Maminka.czKojenec

Reflux: Ublinkávání, které vás může vyděsit, často samo odezní

Regina Rothová 24.  9.  2017
V průběhu prvních týdnů a měsíců věku se miminka (a jejich maminky) potýkají s nejrůznějšími obtížemi. Naštěstí naprostá většina z nich časem odezní. Podobné to je i s ublinkáváním (refluxem).

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ublinkávání se objevuje u více než 50 % kojenců do půlroku věku. S přibývajícím věkem se postupně upravuje. Čerstvé maminky obvykle vyděsí, nevědí, jestli je to běžné, nebo zda mají okamžitě kontaktovat lékaře.

Určitě situaci konzultujte s ošetřujícím pediatrem, ale můžeme vás dopředu uklidnit. Lékaři toto vracení potravy ze žaludku do jícnu a ústní dutiny zvané reflux považují v prvních měsících života do jisté míry za normální jev. Samozřejmě když se k němu nepřidávají další obtíže, dítě je spokojené a prospívá.

Příčinou tohoto jevu je nedokončený vývoj zažívacího traktu. Jícnový svěrač, který je u dospělých spolehlivou pojistkou, u miminek ještě neudrží potravu v žaludku a ta se vrací zpět.

Když to dítěti nezpůsobuje žádné obtíže, odborníci mluví o fyziologickém refluxu, který nevyžaduje žádnou speciální léčbu, jen se dítě sleduje, zda prospívá, a doporučí se některá režimová opatření. Někdy může kyselý obsah žaludku poškodit sliznici v jícnu a způsobit zhoršení zdravotního stavu miminka.

Pak se hovoří o refluxní nemoci jícnu, kterou je možné léčit. Ve vzácných případech se běžné blinkání mění v obloukovité zvracení žaludečního obsahu po každém příjmu potravy.

Nejčastěji k této závažné zdravotní komplikaci dochází v prvních týdnech života, děťátko přestává prospívat, ubývá na váze a celkově strádá. Příčinou může být ztluštění svaloviny dvanácterníku – pylorostenóza. Tato diagnóza musí být sledována lékařem a řeší se chirurgicky.

Reflux u dítěte
Pediatrie (poradna)

Reflux u dítěte

Příznaky refluxu podle věku

Kojenci ublinkávají, někdy neklidně sají, mají problémy se spánkem, jsou podráždění, plačtiví, chrčivě dýchají (hlavně po krmení), může se objevit kašel. Právě častý kašel, zánět horních cest dýchacích a průdušek mohou signalizovat reflux. U nejmenších dětí někdy k nápravě stačí jednoduchá režimová opatření: zahustit stravu a upravit polohu při spánku v postýlce.

Výhodou je, že tato opatření lze aplikovat i u plně kojených miminek. Před každým krmením podejte ratolesti speciální formuli Nutriton. Malé množství rozpuštěné ve vodě podané lžičkou následně zahustí v žaludku vypité mateřské mléko.

Nekojíte? Na trhu jsou v nabídce zahuštěná mléka označená zkratkou AR (antirefluxní). Vždy však musíte postup předem konzultovat s lékařem. Mezi další příznaky a varovné signály patří neprospívání, odtahování se od prsu, plynatost a bolesti bříška. U starších dětí se objevuje pálení žáhy, pálení za hrudní kostí, pachuť v ústech, časté říhání.

Onemocnění může u starších dětí vést k nechutenství, jídlo se jim zoškliví kvůli nepříjemným průvodním jevům. Častěji je trápí rýma, kašel, chrapot, záněty průdušek, ale i středouší, vedlejších nosních dutin. Každý z varovných příznaků byste měla konzultovat s lékařem.

Máte zkušenost s refluxem a s aseptickými záchvaty?

Způsob krmení i střevní mikroflóra hrají roli

Prevence proti vzniku refluxu neexistuje, ovšem některá režimová opatření při podávání stravy mohou zabránit rozvoji zánětlivého poškození jícnu. Dítě krmte v menších dávkách a častěji, snažte se, aby nepilo rychle a hltavě, pak nasává s mlékem zároveň i nadbytečný vzduch, který vede k říhání, plynatosti a bolestem bříška. Ve výhodě jsou kojené děti, mateřské mléko podporuje rozvoj zdravé střevní mikroflóry a dítěti posiluje imunitu, tedy ho chrání.

Roste totiž odolnost proti střevní infekci. U nekojených dětí je střevní sliznice chudší na probiotické mikroorganismy, což může přispět k nejrůznějším zažívacím potížím. Ovšem ani kojení neuchrání miminka beze zbytku od nadýmání, kolik, průjmů či zácpy. Reflux vzniká i u kojených dětí. Potíže s klasickým ublinkáváním mohou zmírnit další "fígle":

* Odříhávání: Nechte dítě v klidu nejméně půl hodiny po jídle, dejte ho odříhnout v průběhu krmení a především po něm.

* Na větříky kapky i masáž: Sab simplex, fenyklový čaj po lžičkách u větších dětí, jemné masáže bříška, šetrné použití rektální rourky. Ulevte svému potomkovi, aby se cítil příjemně a dobře spal. Mezi rodiči sice panují obavy, že si dítě na rourku "zvykne" a nebude samo kakat. Ty nejsou namístě, jsou zbytečné. Rodiče, kteří umí ratolesti rourkou ulevit, jí velmi prospějí a dítě (až se ve zhruba 4–6 měsících naučí samo zapojit břišní svaly) samo posune plyny a rourka nebude dál třeba.

Jak se vyvíjí miminko v 1. měsíci: Budete překvapeni, co vše dokáže

Antirefluxní opatření

* Při krmení držte miminko ve zvýšené poloze (hlavička by přitom měla být o dost výš než nožičky, tím zabráníte vracení stravy zpět do jícnu a úst).

* Právě nakrmené dítě nenaklánějte, nedělejte s ním prudké pohyby, nenoste ho ve vodorovné poloze, ale právě ve zvýšené, nepředklánějte se s ním.

* S miminkem manipulujte pomalu a klidně. Prudké pohyby, spěch a stres zažívání obecně neprospívají.

* Snažte se, aby žaludek nebyl při držení děťátka příliš zmáčknutý, ale ani napjatý.

* Polohujte: V průběhu dne pokládejte potomka tak, aby měl horní polovinu těla lehce zvýšenou.

* Přemýšlejte v širších souvislostech  problémy s trávením může způsobovat i alergie na bílkovinu kravského mléka nebo intolerance laktózy v mateřském mléku. Signály: stolice s příměsí žilek krve, neklid, častý pláč po krmení, zvracení. Pokud plně kojíte, zkuste na 10 dní ve vaší stravě úplně vynechat mléčné produkty. Při podezření na reflux zkuste dítěti zahustit mateřské mléko Nutritonem.

Dá se koupit v lékárně, je to výtažek ze svatojánského chleba, který se formou prášku podává miminku ve vodě nebo mateřském mléku těsně před kojením, aby se mléko v bříšku přirozeně zahustilo a nevracelo se. K podobnému účelu slouží i speciální kojenecká mléka antirefluxní (značeno AR). Mléko má v sobě zahušťující látku a zůstává snadněji v žaludku.

Video: Radost, nebo utrpení? 9 známých žen prozradilo, jak prožívalo kojení

Dítě po příkrmu bolí bříško, může jít o reflux?
Nebezpečné blinkání
Lze léčit gastroezofageální reflux homeopatiky?
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Kojení, Miminko, Kojenec, Sam, Mléčný produkt, Reflux, 1. týden těhotenství, Varovný signál, Fenyklový čaj, Žaludeční obsah, Nadýmání, Zvýšená poloha, Velké dítě, Hrudní kost, Čerstvá maminka, Pálení žáhy, Nedokončený vývoj, Muž, Rektální rourka, Častý kašel, Průvodní jev, Zdraví na Heureka.cz