Maminka.czZdraví

Řekni drogám NE! Projekt, který se vašim dětem vyplatí

redakce 11.  10.  2012
Snížení rozsahu užívání drog v rizikové populaci dětí a mládeže a tím snížení výdajů na léčbu závislosti a s nimi souvisejících onemocnění. To jsou hlavní cíle komponovaných pořadů „Řekni drogám NE!“. Pořady se konají v rámci stejnojmenného celoplošného projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny po celé republice a letos vstoupily do osmnáctého roku trvání.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Kde se vzaly drogy? Kolik stojí? Jak se získá závislost na drogách? Kamarád lítá v drogách, jak mu můžu pomoct se toho zbavit? Je po drogách lepší sex? …“To je jen několik náhodně vybraných z tisíců dotazů mladých návštěvníků pořadu „Řekni drogám NE!“. Ty jsou zaměřeny jak na informativní prevenci závislostí, zejména na prevenci obecné drogové problematiky, tak i na širší tematické okruhy rizikových oblastí, např. kriminalitu, sexuálně přenosné a jiné nemoci spojené s užíváním drog. Pořady jsou určeny žákům a studentům všech typů škol od 10 do 19 let. V rámci programu děti nejprve zhlédnou film s drogovou tematikou a pak následuje vystoupení předních odborníků zabývajících se problematikou závislostí, kteří pak s posluchači diskutují a také zodpovídají jejich písemné dotazy. „Snad se nám právě i těmi přednáškami podařilo, alespoň podle posledních údajů protidrogové centrály, že začíná ubývat lidí závislých na heroinu a tvrdých drogách vůbec.

A hlavně ubývá nitrožilních aplikací, před kterými na besedách hlavně varujeme, protože tam vzniká nebezpečí sexuálně přenosných nemocí, žloutenky typu C a AIDS,“ uvádí emeritní policejní rada plk. JUDr. Miloslav Dočekal, který v pořadech „Řekni drogám NE!“ pravidelně vystupuje a s mladými lidmi otevřeně diskutuje.

Součástí projektu je internetovýportál reknidrogamne.cz, kde najdou návštěvníci řadu užitečných informací. Kromě kalendáře, kdy a kde se pořady konají, a informace jak se na ně přihlásit, je zde především aktualizovaný seznam institucí, které se zabývají závislostmi, kontakty na komunity, ale také na postambulantní péči a odkazy na další webové stránky zabývající se závislostmi.

V neposlední řadě si zde učitelé, rodiče a případně i studenti mohou stáhnout publikace a podívat se na spoty a také filmy, které se v rámci projektu vyrábějí. Rovněž se zde či na facebooku může kdokoli na cokoli zeptat spolupracujících odborníků projektu „Řekni drogám NE!“ Projekt vstoupil do osmnáctého roku trvání a za celou dobu oslovil více než milion dětí. Pro rok 2012 je plánováno na 150 setkání.

„Je dobře, že Všeobecná zdravotní pojišťovna podporuje prevenci, ve které se spojuje snaha o zodpovědný přístup k sexualitě a odmítnutí drogy. Tato dvě nebezpečí totiž často přicházejí k mladým lidem ruku v ruce. Jsem přesvědčen o tom, že prostřednictvím těchto besed jsme zcela jistě mnohého posluchače před tímto nebezpečím zachránili,“ doplňuje známý sexuolog MUDr. Radim Uzel, CSc.

O úspěšnosti preventivních protidrogových pořadů mohou svědčit i výsledky Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) v České republice. Podle této studie pokračoval v roce 2011 pokles počtu mladých lidí, kteří mají zkušenost s nelegálními drogami, který byl zjištěn již v předcházejících letech. Pokles byl zaznamenán u všech sledovaných nelegálních drog, poprvé včetně konopných látek jako je marihuana nebo hašiš.

Témata: Zdraví, Děti, Školák, projekt, Marihuana, Pokles počtu, Vaš, Součást projektu, Řek, Nemoc spojené, Uzel, Zodpovědný přístup, Zdraví na Heureka.cz

Video