a mléko. Vodu zahřejte (přiveďte k varu a hned stáhněte, čokoláda by se neměla vystavovat příliš vysoké teplotě), čokoládu rozpusťte a dobře promíchejte s máslem. Polevu nalijte na ztuhlý krém, rozetřete dohladka a dejte chladit do lednice.

Dobře vychlazený dort vyndejte z lednice. Tenkým ostrým nožem obkružte dort ve formě, poté ji opatrně rozevřete. Dort přeneste na etažér a krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Rodina, Časopis F.O.O.D., Vaření, Cukr, oslava, dort, Kakao, lednice, Moučník, Máslo, Krém, Poleva, No Nam, Míša, Korpus, Recept