Maminka.czVýchova

Respektující výchova: Ze dětí nechceme vychovat arogantní egocentriky, ale osobnosti se zdravým sebevědomím a empatií

Ivana Ašenbrenerová 16.  3.  2024
Chcete mít šťastné, spokojené a vychované dítě? Mít s potomkem vztah, kde jsou tresty zbytečné? Vytvořte si spolu už od narození užší spojení a budete parťáky napořád. Jak na to?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Se svými třemi syny jsem se snažila vybudovat vztah, který bude stát především na obrovské lásce, ale taky disciplíně. Kdy se budeme smát, blbnout, hrát si, učit se nové věci, kdy ke mně přijdou a vybrečí se na rameni. Ale taky budou říkat „prosím“ a „děkuju“. Za ty roky mateřství jsem zjistila, že být dobrou mámou nemá nic společného s tím, jestli děti snědí všechnu zeleninu z talíře, jestli je nechám spát v naší manželské posteli, nebo jestli ve třech letech pořád ještě nechodí na dospěláckou toaletu. Je to o řadě jiných věcí, které mateřství provázejí. Ovšem vybudovat kvalitní parťáctví, je dřina na celý život.

Koktejl lásky a hranic

Jak říká Laura Markham, klinická psycholožka a autorka knih o rodičovství, nestačí, když budeme dětem říkat, že je milujeme. Je nutné tuhle lásku uvést do praxe každý den, aby ji pocítily. To, jakým způsobem budeme budovat s dětmi vztah, záleží na mnoha okolnostech.

Dobře fungující mateřství (a potažmo rodičovství) je podle psycholožky Magdaleny Dostálové koktejlem emoční blízkosti a umu udržet zdravou hranici. „Je dobré mít stále na paměti, že jakkoli dítě vnímáme a bereme jako parťáka, rodičovská zodpovědnost je jen a pouze na nás. My jsme dospělí, máme mít razantně větší náhled a stát za svými rozhodnutími. Cílem výchovy je dávat dítěti postupně kompetence. Tahle nit se vine celým dětstvím a děje se i prostřednictvím častých pokusů a omylů. Navíc nenalezneme pevný mezník, který odděluje stav, kdy ‚to‘ ještě není a kdy už ‚to‘ je.“

Začněte od kolébky

Blízkost vztahu rodič a dítě vyplývá i z toho, jak moc se rodiče spojují se svými dětmi, a to hned od chvíle, co s nimi přijdete domů z porodnice. Už po porodu totiž můžete začít budovat pomyslné parťáctví. A tohle platí nejen pro mámy, ale taky pro táty. Výzkumy například ukázaly, že otcové, kteří si vezmou týden volna po porodu, mají se svým dítětem užší vztah i později. Teoretici bondingu tvrdí, že pokud se muž spojí s novorozencem, zůstane mu blíže po celý život.

 

nestačí dětem říkat, že je milujeme. je nutné lásku uvést do praxe každý den.

 

Jak tedy posílit vztah hned od narození? Vývojový psycholog Erik Erikson hovořil už před desítkami let o důležitosti prvních let života dítěte pro rozvoj důvěry nebo nedůvěry. Děti, o které je rychle postaráno, které jsou nakrmené, přebalené a pomazlené, se učí důvěřovat těm, kteří o ně pečují. A nic takového, jako je „rozmazlení“ miminka neexistuje. Uspokojování potřeb naopak buduje vzájemnou důvěru mezi matkou a dítětem. Dítě, jehož potřeby nejsou včas uspokojeny, bude druhé zpochybňovat a potenciálně jim začne nedůvěřovat.

Takže, chcete-li mít fajn vztah se svými dětmi, od začátku jim dopřávejte dostatek očního kontaktu, úsměvy, mluvte s nimi, hlaďte je a čekejte, až vám úsměv vrátí. Vnímejte jejich pláč a reagujte na něj. Naučte se rozklíčovat typy pláče a hlavně neříkejte „jsi v pořádku“. Když pláče, zjevně NENÍ v pořádku.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Je parťáctví reálné?

Pozor na intenzivní mateřství

Kamarádi, nebo rodiče?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, Mateřství, Výchova, Rodičovství, Rodiče, psycholožka, Na vlastní děti, vzpomínky, Sebevědomí, Vztah, Erik Erikson, Lego, Egocentrik, Parťák, Celý, Osobnost dítěte, Děti, Rodinná pouta, Magdalena Dostálová, Desítka let, Zjev, Laura Markham