Maminka.czKojenec

Reflux aneb věčné ublinkávání. Kdy byste měla zpozornět?

27.  2.  2018
Kdykoli ho nakojíte nebo mu dáte napít, ublinkává a vás už to začíná děsit. Zjišťovali jsme, kdy jde ještě o zcela normální projev a kdy byste měla začít ublinkávání řešit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Blinkání i tichý reflux

V naprosté většině případů je ublinkávání kojenců způsobeno takzvaným gastroezofageálním refluxem. Pod tímto složitým názvem se neskrývá nic jiného než situace, kdy se nestrávené mléko (ať už mateřské nebo umělé) vrátí ze žaludku zpátky do jícnu a dítě ho do půl hodiny po krmení zvrátí.

Žaludek kojence je maličký (pro představu; novorozené miminko má žaludek velikosti lískového oříšku, zatímco u dvoutýdenního dítěte je velký už zhruba jako slepičí vajíčko) a velmi rychle se naplní.

A protože je trávicí trakt dítěte ještě nezralý, snadno se může stát, že část jeho obsahu pronikne přes svěrač jícnu přímo do jícnu a následně i do úst. Existuje i takzvaný tichý reflux, kdy část nestráveného mléka doputuje jen do jícnu nebo do dětských úst, ale dítě ho znovu spolkne.

Navenek se tedy žádné blinkání nekoná, ale miminko zažívá stejné nepříjemné pocity srovnatelné s těmi, když vás například pálí žáha.

Dítě po příkrmu bolí bříško, může jít o reflux?

Kromě častého ublinkávání poznáte reflux u svého dítěte i podle toho, že po krmení většinou pláče nebo se prohýbá v zádíčkách. Snaží se tak totiž intuitivně ulevit si od nepříjemných pálivých pocitů, které se objevují spolu s tím, jak nestrávené mléko smíchané s žaludečními šťávami proniká do jícnu.

Kojené děti s refuxem často špatně sají. Miminka s těmito obtížemi jsou většinou plačtivá, neklidná, mohou mít problémy se spánkem nebo se potýkat s častým kašlem a záněty horních cest dýchacích.

Kdy zpozornět

I když se vám to může jevit jako velmi dramatické, většinou reflux nesignalizuje nic závažného a dítě ublinkne jen několik lžiček tekutiny. Podle lékařských statistik ublinkává polovina dětí mladších jednoho roku minimálně dvakrát denně.

Pět procent dětí má dokonce šest a víc blinkacích epizod denně. Výzkum, jehož výsledky byly publikovány v magazínu Journal of Pediatrics, ukázal, že nejintenzivněji se reflux projevuje ve věku čtyř měsíců, ale už od šestého měsíce se začínají jeho projevy zmírňovat.

Reflux u dítěte
Pediatrie (poradna)

Reflux u dítěte

Je samozřejmé a logické, že se o své dítě strachujete, ale v kojeneckém věku je reflux zcela normální a většinou není příznakem žádné nemoci. Spolu s tím, jak bude trávicí systém dítěte vyzrávat, bude se i tento nepříjemný problém zlepšovat.

Svěrač jícnu postupem času zesílí a zvětší se kapacita dětského žaludku. Podle údajů National Digestive Diseases Information Clearinghouse se devadesát procent dětí zbaví refluxu do prvních narozenin a pouze u pěti procent přetrvává tento problém i po třetím roce.

Konzultovat s lékařem byste ho ovšem rozhodně měli v případě, že dítě zvrací zelenou nebo žlutou tekutinu nebo je ve zvratcích krev. Varovným znamením je také nepřibývání na váze, neprospívání dítěte nebo situace, kdy dítě odmítá krmení. V nepořádku je i obloukovité zvracení (při „klasickém“ refluxu dítě skutečně jen ublinkává, nejedná se o prudké zvracení).

V takových případech je potřeba zjistit, jestli ublinkávání není způsobeno nějakým zdravotním problémem. Reflux totiž může být například příznakem intolerance či alergie na laktózu, refluxní nemoci jícnu nebo jiných onemocnění.

V případě, že se rozhodnete navštívit s ublinkávajícím miminkem lékaře, určitě bude chtít vědět, jak často se ublinkávání objevuje, za jakých okolností, v jakém množství a jaké konzistenci. Není proto vůbec od věci vést si několik dní záznamy o tom, kdy dítě blinkalo a jak tyto epizody probíhaly.

Jak refluxu předejít

Pokud se vaše dítě potýká s refluxem, snažte se ho krmit ve vzpřímené pozici, respektive v pozici se zvednutou hlavou. Při krmení vleže je riziko ublinkávání mnohem vyšší. Ve vzpřímené pozici by mělo miminko zůstat i dvacet minut po krmení.

Vzhledem k tomu, že žaludek kojence je maličký a při přeplnění náchylnější k ublinkávání, krmte ho častěji, ale menším množstvím mléka/jídla. Jestliže pije vaše dítě z lahvičky, ujistěte se, že otvor v dudlíku není příliš velký, a mléko tudíž neteče příliš rychle.

Při hltavém pití spolyká dítě spolu s mlékem i velké množství vzduchu, což opět zvyšuje riziko refluxu a navíc ho bude mnohem víc bolet bříško. Při krmení ho nechte každé dvě až tři minuty odříhnout.

Reflux: Ublinkávání, které vás může vyděsit, často samo odezní

Spánek ve vyvýšené poloze

Potíže vašeho miminka se také zlepší, pokud bude spát na zádech s hlavou ve vyvýšené poloze. Jestliže nemáte v postýlce polohovatelný rošt, který by toto nastavení umožňoval, podložte alespoň matraci například srolovaným ručníkem, aby hlavička dítěte byla o něco výše než jeho nohy.

Po konzultaci s lékařem také můžete nasadit speciální A.R. mléka proti ublinkávání. Ta mají speciální složení, díky kterému se v žaludku dítěte zahustí, a zmírní se tak tendence dítěte k ublinkávání.

Řešením pro kojené děti potom může být například Nutriton, který obsahuje vlákninu ze svatojánského chleba. Ta zahustí mateřské mléko a ublinkávání by se mělo zlepšit. Některé matky zase nedají dopustit na rýžový vývar, který dají dítěti před kojením vypít. Vzhledem k tomu, že u většiny zdravých dětí se reflux postupem času sám upraví, lékaři v naprosté většině případů doporučují spíše režimová opatření než léčbu.

Jak poznáte, že má vaše dítě reflux

Možná přímo neublinkává, ale to neznamená, že ho reflux netrápí a neměla byste zvážit preventivní opatření. Pokud vám budou povědomé některé z následujících příznaků, měla byste vzít možnost refluxu v úvahu:

  • Odmítá krmení.
  •  Je neklidné, plačtivé a podrážděné.
  • Má často škytavku nebo kašel.
  •  Má opakující se záněty horních cest dýchacích.
  • Dýchá chrčivě.
  • Má problémy se spánkem. Spánek je přerušovaný a neklidný.
  • Má opakující se záněty středouší.
  • Pláče při krmení nebo těsně po něm.
  • Často ho bolí bříško, trpí plynatostí.
  • Z jeho úst je cítit zápach zkyslého mléka.
  • Zejména ráno nacházíte v koutcích jeho úst zbytky sraženého mléka.
  • Často se prohýbá v zádech a pláče.
  • Nadměrně sliní.
  • Přibývá na váze jen velmi pomalu, nebo dokonce hubne.

VIDEO: Trik: Jak dokonale zabalit a uklidnit kojence

Nebezpečné blinkání
Máte zkušenost s refluxem a s aseptickými záchvaty?
Kojenecké ublinkávání. Co je jeho příčinou a jak ho řešit
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Miminko, Kojenec, Nutriton, Časté ublinkávání, Mateřské mléko, Lískový oříšek, Tendence, Trávicí systém, Žaludeční šťáva, Spánek, Jícen, Žaludek, Malé množství, Vyvýšená poloha, Lékařská statistika, Nepříjemný problém, Dětský žaludek, Mléko, Svěrač, Kojené dítě, Režimové opatření, Děti, Následující příznak, Zdraví na Heureka.cz