Jakmile začnou dozrávat první české jahody, nemůžeme se jich nasytit. Ta vůně a ta chuť! Nejlepší jsou vlastnoručně nasbírané. A tohle jsou ty zaručeně nejlepší jahodové recepty pro letošní sezonu. Užijte si je s dětmi.
Jahody jsou sladké, voňavé, šťavnaté. Ať už je trháte na samosběru, kupujete na trhu nebo vám je děti s červenými prsty hrdě přinesou ze zahrady, vždycky se hodí vědět, co z nich připravit. Přinášíme vám sedm osvědčených receptů, ve kterých hrají jahody hlavní roli. Od sněhové rolády přes domácí pribiňák až po neotřelý koláč s bazalkovým krémem. Všechny jsou lahodné a zaručeně potěší celou rodinu. Tak zapojte děti, nachystejte si mísu jahod a pusťte se do pečení.
Koláč s bazalkovým krémem a jahodami
forma ø 24 cm, příprava: 40 minut + 55 minut pečení + chladnutí
Suroviny:
KŘEHKÉ TĚSTO
- 200 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- špetka soli
- 125 g másla
- 1 žloutek
NÁPLŇ
- 70 g třtinového cukru
- 1 hrst bazalkových listů + na ozdobu
- 250 g pomazánkového másla
- 500 g tučného tvarohu
- 1 lžíce škrobu
- 2 vejce + 1 bílek
NA DOKONČENÍ
- 300 g jahod
- 5 g práškové želatiny
- 30 g moučkového cukru
Postup:
Nejprve připravte těsto. V míse – obyčejné nebo od kuchyňského robotu – smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli, přidejte na kostičky pokrájené studené máslo a pak prsty nebo hákovým nástavcem zpracujte na sypkou drobenku. Přidejte žloutek a vypracujte pevné nelepivé těsto. Zapracujte jej do koule, zploštěte ji, zabalte do fólie a nechte v ledničce vychladit alespoň 30 minut.
Na náplň nejprve rozmixujte cukr s bazalkovými lístky, pár menších lístků si ponechte na ozdobu. K ochucenému cukru přidejte pomazánkové máslo a vše dobře prošlehejte. Poté do krému zapracujte tvaroh, škrob, vejce a bílek.
Troubu předehřejte na 180 °C. Zchladlé těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm a vyložte jím kulatou formu o průměru kolem 24 cm. Okraje těsta seřízněte a dno propíchejte vidličkou. Těsto překryjte pečicím papírem, vsypte keramické nebo obyčejné fazole pro zatížení a pečte 10 minut. Nyní papír se zátěží sundejte a dopečte korpus dalších 5 až 10 minut. Teplotu snižte na 160 °C, korpus naplňte krémem a pečte ještě 40 minut.
Jahody omyjte, zbavte stonků a rozpulte. Do kastrůlku nalijte asi 100 ml vody, vsypte želatinu a nechte rozpustit. Poté přiveďte vodu téměř k varu a kastrůlek odstavte. Vmíchejte cukr a nechte 15 minut chladnout. Na upečený a mírně zchladlý koláč naskládejte jahody a ty potřete pomocí mašlovačky želatinou. Koláč nechte před podáváním dobře vychladit a ozdobte jej lístky bazalky.

Jahodové knedlíky raz dva
4 porce, příprava: 30 minut
Suroviny:
- 500 g měkkého plnotučného tvarohu
- 300 g hrubé mouky
- špetka soli
- 16 středních jahod + na ozdobu
NA DOKONČENÍ
- 200 g zakysané smetany
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
Postup:
Tvaroh vyklopte do mísy, přisypte mouku a sůl. Vařečkou a posléze rukama zpracujte měkké nelepivé těsto. Pokud se vám zdá příliš řídké, přisypte ještě trochu mouky.
Těsto odložte do ledničky. Jahody dobře omyjte a zbavte stopek. Ve větším hrnci dejte vařit lehce osolenou vodu.
Na pomoučněné pracovní ploše vyválejte z těsta váleček o průměru asi 4 až 5 cm. Odkrajujte asi centimetr silné plátky, každý trochu rozmáčkněte, doprostřed položte jahodu, zabalte ji a vytvarujte kulatý knedlík. Rychle zpracujte všechno těsto.
Knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte 6 minut. Sítkem nebo děrovanou naběračkou knedlíky vylovte a rozdělte na talíře. Podávejte se smetanou, rozpuštěným máslem, cukrem a zbylými čerstvými jahodami.

Sněhová roláda
plech 25 x 35 cm, příprava: 40 minut + 20 minut pečení + chladnutí
Suroviny:
- 5 bílků
- 160 g krupicového cukru
- 1 lžička bílého vinného octa
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- moučkový cukr na posypání
NÁPLŇ
- 350 ml mléka
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- 80 g krupicového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 hrsti jahod
Postup:
Troubu předehřejte na 160 °C. Do mísy robotu dejte bílky, balonovou metlou je našlehejte do pěny a poté za stálého šlehání přidávejte cukr. Vznikne tuhý, pružný a lesklý sníh. Nyní do něj přidejte ocet a škrob a už jen krátce promíchejte.
Plech vyložte pečicím papírem a pomocí stěrky na něj rozetřete sníh, měl by tvořit vrstvu asi 1 cm silnou. Plát pečte 20 minut a poté nechte dvě až tři minuty chladnout na plechu.
Upečený sněhový plát posypte moučkovým cukrem, položte na něj další arch pečicího papíru a na něj mřížku nebo další plech. Nyní plech obraťte vzhůru nohama a papír, na němž se těsto peklo, opatrně sloupněte. Nechte dobře vychladnout.
Mezitím připravte krém. V mléce rozšlehejte pudink a cukr. Přiveďte pomalu k varu a 3 minuty provařte, až pudink zhoustne – průběžně míchejte. Povrch pudinku zakryjte potravinovou fólií, aby nevznikl škraloup, a nechte úplně zchladnout. Studenou šlehačku vyšlehejte dotuha a poté metlou vmíchejte do vychladlého pudinku.
Omyté jahody zbavte stopek a pokrájejte na kousky. Krém rozetřete na sněhový plát a posypte hustě jahodami. Pomocí pečicího papíru korpus potřený krémem zarolujte a nechte před podáváním nejméně 2 hodiny vychladit.

Domácí pribiňák s jahodami
6 sklenek po 250 ml, příprava: 30 minut
Suroviny:
- 220 g máslových sušenek
- 50 g studeného másla
- 250 g jahod + na ozdobu
- 4 lžíce krupicového cukru
- 250 ml smetana ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 250 g tučného tvarohu
- nesolené pistácie na ozdobu
Postup:
Sušenky rozmixujte s pokrájeným studeným máslem na drobenku. Rozdělte ji do skleniček a lehce stlačte lžící. Jahody omyjte a zbavte je stopek. Asi deset souměrných jahod pokrájejte svisle na tenké plátky a obložte jimi bok sklenek. Zbylé jahody pokrájejte na kostičky, dejte do kastrůlku, přidejte 2 lžíce cukru, 100 ml vody a přiveďte k varu. Nechte pár minut povařit a poté směs rozmixujte dohladka. Pokud je omáčka příliš řídká, nechte ji ještě na mírném plameni zredukovat a následně zchladnout.
Vychlazenou šlehačku ušlehejte dotuha spolu s vanilkovým cukrem a poté ji vmíchejte do tvarohu. Vznikne hladký krém. Ten přendejte do cukrářského sáčku a naplňte sklenky. Navrch rozetřete jahodovou omáčku a dejte alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Sklenky ozdobte nasekanými pistáciemi a čerstvými jahodami.

Koláč s ricottou a bílou čokoládou
forma 20 x 30 cm, příprava: 20 minut + 35 minut pečení
Suroviny:
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 250 g ricotty
- 125 g rozpuštěného másla + na formu
- 250 g jahod
- 120 g bílé čokolády
NA DOKONČENÍ
- 80 g bílé čokolády
- 50 ml smetany 30%
- 1 vanilkový cukr
- 100 g jahod
- ½ hrsti lístků máty
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Formu zlehka vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte sůl a cukr. V další misce prošlehejte vejce, přimíchejte ricottu a rozpuštěné máslo, směs vmíchejte do suchých surovin. Jahody omyjte, zbavte stopek a pokrájejte na poloviny či čtvrtky. Čokoládu nasekejte a spolu s jahodami zlehka vmíchejte do těsta. Těsto vylijte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 35 až 40 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá doprostřed koláče po vytažení suchá. Než koláč vychladne, připravte polevu. Nasekejte čokoládu, v kastrůlku zahřejte smetanu téměř k varu, odstavte, přidejte čokoládu a nechte chvilku povolit. Přidejte vanilkový cukr, rozmíchejte na hladkou polevu a rozetřete na koláč. Posypte nakrájenými jahodami a lístky máty.

Máslové koláčky s crème fraîche a jahodami
6–8 koláčků, příprava: 20 minut + 10 minut pečení
Suroviny:
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- 3 lžíce krupicového cukru
- 85 g studeného másla
- 175 ml vlažného mléka
- 1 citron
NA DOKONČENÍ
- moučkový cukr
- 220 g crème fraîche nebo husté zakysané smetany
- 200 g jahod
Postup:
Troubu předehřejte na 200 °C. Mouku smíchejte s práškem do pečiva, solí a cukrem. Přidejte na kostky pokrájené studené máslo a prsty rychle zpracujte na drobenku. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, vmíchejte do něj 1 lžičku citronové šťávy a vlijte do drobenky. Krátce rukama zpracujte v husté, lehce lepivé těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a ještě krátce propracujte, aby se dalo tvarovat.
Těsto rukama roztáhněte na plát silný asi 3 cm a vykrajujte kolečka o průměru zhruba 6 cm. Pomocí obracečky je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zbylé těsto znovu spojte a vykrojte další. Pečte 10 minut.
Připravte polevu. Citronovou kůru nastrouhejte na jemném struhadle. Do misky vymačkejte asi lžičku šťávy a přisypte tolik moučkového cukru, aby šleháním vznikl hustý krém, který bude pomalu stékat ze lžičky.
Vychladlé koláčky rozkrojte, spodní část potřete crème fraîche a přidejte pokrájené jahody. Koláčky přiklopte vrchní částí, pocákejte polevou a posypte citronovou kůrou.

Salát s jahodami a rozpečeným sýrem
4 porce, příprava: 20 minut
Suroviny:
- 4 menší sýry typu brie (po 90 g)
- 2 jarní cibulky
- 1 hlávka římského salátu
- 200 g jahod
- 2–3 hrsti baby špenátu
ZÁLIVKA
- 60 ml jablečného octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžičky celého máku
- 1 lžíce dijonské hořčice
- sůl a pepř
Postup:
Troubu předehřejte na 170 °C. Každý sýr zabalte do alobalu, rozložte je na plech a pečte 10 minut. Poté sýry otočte a ještě 5 až 10 minut dopékejte, ať se úplně prohřejí a roztečou.
Jarní cibulky pokrájejte na kolečka, omyté listy salátu natrhejte, jahody podle potřeby pokrájejte, přidejte špenát a vše promíchejte.
V misce smíchejte všechny suroviny na zálivku a dobře prošlehejte. Většinu zálivky vlijte k salátu. Salát v míse prohoďte a rozdělte na talíře. Na každý položte rozbalený horký sýr, zakapejte zbytkem zálivky a ihned podávejte.

Zdroj: F.O.O.D.
Recepty a food styling: IVA JAKEŠOVÁ,
foto: MAREK BARTOŠ,
dekor styling: JOHANA STŘÍŽKOVÁ
Markéta Novák Matějková
2. června 2025
VIDEO: Recept: Panna Cotta
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC