Maminka.czVýživa a stravování

Recepty pro šikovné kuchyňské pomocníky

Johana Křížková 10.  4.  2015
Usnadněte si vaření s papiňákem, pečícím hrncem nebo domácí pekárnou. Otestovala je pro nás redakce časopisu F.O.O.D.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vepřový guláš s paprikou z tlakového hrnce

6 porcí, 60 minut

Potřebujeme: 1 kg vepřové plece, 3 větší cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžičky mleté papriky, 4 lžičky hladké mouky, 1 litr vývaru (nemusí být), 1 červená paprika, sůl a pepř, 2 lžíce sušené majoránky

Z masa okrájejte tučné části a nakrájejte je. Libové maso pokrájejte na kostky. Cibuli nasekejte. V tlakovém hrnci rozehřejte sádlo a na něm nechte vypéct tučné kousky. Pak přidejte cibuli a orestujte ji. Přisypte mletou papriku, lehce ji orestujte a přidejte maso. To nechte zatáhnout, zmírněte teplotu, přiklopte a nechte vypéct.

Zaprašte moukou, promíchejte, opět přiklopte a nechte podle chuti trochu připéct. Pak zalijte asi litrem studené vody nebo vývaru, odmíchejte ode dna, přidejte papriku nakrájenou na proužky, osolte a opepřete. Zavřete a nechte vařit pod párou asi 30 minut. Nakonec dochuťte majoránkou, v případě potřeby zřeďte a podávejte s knedlíkem.

Klepněte pro větší obrázek

Pstruzi s citronem z pečícího hrnce

2 porce, 30 minut

Potřebujeme: 2 menší pstruzi, sůl, 1 citron, 2 stroužky česneku, šťáva z 1 citronu, hladká mouka, olej podle potřeby, čerstvá petrželka

Vykuchané pstruhy omyjte, osušte a zevnitř i zvenku osolte. Dovnitř každého vložte na kolečka nakrájený citron a oloupaný stroužek česneku. Každou rybu z obou stran několikrát nařízněte, pokapejte citronovou šťávou, poprašte moukou a dejte péct do pečenky vymazané olejem z každé strany asi na 12 až 15 minut. Ozdobte petrželkou a podávejte s vařenými bramborami. 

Klepněte pro větší obrázek

Jahelník se švestkami z remosky

menší remoska o Ø 22 cm, 60 minut + chladnutí

Potřebujeme: 250 g jahel, 900 ml plnotučného mléka, špetka soli, 3 vejce, 4 lžíce krupicového cukru, 1 balení vanilkového cukru, 70 g másla + na vymazání, 300 g kompotovaných švestek, skořice, nasekané vlašské ořechy, moučkový cukr

Jáhly 2x spařte vařící vodou, propláchněte je a nechte okapat. Dejte vařit mléko. Když začne vřít, přidejte jáhly a sůl a za občasného promíchání vařte na mírném plameni 20 minut. Nechte vychladnout.

Žloutky utřete s cukry a máslem, z bílků ušlehejte sníh. Žloutkovou směs vmíchejte do vychladlé jáhlové kaše a nakonec zapracujte sníh. Do vymazané remosky dejte polovinu směsi, na ni rozložte rozpůlené a okapané švestky, poprašte skořicí a navrch rozetřete druhou polovinu. Pečte asi 35 minut. Zchladlý posypte ořechy a moučkovým cukrem

Klepněte pro větší obrázek

Sladký chléb s rozinkami z domácí pekárny

1 bochník, 3 hodiny

Potřebujeme: 300 ml plnotučného mléka, 110 g másla, 3 lžíce tuzemáku, 2 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru, 6 lžic krupicového cukru, špetka soli, 500 g polohrubé mouky, 1 balíček sušeného droždí, 2 hrsti rozinek

Do formy z domácí pekárny nalijte vlažné mléko, rozpuštěné máslo a tuzemák. Přidejte žloutky a cukr, sůl, mouku a droždí. Pokud máte pekárnu s funkcí pozdějšího přisypávání surovin, nechte rozinky stranou a řiďte se zvukovým signálem. Jinak je do formy nasypte hned. Pekárnu nastavte na střední propečení a světlejší kůrku. Po upečení vyklopte z formy a nechte vychladnout. Podávejte s máslem a marmeládou nebo nutellou. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková 

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., pomoc, Rozinka, Libové maso, Rózinka, Bochník, Remoska, Recept, Šik, Vlažné mléko, Švestka, Vařený brambor, Rozpuštěné máslo, Zvukový signál, Červená paprika, Řeč, Tuzemák, Hladká mouka