[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Nádherná středozemní destinace je nejen kolébkou starověké civilizace, ale také kulinárním nebem. Od salátu přes maso na jehle až po slaďoučké dezerty nabízí nekonečnou inspiraci.
6 porcí, příprava: 45 minut
Potřebujeme: 6 menších lilků, sůl a pepř, 400 g mletého jehněčího masa, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší cibule, 1 žlutá paprika, 3 menší rajčata, 2 stroužky česneku, 6 lžic strouhané fety, 1 hrst plocholisté petržele
Lilky podélně rozkrojte a lžící vydlabejte dužninu. Nakrájejte ji a odložte stranou. Vnitřek lilku lehce osolte a opepřete, položte řezem dolů na papírový ubrousek a nechte vypotit.
Maso orestujte a dochuťte solí a pepřem. Pak ho vyjměte a na stejné pánvi na troše oleje zpěňte nasekanou cibuli, přidejte na kostičky nakrájenou papriku, rajčata i dužninu z lilku a restujte. Pak osolte, opepřete a dochuťte lisovaným česnekem.
Vmíchejte rozdrobenou fetu a orestované maso. Směsí naplňte lilky a zapečte v troubě předehřáté na 180 °C – asi 25 minut. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.
4 porce, příprava: 25 minut
Potřebujeme: 1 zelená paprika, 1 salátová okurka, 12 cherry rajčátek, 1 červená cibule, 150 g fety, několik listů salátu, 1 hrnku černých oliv, olivový olej, citronová šťáva, pepř a sůl, pita chléb (nemusí být)
Papriku, okurku i rajčátka omyjte, očistěte a nakrájejte na podobně velké kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte na tenčí plátky, fetu na kostky.
Listový salát opláchněte, osušte a natrhejte na kousky. Vše dejte do mísy, přidejte olivy, zakápněte olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem a opatrně promíchejte.
Náš TIP: Do salátu zkuste pro změnu přidat nasekané lístky oregana nebo jiné bylinky a prolisovaný stroužek česneku.
4–6 porcí, příprava: 2 hodiny
Potřebujeme: 3 lilky, 500 g brambor, 700 g mletého hovězího nebo jehněčího masa, 2 velké cibule, 3 stroužky česneku, 100 ml červeného vína, 1 lžička mleté skořice, 400 g drcených rajčat, sůl a pepř, 1 hrnek strouhaného sýra, olej na smažení; BEŠAMEL: 5 lžic másla, 4 lžíce hladké mouky, 400 ml plnotučného mléka, 4 žloutky, špetka mletého muškátového oříšku
Lilek nakrájejte na plátky, lehce je osolte a nechte vypotit (nejlépe na cedníku nebo sítku). Brambory uvařte do poloměkka a nakrájejte na plátky. Lilek osušte a postupně spolu s bramborami orestujte na oleji. Dejte stranou.
Ve velkém kastrolu nechte na oleji zesklovatět nakrájenou cibuli, přisypte maso a restujte. Pak přidejte česnek, víno, drcená rajčata a skořici. Duste, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte a opepřete.
Teď přijde na řadu bešamel: z másla a mouky připravte světlou jíšku, vmíchejte asi polovinu mléka a provařte, až omáčka zhoustne. Případně nařeďte podle potřeby. Přidejte sůl a muškátový oříšek. Odstavte z plotny, zašlehejte žloutky a povařte.
Troubu předehřejte na 200 °C. Pekáč vymažte olejem a střídavě vrstvěte plátky brambor a lilku, masovou směs, bešamel a sýr. Dejte péct na 45 minut dozlatova.
6 porcí, příprava: 50 minut + chlazení
Potřebujeme: 1000 g vepřové plece, 3 citrony, lístky oregana na ozdobu, pita chléb k podávání; CHILLI PASTA: 1 červená chilli paprička, hrst kaparů, šťáva z 1 citronu, čerstvě mletý pepř, hrubá mořská sůl, olivový olej, oregano
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky. Ty napíchněte na grilovací jehly nebo špejle. Lehce osolte a opepřete.
Do větší nádoby nalijte olivový olej a do něj špízy ponořte. Alespoň na hodinu dejte chladit. Potom je ze všech stran ogrilujte, potřete chilli pastou, zakryjte alobalem a nechte na teplém místě.
Pita chleba dejte na chvilku prohřát na gril. Podávejte společně se souvlaki dochucenými hrubou mořskou solí a na kousky nakrájeným citronem.
Náš TIP: Řekové ke špízům podávají tradiční omáčku tzatziki, hranolky a salát z papriky, rajčat, oliv a sýra feta. Místo vepřového masa můžete použít také kuřecí nebo jehněčí.
1 plech, příprava: 50 minut
Potřebujeme: 1 hrnek vlašských ořechů, 2 hrnky hrubé mouky + na vymazání, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, špetka soli, 1 lžičky mleté skořice, několik rozdrcených hřebíčků, 1 hrnek změklého másla, 3 hrnky krupicového cukru, 6 vajec, 180 ml bílého řeckého jogurtu, 1 lžička kůry z chemicky neošetřeného citronu; SIRUP: šťáva z 1 citronu, kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, 3 hrnky krupicového cukru, 1 hrnek medu, máslo na vymazání, moučkový cukr na ozdobu
Formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Ořechy nasekejte najemno (pár si jich nechte na ozdobu).
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, mletou skořici a hřebíček. Do druhé mísy dejte změklé máslo, cukr a žloutky a utřete do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
Do máslového krému postupně vmíchejte obsah první misky střídavě s jogurtem, vmíchejte strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu a mleté ořechy a nakonec opatrně zapracujte sníh.
Těsto rozetřete do připravené formy a pečte asi 25 minut na 180 °C. Mezitím si připravte sirup: v kastrůlku zahřejte 3 hrnku vody, kůru z 1 citronu, cukr a med k bodu varu, pak zmírněte plamen a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Nakonec odstavte a vmíchejte citronovou šťávu.
Když je koláč upečený, propíchejte ho na několika místech špejlí a přelijte sirupem. Navrch můžete ozdobit kousky ořechů. Podávejte vychladlý, nakrájený na porce a poprášený moučkovým cukrem.
4 porce příprava: 60 minut
Potřebujeme: 1 kg menších cuket, 50 ml extra panenského olivového oleje Koroneiko, 1 bílá cibule, 100 ml bílého vína, 5 lžic strouhanky, 3 lžíce hladké mouky, máta, 100 g sýra feta, 3 vejce, petržel a pažitka, mořská sůl a pepř
Půl kila cuket nastrouhejte do mísy a zbylou polovinu vařte v osolené vodě asi 3 minuty, pak je vyndejte a nechte vychladnout.
Na pánvičce s trochou olivového oleje osmažte cibuli a přidejte víno. Vařte asi minutu, pak přendejte do mísy s nastrouhanými cuketami. Přidejte nakrájené vařené cukety a ostatní suroviny. Promíchejte a nechte stát asi 30 minut.
Z hmoty vytvořte karbanátky a smažte na olivovém oleji.
4 porce, příprava: 10 minut + odležení
Potřebujeme: 1 salátové okurky, 500 ml řeckého jogurtu, 3 lžíce extra panenského olivového oleje Koroneiko, 1 lžíce červeného vinného octa, 2–3 stroužky českého česneku, 1 lžíce nasekaného kopru, 1 lžičky mořské soli
Okurku nastrouhejte a vymačkejte vodu. Vmíchejte ji do jogurtu. Smíchejte ostatní suroviny a rozmixujte je do krému.
Ten pak přidejte do jogurtu s okurkou, dobře promíchejte a nechte hodinu vychladit v ledničce.
(Recepty vyšly v časopise F.O.O.D 9/2014)
Foto: Shutterstock, Profimedia.cz