[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 65 minut + 20 minut pečení
Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a pokrájejte na tenké plátky. V kastrolu rozehřejte polovinu másla a orestujte na něm cibulku, asi 5 minut. Přidejte česnek a po 1 minutě na plátky nakrájené čerstvé nebo slité a vymačkané sušené houby. Ještě 2 minuty restujte a nyní přisypte krupky, po 2 minutách je zalijte vínem. Osolte a opepřete, snižte teplotu a zvolna vařte, dokud se víno nevpije do krup, asi 4 minuty. Nyní přilijte horký vývar a na mírném ohni vařte ještě 40 minut. Mezitím na zbylém másle orestujte na čtvrtky nakrájené kapustičky i šalvějové lístky, vmíchejte je do povařených krup a vše přesuňte do máslem vymazané zapékací mísy a vložte ještě na 20 minut do trouby. Horkého kubu posypte na talíři nasekanou petrželkou a strouhaným sýrem.
Recept: časopis F.O.O.D.
Nebo si připravte tradiční recept podle videa.
4 porce, příprava: 45 minut + 45 minut tažení vývaru
Opláchněte rybí odřezky a vložte je do většího hrnce. Hlavu očistěte a zbavte žaber a očí, které jsou nepříjemně hořké. Mrkev, petržel a celer omyjte a oškrábejte. Jednu mrkev, jednu petržel a čtvrtku celeru několikrát překrojte a přihoďte do hrnce i s kapří hlavou. Přidejte pepř, nové koření, bobkový list a zalijte 1,5 litrem vody. Přiveďte k varu, ztlumte teplotu na minimum a nechte táhnout 45 minut. Poté vývar ihned sceďte, oberte maso z hlavy a kostí a nakrájejte jej. V kastrolu rozehřejte máslo, přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a po 3 minutách přihoďte na drobné kostičky pokrájenou mrkev, petržel a řapíkatý celer. Vše restujte ještě 4 minuty a poté zasypte moukou, vymíchejte jíšku a opět restujte další 3 minuty. Zeleninovou jíšku zalijte zchladlým vývarem a prošlehejte metličkou dohladka. Do polévky vsypte nakrájené mlíčí nebo jikry, osolte a povařte asi 10 minut. Mezitím připravte krutony. Rohlíky nakrájejte na kostky přibližně 1 x 1 cm a orestujte je na másle dozlatova. Do hotové polévky nakonec vmíchejte nakrájené rybí maso a dochuťte muškátovým květem, špetkou citronové kůry a několika kapkami citronové šťávy. Polévku podávejte s krutony, posypanou nakrájenou petrželkou.
4 porce + na ráno, příprava: 45 minut + 3 hodiny odležení
Brambory dobře omyjte a uvařte doměkka. Slijte vodu a nechte je zchladnout. Oloupané brambory pokrájejte na kostičky a nasypte do mísy. Mrkev i celer nakrájejte na kostky velké asi 1 x 1 cm. Nasypte do kastrolu, zalijte vodou, osolte a přiveďte k varu. Po 6 minutách vaření přisypte k zelenině hrášek a vařte ještě další 4 minuty. Sceďte a hned prolijte studenou vodou, aby si zelenina zachovala barvu. Nechte okapat a přidejte k bramborám. Cibuli pokrájejte nadrobno a v cedníku ji prolijte vroucí vodou, aby ztratila palčivost. Okurky také nakrájejte na kostičky a obojí opět vsypte do mísy. Majonézu promíchejte s hořčicí a se 4 lžícemi okurkového láku. Suroviny v míse osolte, opepřete a promíchejte s majonézovou zálivkou a nasekanou petrželkou. Salát před podáváním nechte uležet v ledničce alespoň 3 hodiny, ale nejlépe přes noc.
4 porce, příprava: 30 minut
Kapra omyjte a osušte. Semínka rozmixujte najemno a promíchejte se špetkou soli, pepře a nasypte na talíř. Na druhý talíř rozprostřete mouku a v hlubokém talíři nebo široké misce rozšlehejte lehce osolená vejce. Filety osolte a opepřete, obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec v semínkové strouhance. Tu k masu lehce přitiskněte rukou. Na pánvi rozehřejte tenkou vrstvu oleje, vložte obalené filety a snižte teplotu. Zvolna usmažte dozlatova, z každé strany asi 6 minut (dobu smažení přizpůsobte výšce a velikosti filetu). Hotové řízky vyjměte na papírovou utěrku, osušte přebytečný olej a hned podávejte s bramborovým salátem.
4 porce, příprava: 20 minut
VEJMRDA
Připravte vejmrdu. Oloupejte křen a jablka, obojí nastrouhejte najemno a promíchejte. Ochuťte octem, cukrem a solí, pak dejte odležet do chladu. Vinnou klobásu rozdělte na čtyři díly. V místě, kde ji budete chtít rozdělit, vytlačte náplň zakroucením a ostrým nožem přeřízněte střívko. Každou část zamotejte do tvaru šneka a opatrně propíchněte ostrou špejlí. Zatočené klobásy obalte v hladké mouce z obou stran a smažte na pánvi v rozpáleném oleji asi 4 minuty z každé strany. Ihned podávejte s vejmrdou.
Tip: Pokud budete klobásy péct, předehřejte troubu na 160 °C. V hrnci přiveďte k varu asi 2 litry vody a klobásy do ní na půl minuty ponořte. Zpevní se a zbělají. Nyní klobásy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete je olejem a pečte 12 minut. Klobásy otočte a dopečte dalších 10 minut dozlatova. Pečené či smažené klobásy podávejte s vejmrdou.