Maminka.czČasopis Maminka

Maminka cestuje: Jak si užít turistiku s dětmi? Bez obav a ekologicky!

Klára Kubíčková 18.  7.  2022
Možná jste si myslela, že to nejde. Že když se vám narodí děti, bez auta se nehnete a bez kufru na kolečkách se nesbalíte. Jde to! A je to jednodušší, než se zdá. Zahoďte obavy a vydejte se ven. S dětmi, s batohem a bez auta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Slow cestování je nejenom pomalé, ale i ekologické, udržitelné a šetrné k planetě. Naše rodina je navíc carfree – z vlastního rozhodnutí nemáme auto. Jenomže děsně rádi cestujeme, turistika, to je naše! A tak se každou chvíli vydáváme někam vlakem. A pak dál, po turistických značkách, k rozcestníkům, přes kopce. Prozradím vám naše cestovní desatero, chcete?

1. Do čeho se sbalit

Na jednodenní výlet vám stačí střední batoh o objemu 30–40 litrů. Měl by mít hrudní a bederní pás. Jestli půjdete vybírat nový, vždycky je lepší vyzkoušet ho přímo v obchodě na sobě. Hodí se mít na bederním pásu kapsičku na mobil a kartu, postranní kapsu na láhev a zdrhovací nebo cvakací postranní přezky na zmenšování a zvětšování objemu batohu. Rozumné je koupit batoh s všitou nebo na suchý zip připevněnou pláštěnkou. Při balení patří dolů a k zádům ty nejtěžší věci a taky to, co nesete jen pro jistotu. Jako třeba náhradní oblečení pro tříletku, co se sice už nepočurává, ale nutně to musí v přírodě zkoušet ve dřepu sama a občas to netrefí správně. Sotva dítě umí chodit, může nést vlastní batoh. Desetilitrový úplně stačí – ale žádného plyšového jednorožce se šňůrkami! Ať má taky hrudní pás, který zajistí stabilitu na ramenou. Do něj stačí jablko, plyšák a pití.

2. Vybavte se proti hladu

Jídlo do klapacích krabiček, v zimě do termosky. Vždycky mějte navíc čistou vodu, limčou si ruce neumyjete. Největší jídelní vychytávkou jsou… jablka! Zasytí, zaženou žízeň a mrňousky zabaví. Vždycky beru i krabičku s nakrájenou zeleninou a krekry nebo křupky, oříšky a sušené ovoce. Největší kulinářský průšvih všech výletů jsou banány. Vždycky se rozhňácnou! Nebereme ani termixy, tvarohy nebo jogurty, jednak se v teple rychle kazí a „vodovatí“, navíc je potřeba myslet na lžičku. Sýr zásadně tvrdý, bezva jsou sýrové nitě.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Co sbalit do lékárničky

Být ohleduplní k přírodě

Správné oblečení

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Cestování, Maminka cestuje, příroda, Tipy redakce, mláďata, Česká republika, Výlet, Děti, Kufr, Krek, Jablka, Turistika, Určování, Google, Kinder, Bláto, Šumava, Krátký, Vlk, Batoh, Aplikace, Oblečení, Koblížek