Dětem se snažíme vařit zdravě a vyváženě. Jídla, která u nich ale nakonec zabodují, mají k těm zdravým často daleko. Pokud jim ale jejich oblíbené pochoutky připravíte doma, můžete je nachystat i ve zdravější verzi. Například taková pizza je jídlem, u něhož se meze fantazii chutí opravdu nekladou. Když ji ozdobíte pořádnou porcí zeleniny, je z toho rázem zdravý a chutný oběd.
Pizza Margherita
Suroviny:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 10 g droždí
- 320 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- pizza mouka semolina na podsypání
- olej na vytření mísy
Navrch
- olivový olej
- 2 stroužky česneku
- 300 g loupaných rajčat
- 300 g mozzarelly
- hrst bazalkových listů
- sůl
- pepř
Postup:
Troubu rozehřejte na nejvyšší teplotu a dejte dovnitř silný plech, velkou litinovou pánev nebo kámen na pizzu. V pánvi na rozpáleném oleji krátce orestujte na plátky nakrájený česnek, přidejte rajčata a nechte asi 10 minut na mírném plameni probublávat. Omáčku podle chuti osolte, opepřete a dejte vychladnout.
Těsto rozdělte na 2–4 části a na pomoučené ploše roztáhněte prsty do tenké kulaté placky. Těstem přitom otáčejte, abyste docílili stejnoměrného kruhového tvaru i stejné tloušťky. Ponechte úzké, o málo vyšší okraje.
Placky potřete omáčkou a pokryjte natrhanými kousky mozzarelly. Postříkejte trochou olivového oleje, opatrně přesuňte do trouby na lehce pomoučený horký podklad a pečte 8 minut. Hotovou pizzu ozdobte lístky bazalky a ihned podávejte.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

VIDEO: Jak na domácí pizzu? Stačí pár ingrediencí!
Pokračování 2 / 4
Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Suroviny:
- 2 mrkve
- 2 ks řapíkatého celeru
- 1 cibule
- olivový olej
- 600 g těstovin (ideálně penne)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička oregana
- 4 lžíce rajského protlaku
- sůl
- pepř
- parmezán na posypání
- čerstvé oregano na posypání
Postup:
Mrkve oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Cibuli pokrájejte nadrobno. Vše zprudka restujte na olivovém oleji asi 10 minut, aby zelenina chytila barvu.
Mezitím dejte vařit těstoviny. Do omáčky přidejte nadrcený česnek, oregano, rajský protlak, sůl a pepř. Přilijte zhruba naběračku vody z těstovin a dobře rozmíchejte, aby omáčka měla krémovou konzistenci.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, aby byly na skus. Slijte je a promíchejte s omáčkou. Rozdělte na talíře a podávejte s nastrouhaným parmezánem, trochou olivového oleje a několika lístky čerstvého oregana.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Pokračování 3 / 4
Karbanátky s kaší
Suroviny:
Karbanátky
- 800 g králičího masa
- 2 stroužky česneku
- 2 ks šalotky
- 1 vejce
- 200 g anglické slaniny
- sůl, pepř
- 1 lžička drceného kmínu
- strouhanka
- 2 hrsti zelené petrželky
- 2 ks jarní cibulky
- 1 lžička drcených koriandrových semínek
- olej na smažení
Bramborová kaše
- 600 g brambor typu B nebo C
- 30 g másla
- 1 žloutek
- sůl
- 200 g mraženého hrášku
- 100 ml 12% smetany
Postup:
Slaninu nakrájejte na kostičky a spolu s nadrobno nasekanou šalotkou orestujte. Vmíchejte jarní cibulku a nechte vychladnout. Promíchejte s mletým masem, přidejte vejce, petrželku, prolisovaný česnek, koriandr, kmín, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Osmažte z obou stran dozlatova ( z každé strany asi 4 minuty).
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Rozšťouchejte, přidejte máslo, smetanu a ušlehejte pyré. Zlehka vmíchejte žloutek, krátce povařený hrášek a dosolte podle chuti.

Pokračování 4 / 4
Cuketové placičky
Suroviny:
- 150 g anglické slaniny
- 750 g cukety
- 1 hrst hladkolisté petrželky
- 2 vajíčka
- 5 lžic hladké mouky
- olej na smažení
- 300 g řeckého jogurtu
- 1 hrst kopru
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup:
Slaninu pokrájejte na kostičky a na pánvi opečte dokřupava, tuk slijte. Cukety nastrouhejte nahrubo, dejte do cedníku, osolte, nechte pár minut odpočinout a poté vymačkejte tekutinu.
Cuketu a slaninu dejte do větší mísy, přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vejce, mouku, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a podle potřeb přidejte mouku. Její množství záleží na tom, kolik vody je v cuketách. Těsto by mělo být o něco hustší než to na lívance. Na pánvi či v lívanečníku rozpalte malé množství oleje, lžicí nabírejte těsto a na středním plameni smažte placičky z obou stran. Odkládejte na papírovou utěrku.
Jogurt smíchejte s nasekaným koprem a dvěma lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Podávejte s placičkami.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.
Chci Premium a Maminka.cz bez reklam
Od 41 Kč měsíčně