[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Ingredience pro 4 osoby: 1 hrnek jedlých hub, 4 brambory, 2 střední mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 5 růžiček brokolice, 5 růžiček květáku, 1–2 stroužky česneku, cibule, 1 lžička řepkového oleje, kmín, majoránka, sůl a čerstvá petrželka
Postup: Na řepkovém oleji orestujeme nasekanou cibulku a česnek, přidáme omytou, očištěnou a na malé kostičky nakrájenou mrkev, petržel, celer a brambory. Přisypeme na plátky nakrájené čerstvé houby nebo spařené sušené houby, podlijeme troškou vody a dusíme přibližně 5 minut. Poté přilijeme asi tak 1 a půl litru vody nebo domácího zeleninového vývaru, ochutíme troškou soli, kmínem a majoránkou a vaříme 10 minut na mírném ohni. Nakonec přidáme brokolici a květák a vaříme ještě 5 minut. Ozdobíme čerstvou petrželkou a podáváme s celozrnným pečivem.
Houby a děti Jedlé houby obsahují řadu zdraví prospěšných látek, jako jsou esenciální aminokyseliny, vitaminy A, B a D, vápník, draslík, hořčík a železo. Kvůli velkému množství vlákniny jsou však pro malé děti těžce stravitelné. Houby mohou vyvolat u citlivějších jedinců alergickou reakci, bolesti v bříšku nebo průjem. Od 3 let (raději však až od 6 let) je pozvolna můžete začít zavádět do jídelníčku dětí v podobě polévky, houbové omáčky či rizota.
Jejich stravitelnost lze vylepšit přidáním koření, jako je anýz, fenykl či římský kmín. Sbírejte ale raději takové houby, které nerostou u silnice, umí totiž na sebe vázat různé zplodiny. Vybírejte jen ty, které znáte, ideálně hřiby. Dětem je podávejte pouze tepelně zpracované, v syrové podobě mohou způsobit otravu. Houby se rychle kazí, proto je do druhého dne spotřebujte, nahnilé kousky neokrajujte a vyhazujte rovnou do koše. Pokud však chcete mít jistotu, pak si kupte z prověřených zdrojů žampiony.
Ingredience pro 4 osoby:1 kg brambor, 250 g nakládaného domácího kysaného zelí, 2 vejce, 50 g jemně namleté žitné mouky, 2–3 stroužky česneku, oregano, majoránka a sůl Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme do větší mísy.
Kysané zelí zbavíme vody, nakrájíme na menší kousky a smícháme s bramborami. Přidáme vejce, utřený česnek se solí, oregano a majoránku. Nakonec vmícháme žitnou mouku. Zelné placky lze péct na pečicím papíře při 180 °C z každé strany tak 15 minut, pokud by se lepily, můžeme je pokapat řepkovým olejem nebo je orestovat na pánvi s trochou řepkového oleje.
Bezlepková verze: Žitnou mouku můžete nahradit pohankovou, kukuřičnou nebo rýžovou.
Něco málo o zelí Bez zelí by naši předci zimu jen stěží přečkali ve zdraví. Obsahuje vitamin C ve formě askorbigenu, který se ani při tepelném zpracování jen tak nezničí. Je zdrojem bílkovin, sacharidů, v menší míře i tuků, organických kyselin, vitaminů skupiny B, H, E a beta-karotenu, z minerálních látek nabízí především draslík, hořčík a železo.
Ingredience pro 4 osoby:500 g brambor, 1 vejce, 1–2 lžíce mléka, 200 g krupice, špetka soli (nemusí být), mák, moučkový třtinový cukr a zahřáté máslo na zalití
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, necháme je vychladnout a poté oloupeme a nastrouháme. Smícháme s vejcem, mlékem a postupně přidáváme dětskou krupici.
Vypracujeme těsto a necháme jej chvilku odstát. Poté z něho vytvarujeme malé knedlíčky, vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na povrch, asi 5 minut. Na talíři je zasypeme čerstvě namletým mákem, moučkovým třtinovým cukrem a polijeme trochou zahřátého másla.
Tip: Místo máku můžete použít i čerstvý strouhaný nebo polotučný tvaroh.