Maminka.czVýživa a stravování

Recepty z božské řecké kuchyně

Johana Křížková 2.  9.  2014
Dovolené jsou pryč, ale proč si na slunné Řecko nezavzpomínat alespoň v kuchyni. Uvidíte, že těmito pokrmy potěšíte celou rodinu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nádherná středozemní destinace je nejen kolébkou starověké civilizace, ale také kulinárním nebem. Od salátu přes maso na jehle až po slaďoučké dezerty nabízí nekonečnou inspiraci.

Klepněte pro větší obrázek 
 

Lilky plněné jehněčím masem a zeleninou

6 porcí, příprava: 45 minut            

Potřebujeme: 6 menších lilků, sůl a pepř, 400 g mletého jehněčího masa, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 1 žlutá paprika, 3 menší rajčata, 2 stroužky česneku, 6 lžic strouhané fety, 1 hrst plocholisté petržele

Lilky podélně rozkrojte a lžící vydlabejte dužninu. Nakrájejte ji a odložte stranou. Vnitřek lilku lehce osolte a opepřete, položte řezem dolů na papírový ubrousek a nechte vypotit.

Maso orestujte a dochuťte solí a pepřem. Pak ho vyjměte a na stejné pánvi na troše oleje zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou papriku, rajčata i dužninu z lilku a restujte. Pak osolte, opepřete a dochuťte lisovaným česnekem.

Vmíchejte rozdrobenou fetu a orestované maso. Směsí naplňte lilky a zapečte v troubě předehřáté na 180 °C – asi 25 minut. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.

Klepněte pro větší obrázek 
 

Řecký salát

4 porce, příprava: 25 minut

Potřebujeme: 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 12 cherry rajčátek, 1 červená cibule, 150 g fety, několik listů salátu, 1 hrnku černých oliv, olivový olej, citronová šťáva, pepř a sůl, pita chléb (nemusí být)

 Papriku, okurku i rajčátka omyjte, očistěte a nakrájejte na podobně velké kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte na tenčí plátky, fetu na kostky.

Listový salát opláchněte, osušte a natrhejte na kousky. Vše dejte do mísy, přidejte olivy, zakápněte olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem a opatrně promíchejte.

Náš TIP: Do salátu zkuste pro změnu přidat nasekané lístky oregana nebo jiné bylinky a prolisovaný stroužek česneku.

Klepněte pro větší obrázek 
 

Musaka

4–6 porcí, příprava: 2 hodiny

Potřebujeme: 3 lilky, 500 g brambor, 700 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 100 ml červeného vína, 1 lžička mleté skořice, 400 g drcených rajčat, sůl a pepř, 1 hrnek strouhaného sýra, olej na smažení; BEŠAMEL:  5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, 400 ml plnotučného mléka, 4 žloutky, špetka mletého muškátového oříšku

Lilek nakrájejte na plátky, lehce je osolte a nechte vypotit (nejlépe na cedníku nebo sítku). Brambory uvařte do poloměkka a nakrájejte na plátky. Lilek osušte a postupně spolu s bramborami orestujte na oleji. Dejte stranou.

Ve velkém kastrolu nechte na oleji zesklovatět nakrájenou cibuli, přisypte maso a restujte. Pak přidejte česnek, víno, drcená rajčata a skořici. Duste, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte a opepřete.

Teď přijde na řadu bešamel: z másla a mouky připravte světlou jíšku, vmíchejte asi polovinu mléka a provařte, až omáčka zhoustne. Případně nařeďte podle potřeby. Přidejte sůl a muškátový oříšek. Odstavte z plotny, zašlehejte žloutky a povařte.

Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáč vymažte olejem a střídavě vrstvěte plátky brambor a lilku, masovou směs, bešamel a sýr. Dejte péct na 45 minut dozlatova.

Klepněte pro větší obrázek 
 

Vepřové souvlaki s citronem

6 porcí, příprava: 50 minut + chlazení

Potřebujeme: 1000 g vepřové plece, 3 citrony, lístky oregana na ozdobu, pita chléb k podávání; CHILLI PASTA:  1 červená chilli paprička, hrst kaparů, šťáva z 1 citronu, čerstvě mletý pepř, hrubá mořská sůl, olivový olej, oregano

Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Ty napíchněte na grilovací jehly nebo špejle. Lehce osolte a opepřete.

Do větší nádoby nalijte olivový olej a do něj špízy ponořte. Alespoň na hodinu dejte chladit. Potom je ze všech stran ogrilujte, potřete chilli pastou, zakryjte alobalem a nechte na teplém místě.

Pita chleba dejte na chvilku prohřát na gril. Podávejte společně se souvlaki dochucenými hrubou mořskou solí a na kousky nakrájeným citronem.

Náš TIP: Řekové ke špízům podávají tradiční omáčku tzatziki, hranolky a salát z papriky, rajčat, oliv a sýra feta. Místo vepřového masa můžete použít také kuřecí nebo jehněčí.

Klepněte pro větší obrázek 
 

Revani s ořechy a medem

1 plech, příprava: 50 minut

Potřebujeme: 1 hrnek vlašských ořechů, 2 hrnky hrubé mouky + na vymazání, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, špetka soli, 1 lžičky mleté skořice, několik rozdrcených hřebíčků, 1 hrnek změklého másla, 3 hrnky krupicového cukru, 6 vajec, 180 ml bílého řeckého jogurtu, 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu;  SIRUP: šťáva z 1 citronu, kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, 3 hrnky krupicového cukru, 1 hrnek medu, máslo na vymazání, moučkový cukr na ozdobu

Formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy nasekejte najemno (pár si jich nechte na ozdobu).

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, mletou skořici a hřebíček. Do druhé mísy dejte změklé máslo, cukr a žloutky a utřete do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.

Do máslového krému postupně vmíchejte obsah první misky střídavě s jogurtem, vmíchejte strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a mleté ořechy a nakonec opatrně zapracujte sníh.

Těsto rozetřete do připravené formy a pečte asi 25 minut na 180 °C. Mezitím si připravte sirup: v kastrůlku zahřejte 3 hrnku vody, kůru z 1 citronu, cukr a med k bodu varu, pak zmírněte plamen a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Nakonec odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.

Když je koláč upečený, propíchejte ho na několika místech špejlí a přelijte sirupem. Navrch můžete ozdobit kousky ořechů. Podávejte vychladlý, nakrájený na porce a poprášený moučkovým cukrem.

Klepněte pro větší obrázek 
 

Cuketové válečky – kolokithokeftedes

4 porce příprava: 60 minut

Potřebujeme: 1 kg menších cuket, 50 ml extra panenského olivového oleje Koroneiko, 1 bílá cibule, 100 ml bílého vína, 5 lžic strouhanky, 3 lžíce hladké mouky, máta, 100 g sýra feta, 3 vejce, petržel a pažitka, mořská sůl a pepř

Půl kila cuket nastrouhejte do mísy a zbylou polovinu vařte v osolené vodě asi 3 minuty, pak je vyndejte a nechte vychladnout.

Na pánvičce s trochou olivového oleje osmažte cibuli a přidejte víno. Vařte asi minutu, pak přendejte do mísy s nastrouhanými cuketami. Přidejte nakrájené vařené cukety a ostatní suroviny. Promíchejte a nechte stát asi 30 minut.

Z hmoty vytvořte karbanátky a smažte na olivovém oleji.

Tzatziki

4 porce, příprava: 10 minut + odležení

Potřebujeme:  1 salátové okurky, 500 ml řeckého jogurtu, 3 lžíce extra panenského olivového oleje Koroneiko, 1 lžíce červeného vinného octa, 2–3 stroužky českého česneku, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžičky mořské soli

Okurku nastrouhejte a vymačkejte vodu. Vmíchejte ji do jogurtu. Smíchejte ostatní suroviny a rozmixujte je do krému.

Ten pak přidejte do jogurtu s okurkou, dobře promíchejte a nechte hodinu vychladit v ledničce.

(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 9/2014)

Foto: Shutterstock, Profimedia.cz

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., kuchyně, Tzatziki, Citronová šťáva, Prolisovaný stroužek, Zelená paprika, Recept, Mořská sůl, Přebytečná tekutina, Lilek, Ubrousek, Řeč, Cedník, Salátová okurka, Tuhý sníh