Maminka.czRecepty

Recepty z mletého masa: 3 nejlepší jídla, které zvládnete během chvíle

Simona Formánková 8.  3.  2024
Pokud nemáte jasnou představu, jakým obědem o víkendu pohostíte svou rodinku, je mleté maso skvělou volbou. Jídel, která z něj můžete připravit, je nespočet, navíc jsou většinou rychle hotová. Vybrali jsme pro inspiraci 3 nejoblíbenější recepty, kterými své strávníky bezpochyby oslníte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chilli con carne v kukuřičné placce

Chilli con carne je obvykle servírováno s rýží. Pokud si směsi připravíte dostatek, můžete však přílohy obměňovat dle chuti nebo dle aktuálních zásob domácnosti. Pokaždé tak vytvoříte jedinečné jídlo. V kombinaci s domácí kukuřičnou plackou z kadeřávku a bylinek navíc rozhodně zabodujete neotřelými surovinami. 

Suroviny: 

  • 2 lžíce oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 plechovka malých nakládaných kukuřic
  • 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
  • 100 g sýru feta
  • sůl, pepř

Placky

  • 100 g kadeřávku
  • hrst čerstvých bylinek (petrželka, koriandr, bazalka...)
  • 200 g kukuřičné mouky
  • 300 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
  • olej na smažení

Kořeněné oříšky

  • 50 g lískových oříšků
  • lžíce sezamu
  • lžička fenyklových semínek
  • lžička římského kmínu
  • lžička koriandrových semínek

Postup:

Cibuli nakrájejte najemno a 4 minuty restujte v kastrolu na rozehřátém oleji. Přidejte nasekaný česnek a chilli papričku, po minutě maso a restujte dalších 8 minut. Stále míchejte a maso odtrhávejte od sebe, ať je sypké. Nyní přidejte koření, až se rozvoní, přidejte rajčatové pyré, ještě pár minut opékejte. Osolte a opepřete, do kastrolu přidejte slitou kukuřici a fazole i s nálevem a vše za mírné teploty povařte 15 minut. 

Připravte placky. Z listů kadeřávku vykrojte tuhé stonky a spolu s ostatními surovinami je dohladka rozmixujte. Těsto by mělo být podobně husté jako na palačinky. Na troše rozehřátého oleje postupně usmažte z obou stran tenké placky.

Do mixéru dejte všechny suroviny pro kořeněné oříšky a nasekejte je nahrubo – stačí mixér několikrát krátce zapnout. Placky naplňte masovou směsí, posypte nastrouhanou fetou a kořeněnými oříšky.

Zdroj: časopis F.O.O.D.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Recepty, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Brambory, Mleté maso, Fresh, Cibule, Placka, Vejce, Hlavní role, Lžička, Recept, Sůl, Olej, Krkovice, Maso, Bůček