[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, 50 minut
Potřebujeme: 140 g parmazánu, 1 lžíce extra panenského olivového oleje + na vymazání formiček, 1 malý pórek, sůl a pepř, 200 g čerstvého hrášku, 300 ml plnotučného mléka, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 4 vejce
Parmazán nastrouhejte. Formičky vymažte tukem a vysypte je trochou sýra. Na oleji orestujte nakrájený pórek a duste ho asi 5 minut. Osolte a opepřete. Přidejte hrášek a mléko a krátce povařte. Sundejte z ohně a rozmixujte. Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Přidejte hráškovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut. Nechte chvíli zchladnout.
Z bílků vyšlehejte sníh. Do směsi vmíchejte žloutky, sýr a sníh. Těsto rozdělte do formiček. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut.
Čerstvý mladý hrášek je skvělým zdrojem vitaminů C a skupiny B, minerálních látek a také bílkovin. Báječně chutná jen tak, právě sklizený a vyloupaný z lusků. Oblíbený je do polévek, salátů i jako příloha.
4 porce, 35 minut
Potřebujeme: 400 g bílého chřestu, 400 g zeleného chřestu, 400 g kuřecích prsou, 100 g listového salátu frisée, hrst listů salátu mizuna, 100 g parmazánu, mořská sůl, hrubě mletý černý pepř; Na dresink: 50 ml panenského olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, 2 lžíce citronové šťávy, sůl a pepř
Zelený i bílý chřest oškrábejte a odkrojte zavadlé konce. Do osolené vroucí vody vložte nejprve bílý chřest a 3 minuty ho povařte. Přidejte zelený chřest a vařte ještě 2 minuty. Pak chřest přendejte do ledové vody a nechte prudce zchladit.
Do vroucí vody po chřestu vložte kuřecí prsa a na mírném ohni je vařte asi 15 minut. Povařená prsa vyndejte z hrnce. Nechte je krátce zchladnout a natrhejte vidličkou. Listy salátu opláchněte a osušte.
Všechny ingredience na dresink rozmíchejte v misce. Na talíře rozdělte okapaný chřest. Přidejte natrhané maso a salát. Vše zalijte dresinkem a posypte pepřem a nastrouhaným parmazánem. Dochuťte.
Existuje několik set druhů chřestu, kterému se také říká asparágus. Některé jsou ovšem jen okrasné. Jako zelenina má u nás dávnou tradici. Je zdrojem kyseliny listové, vitaminů C a E i antioxidantů.
4 porce, 25 minut
Potřebujeme: 1 kedlubna, 10 ředkviček, 400 g hovězí svíčkové, sůl; na dresink: 1 citron, 1 pomeranč, 100 ml olivového oleje, 1 lžička přírodního třtinového cukru; na ozdobu: čerstvé bylinky dle chuti, 50 g parmazánu, mletý černý a červený pepř, hrst lístků ředkviček
Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na plátky. Svíčkovou omyjte a osušte. Ze všech stran ji osolte. Ostrým nožem maso nakrájejte na velmi tenké plátky. Ty naskládejte mezi dvě potravinářské fólie a lehce naklepejte. Pak je rozložte na talíře.
Přidejte nudličky kedlubny a plátky ředkviček. Do misky vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče. Přidejte olivový olej a cukr a metličkou promíchejte. Dresinkem pokapejte plátky masa a zeleniny. Posypte hoblinkami parmazánu a pepřem. Ozdobte lístky ředkviček a bylinkami.
Kedlubna je velmi rozšířenou košťálovou zeleninou. Kromě hlízy se zpracovávají také listy. Ty obsahují více vitaminu C. Ředkvičky jsou skvělé do salátů či pomazánek, mají nízkou kalorickou hodnotu.
Potřebujeme: 300 g baby karotky, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 20 g másla, 2 lžičky kurkumy, 4 kardamomy, 1 kousek celé skořice, 200 g rýže (nejlépe basmati), 750 ml kuřecího vývaru, 50 g kešú ořechů, 1/4 hrnku nasekané petržele
Karotku očistěte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu rozpusťte máslo. Vsypte cibuli. Nechte ji změknout a zesklovatět. Pak přidejte česnek a karotku a ještě asi půl minuty opékejte. Přidejte koření a promíchejte, až se rozvoní. Vsypte rýži, zalijte ji vývarem a promíchejte. Ztlumte plamen a vařte 15 minut.
Pak sundejte z plotny a odstraňte skořici. Na malé pánvi nasucho opražte kešú ořechy. Nasekejte petržel. Ořechy i petržel přidejte do hotového pilafu a podávejte.
Raná karotka, takzvaná „baby“, má pravidelný válcovitý tvar a jemnou křehkou strukturu. Je určena ke krátké tepelné úpravě nebo se konzumuje čerstvá. Obsahuje beta-karoten, vitaminy a vlákninu.