Maminka.czRecepty

RECEPTY: Míša dort: Sladká víkendová tečka

Simona Formánková 27.  2.  2022
RECEPTY: Míša dort: Sladká víkendová tečka
Čeká vás o víkendu narozeninová oslava nebo si prostě jen chcete dopřát s rodinou něco sladkého? Vyzkoušejte jednoduchý dort Míša podle našeho receptu. Kombinaci kakaového korpusu s tvarohovým krémem milují všichni napříč věkovým spektrem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tvarohový dort Míša je klasika ověřená gurmány všech generací. Jen málokdo odolá pořádné porci tvarohu na nadýchaném kakaovém korpusu, navíc zalité poctivou čokoládovou polevou. Příprava této dobroty je navíc snadná, takže k pečení můžete přizvat i své ratolesti. 

Suroviny:

Korpus:

  • 3 vejce
  • 70 g cukru krupice
  • 35 g oleje + na vytření formy
  • 60 g polohrubé mouky
  • 15 g holandského kakaa
  • 1 lžička jedlé sody

Krém

  • 200 g 30% smetany ke šlehání
  • 500 g tučného tvarohu
  • 150 g cukru moučka

Poleva

  • 80 g hořké čokolády (alespoň 60 %)
  • 50 g másla
  • 1 lžíce mléka

Postup:

Připravte korpus. Dortovou formu zlehka vytřete olejem, dno vyložte pečicím papírem. Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do čisté nádoby robotu a vyšlehejte polotuhý sníh, přidejte cukr a ušlehejte hladkou lesklou hmotu.

Žloutky v misce prošlehejte metličkou, přidejte olej a opět prošlehejte, stačí zlehka, aby se suroviny spojily. Robot nechte běžet na nízkou rychlost a žloutkovou směs vmíchejte ke sněhové hmotě.

Na mísu robotu posaďte síto a postupně do vyšlehaného základu prosejte všechny sypké suroviny: mouku, kakao a sodu. Zlehka zašlehejte, vlijte do formy, uhlaďte povrch a dejte do trouby vyhřáté na 175 °C. Pečte 25 minut.

Korpus nechte trošku vychladnout, vyjměte z formy a nechte zcela zchladnout na mřížce. Poté ho vraťte zpět do formy.

Připravte krém. Smetanu ušlehejte dotuha. Tvaroh v míse promíchejte s cukrem, stačí vařečkou nebo metličkou, není třeba ho šlehat, jen by se suroviny měly dobře spojit. Po částech vmíchejte šlehačku. Krém navršte na korpus ve formě a dobře ho uhlaďte. Uložte do lednice a nechte ztuhnout.

Mezitím připravte polevu. Na kastrůlek s trochou vody dejte ohnivzdornou mísu. Nalámejte do ní čokoládu, přidejte máslo a mléko. Vodu zahřejte (přiveďte k varu a hned stáhněte, čokoláda by se neměla vystavovat příliš vysoké teplotě), čokoládu rozpusťte a dobře promíchejte s máslem. Polevu nalijte na ztuhlý krém, rozetřete dohladka a dejte chladit do lednice.

Dobře vychlazený dort vyndejte z lednice. Tenkým ostrým nožem obkružte dort ve formě, poté ji opatrně rozevřete. Dort přeneste na etažér a krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Rodina, Recepty, Časopis F.O.O.D., Vaření, Výživa a stravování, Cukr, oslava, Kakao, Máslo, Poleva, Krém, Míša, Dort, Recept, Korpus
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Perličky ze žákovských knížek: Tyhle poznámky vás zaručeně pobaví, máte nějakou podobnou?
kog sim
Školák
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
20 nejbizarnějších záběrů z dovolené! Tyto povedené snímky jen tak něco nepřekoná
Formánková Simona
Galerie
VIDEO: Otevřeně s gynekoložkou o tabu tématu! Většina Češek neví, jak pečovat o své intimní partie, a dělá stejnou chybu
Víchová Tereza
Podcasty
Pippa Middleton čeká třetího potomka: Co si zastánkyně zdravého životního stylu nehodlá odepřít ani u třetího těhotenství?
Mrázková Dita
Slavné maminky
Rychlá zeleninová polévka s krupičkou. Uvaříte ji za deset minut a děti si ji zamilují
redakce
Recepty
Tyto trapasy se nám opravdu staly! Maminky přiznaly, jaké zážitky si odvezly s sebou z porodnice
redakce
Porod
Jako vejce vejci? Těchto 12 dětí celebrit vypadalo ve stejném věku přesně jako jejich rodiče
Formánková Simona
Galerie