[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Dětem se snažíme vařit zdravě a vyváženě. Jídla, která u nich ale nakonec zabodují, mají k těm zdravým často daleko. Pokud jim ale jejich oblíbené pochoutky připravíte doma, můžete je nachystat i ve zdravější verzi. Například taková pizza je jídlem, u něhož se meze fantazii chutí opravdu nekladou. Když ji ozdobíte pořádnou porcí zeleniny, je z toho rázem zdravý a chutný oběd.
Suroviny:
Těsto:
Navrch
Postup:
Troubu rozehřejte na nejvyšší teplotu a dejte dovnitř silný plech, velkou litinovou pánev nebo kámen na pizzu. V pánvi na rozpáleném oleji krátce orestujte na plátky nakrájený česnek, přidejte rajčata a nechte asi 10 minut na mírném plameni probublávat. Omáčku podle chuti osolte, opepřete a dejte vychladnout.
Těsto rozdělte na 2–4 části a na pomoučené ploše roztáhněte prsty do tenké kulaté placky. Těstem přitom otáčejte, abyste docílili stejnoměrného kruhového tvaru i stejné tloušťky. Ponechte úzké, o málo vyšší okraje.
Placky potřete omáčkou a pokryjte natrhanými kousky mozzarelly. Postříkejte trochou olivového oleje, opatrně přesuňte do trouby na lehce pomoučený horký podklad a pečte 8 minut. Hotovou pizzu ozdobte lístky bazalky a ihned podávejte.
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.
VIDEO: Jak na domácí pizzu? Stačí pár ingrediencí!
Mrkve oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Cibuli pokrájejte nadrobno. Vše zprudka restujte na olivovém oleji asi 10 minut, aby zelenina chytila barvu.
Mezitím dejte vařit těstoviny. Do omáčky přidejte nadrcený česnek, oregano, rajský protlak, sůl a pepř. Přilijte zhruba naběračku vody z těstovin a dobře rozmíchejte, aby omáčka měla krémovou konzistenci.
Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, aby byly na skus. Slijte je a promíchejte s omáčkou. Rozdělte na talíře a podávejte s nastrouhaným parmezánem, trochou olivového oleje a několika lístky čerstvého oregana.
Suroviny:
Karbanátky
Bramborová kaše
Slaninu nakrájejte na kostičky a spolu s nadrobno nasekanou šalotkou orestujte. Vmíchejte jarní cibulku a nechte vychladnout. Promíchejte s mletým masem, přidejte vejce, petrželku, prolisovaný česnek, koriandr, kmín, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a podle potřeby zahustěte strouhankou. Osmažte z obou stran dozlatova ( z každé strany asi 4 minuty).
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Rozšťouchejte, přidejte máslo, smetanu a ušlehejte pyré. Zlehka vmíchejte žloutek, krátce povařený hrášek a dosolte podle chuti.
Slaninu pokrájejte na kostičky a na pánvi opečte dokřupava, tuk slijte. Cukety nastrouhejte nahrubo, dejte do cedníku, osolte, nechte pár minut odpočinout a poté vymačkejte tekutinu.
Cuketu a slaninu dejte do větší mísy, přidejte nadrobno nasekanou petrželku, vejce, mouku, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a podle potřeb přidejte mouku. Její množství záleží na tom, kolik vody je v cuketách. Těsto by mělo být o něco hustší než to na lívance. Na pánvi či v lívanečníku rozpalte malé množství oleje, lžicí nabírejte těsto a na středním plameni smažte placičky z obou stran. Odkládejte na papírovou utěrku.
Jogurt smíchejte s nasekaným koprem a dvěma lžícemi olivového oleje, osolte a opepřete. Podávejte s placičkami.