Maminka.czRecepty

RECEPTY: Tradiční vánoční jídla, na kterých si pochutnáte na Štědrý den. Kuba, bramborový salát, rybí polévka a další

vas 17.  12.  2024
O Štědrém dni nečekejte na zlaté prasátko. Dejte si jednoduše to, co máte rádi a co k Vánocům neodmyslitelně patří. Po ránu kakao a vánočku s marmeládou, během dne pár lžic kroupového kuby a večer pak prostřete tabuli, na které bude pro každého něco. Že je Štědrý den kouzelný hlavně pro děti, asi nemusíme připomínat, tak ať jim i vám chutná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kuba s růžičkovou kapustou a šalvějí

4 porce, příprava: 65 minut + 20 minut pečení

Suroviny: 

  • 1 ks cibule
  • 4 stroužek česnek
  • 100 g máslo + na vymazání pekáčku
  • 300 g čerstvé houby nebo 100 g sušených předem namočených v teplé vodě
  • 200 g kroupy střední
  • 150 ml bílé víno - suché
  • 1 l zeleninový vývar
  • 200 g růžičková kapusta
  • 1 snítka šalvěj
  • petrželka na dozdobení
  • tvrdý sýr strouhaný, na dozdobení
  • sůl
  • pepř mletý

Postup: 

Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. V kastrolu rozehřejte polovinu másla a orestujte na něm cibulku, asi 5 minut. Přidejte česnek a po 1 minutě na plátky nakrájené čerstvé nebo slité a vymačkané sušené houby. Ještě 2 minuty restujte a nyní přisypte krupky, po 2 minutách je zalijte vínem. Osolte a opepřete, snižte teplotu a zvolna vařte, dokud se víno nevpije do krup, asi 4 minuty. Nyní přilijte horký vývar a na mírném ohni vařte ještě 40 minut. Mezitím na zbylém másle orestujte na čtvrtky nakrájené kapustičky i šalvějové lístky, vmíchejte je do povařených krup a vše přesuňte do máslem vymazané zapékací mísy a vložte ještě na 20 minut do trouby. Horkého kubu posypte na talíři nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem.

Klepněte pro větší obrázek

Recept: časopis F.O.O.D. 

Nebo si připravte tradiční recept podle videa. 

Témata: Recepty, Časopis F.O.O.D., Jídelníček, jídlo, Video recept, Vaření, Vánoce, Advent, Vaření pro rodinu, suroviny, oběd, Máslo, Štědrý den, Bramborový salát, Sůl, Celer, Vánoční, Rybí polévka, Pohlreich, Lžíce