Maminka.czZdraví

Redakční tip na knihu: Vývoj batolete od jednoho do tří let

Markéta Novák Matějková 15.  2.  2017
Máte doma batole a občas zaváháte, jestli jako rodič děláte všechno správně? Možná uvítáte možnost mít doma soukromého lékařského rádce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Najdete ho v této knížce. Barevná publikace úspěšného pediatra a předškolní pedagožky přibližuje psychomotorický vývoj dítěte od jednoho roku do třetích narozenin s názvem Vývoj batolete od jednoho do tří let.

Protože mám sama doma tři děti a nejmladšímu je jeden rok, byla jsem zvědavá, co nového se v knize dočtu. Při prvním dítěti jsem totiž měla svou oblíbenou "mateřskou bibli", ke které jsem se často vracela.

Praktické příklady

První, co mě na knize zaujalo, je upřímnost autorů, jak přistupují k jednotlivým tématům. I když je autor knihy Martin Gregor uznávaným pediatrem, tak se nebojí přiznat, že z hlediska lékaře se na danou problematiku dívá občas jinak, než jak se později ukáže, že to funguje v praxi.

Na co si dát pozor v bytě, když máte doma lezoucí batole?

Kniha se navíc dotýká témat, o kterých se často úplně nemluví, ale rodiče je řeší. Jako třeba u nás, když jsem se svým třletým synem řešila problémy s vyprazdňováním.

Otázky a odpovědi

Kromě klasického rozdělení podle věku dítěte najdete v publikaci také otázky a odpovědi.

Vedle odborných rad čtenáři určitě ocení  autorovy otcovské zkušenosti, nadhled, humor a ochotu „shodit“ svou vlastní lékařskou autoritu. Nechybí ani originální pohádka pro Lindu a odpovědi na nejčastější otázky maminek, se kterými se pediatr setkává.

V knize najdete například tato témata:
* Stravovací a hygienické návyky batolete
* Pravidelné lékařské prohlídky
* Péče o chrup
* Nejčastější nemoci a úrazy a jejich léčení
* Očkování
* Rozvoj řeči, motoriky a hry
* Vhodné hračky
* Dítě a dětský kolektiv
* Předškolní výchova – jesle a mateřská školka

Za mě se jedná o užitečnou a praktickou knihu, ve které rodiče těch nejmenších dětí najdou odpovědi na nejčastější otázky spojené s tímto obdobím.

Klepněte pro větší obrázek

Knihu Vývoj batolete od jednoho roku do tří let autorů Martina Gregora a Jany Kropáčkové vydalo nakladatelství Grada.

Tipy pro Ježíška: Stolní hra by pod stromečkem neměla chybět, vybrali jsme ty nej
Tipy na knihy pod stromeček pro nejmenší, které budou mít úspěch
GALERIE: Umělkyně malovala devět měsíců obraz svou menstruační krví

 

Témata: Zdraví, Děti, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Miminko, Vývoj, Stolní hra, Uznávaný pediatr, Čtenáři, Vyprazdňování, Let, Mateřská školka, Nakladatelství, Jed, Lezoucí batole, Tip, Psychomotorický vývoj, Dětský kolektiv, Umělkyně, Nejčastější nemoc, Martin Gregor, Sám doma, Redakční tip, Reda, Grada, Zdraví na Heureka.cz