Maminka.czMaminka v porodnici

Maminka v Porodnici Hořovice: Jak úspěšně zahájit kojení? Bonding není záruka

Tereza Víchová 16.  8.  2022
Přirozený porod a následný bonding? Úspěšné kojení je obvykle mnohem větší alchymie. Podívejte se na video z porodnice v Hořovicích, kde jsme natáčeli další díl seriálu Maminka v porodnici. Dozvíte se, co všechno má na rozjezd laktace vliv a jak ji co nejlépe nastartovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy je miminko připraveno na kojení?

Své dítě chce kojit naprostá většina žen. A ideální podmínky pro to nastávají, když kojení předchází příprava a od prvního momentu po porodu je u ženy podporující personál. Třeba jako v Hořovicích, kde jsme natáčeli.

Po porodu předáváme miminko na bříško rodičky, aby se mezi nimi navázal kontakt. To je první krok k včasnému zahájení laktace,” říká primář hořovické porodnice Leoš Teslík.

„Není to o tom, že se narozené miminko hned přisaje, nejdříve se musí zadaptovat,” dodává primářka novorozeneckého oddělení Milena Dokoupilová. „Až když se začne pohybovat a cucá si ručičky, nastává moment, kdy je připravené. Buď se přisaje samo, nebo mu pomůžeme. Důležité také je, aby byl kontakt mezi miminkem a maminkou co nejméně přerušován.”

Maminka v porodnici Hořovice: Součástí luxusního prostředí je novorozenecká JIP, miminko tak může být pořád s maminkou

Bonding není jistota pro kojení

O výhodách kojení není pochyb, což dokazují mnohé výzkumy. I Světová zdravotnická organizace doporučuje plné kojení do 6 měsíců a kojení s postupným zaváděním příkrmu do 2 let. Z kojení zdaleka netěží jen miminko.

„Studie ukazují, že kojené děti mají mnohem menší výskyt alergií, zánětlivých a onkologických onemocnění. Jsou tu samozřejmě výhody i pro maminku, kojení znamená nižší riziko karcinomu prsu nebo vaječníků,” popisuje primářka Dokoupilová. „Lépe se utváří i vazba mezi maminkou a dítětem, ovšem to samozřejmě neznamená, že by nekojené děti jejich maminky měly méně rády!"

Po počáteční euforii a sblížení ale už v porodnici mohou kolem kojení nastat některé potíže. Pak přichází na řadu podpora personálu. Samotný bonding totiž automaticky neznamená, že bude maminka spokojeně kojit od prvních chvil a miminko se pokaždé ukázkově přisaje.

„Všechno je hodně o psychickém rozpoložení maminky. Některé miminko hodně pláče, maminku mohou třeba bolet bradavky, ale to je třeba jen zvýšenou citlivostí,” uvádí Milena Dokoupilová, že proměnných je kolem kojení opravdu hodně.

Co doporučuje paní primářka maminkám především, aby se rozkojily hladce a spokojeně? Podívejte se na video. A bonusové materiály vám přinesou rozhovory třeba o bondingu po císařském řezu nebo hlavních potížích, které mohou kojení komplikovat.

V tištěné Mamince se pak můžete těšit na velkou reportáž z hořovické porodnice. Na stáncích (s Markétou Konvičkovou na titulce) ji najdete už 18. 8. nebo si ji objednejte na ikiosek.cz, rohlik.cz, kosik.cz.

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Novorozenec, Kojení, Mateřství, Miminko, Porodnice, Nejlepší video, Bonding, citlivost, Příbram, Leoš Teslík, Hořovice, Markéta Konvičková, Milena Dokoupilová, Alchymie, Milená Dokoupilová, Zář, Maminka