Maminka.czProstě fenomén

Retro hry našeho dětství: Naučte děti, jak jste se bavili jako malí. Úspěch zaručen!

Slunečné počasí přímo vybízí k venkovním aktivitám. Naučte své potomky oblíbené hry, které jste hráli jako děti. Vy se na chvíli vrátíte do dětských let a zavzpomínáte a vaše děti mají o zábavu postaráno. Připomeňte si pravidla nejoblíbenějších her.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cukr, káva, limonáda

Rozpočítáváním se vybere vyvolávač, který se postaví zády k ostatním, ideálně čelem ke zdi. Ostatní hráči se postaví na předem dohodnutou čáru. Vyvolávač začne odříkávat: „Cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum!“ Rychlost odříkávání si volí sám, může v průběhu zrychlovat. Hráči musí během odříkávání doběhnout co nejrychleji ke zdi. Ve chvíli, kdy říkanka skončí, se vyvolávač rychle otočí k ostatním hráčům, kteří musí v tu chvíli „zkamenět“ na místě. Kdo se pohne, toho vyvolávač pošle zpátky na start.

VIDEO:  Retro: Dětské pokojíčky za socialismu

Cvrnkání kuliček

Nejprve naučte dítě správně cvrnkat. Cvrnknutím se smí dotknout jen jedné své kuličky, která pak může trefit jakoukoliv jinou. Hraje se na povrchu, který musí být upraven tak, aby se na něm vyskytovalo co nejméně nerovností. Proti sobě hrají dva hráči s barevně odlišenými kuličkami. Každý hráč použije pro hru 10 kuliček. Cílem je dostat své kuličky do důlku o průměru zhruba 10 cm jako první. Hra začíná rozhozem, při kterém každý z hráčů hodí svou kuličku od startovní čáry směrem k důlku. Začíná ten, kdo má kuličku blíže. První hráč pak hodí všechny své kuličky, a to buď postupně, nebo naráz směrem k důlku a zase se ho snaží trefit. To samé pak udělá i protihráč. Vítěz je ten, kdo má všechny své kuličky v důlku. 

Krvavé koleno

Ze skupiny dětí se vyberou dvě, které budou krvavé koleno a matka. Krvavé koleno se jde schovat a matka se s ním dopředu domluví na hodině, kdy bude vstávat – tj. znovu se objeví. Zbylí hráči stojí v kruhu a drží se za ruce, chodí do kola a společně říkají: „První hodina odbila, lampa ještě svítila, druhá hodina odbila, lampa ještě svítila…“ Když se dojde k hodině, na které se krvavé koleno s matkou domluvilo, vykřiknou společně „a lampa zhasla!“. Krvavé koleno vyskočí z úkrytu a honí ostatní hráče. Koho chytí, je v dalším kole krvavé koleno.

Vytleskávání

Zábava nejen na ven, kdy dva hráči stojí čelem k sobě a tleskají rukama do rytmu říkanky (um-baj, vari-vari…). Je jasně dané pořadí. Nejprve dlaněmi o sebe, pak o obě dlaně spoluhráče, zase dlaněmi o sebe, pak pravou dlaní o pravou dlaň spoluhráče, následně zase dlaněmi o sebe a nakonec levou dlaní o levou dlaň spoluhráče. A pak zase dokola, kdy rytmus říkanky a vytleskávání se zrychlují. Cílem je nesplést se ani v říkance, ani ve vytleskávání.

Pamatujete na říkanku?

Um-baj va-ri va-ri va-sim-bó
Um-baj kví a um-baj kvó
Um-baj va-ri va-ri va-sim-bó
Um-baj kvi kva kvó.

Na jelena

Hra, při které se trénuje hod a obratnost. Rozpočítáváním se vybere jelen. Ostatní hráči se postaví do kruhu, jelen je uprostřed. Během hry mají hráči za úkol po „nabití“ míče, kdy si třikrát mezi sebou přehodí míč tak, aby neupadl, střelit jelena. Jelen „na pasece“ uprostřed kruhu pobíhá a dává pozor, aby se do něj ostatní hráči netrefili. Hráč, kterému se povede jelena střelit míčem, se v příštím kole stává jelenem. Při větším počtu hráčů se děti rozdělí na tři stejně početná družstva. Dvě družstva po okrajích jsou útočníci. Třetí skupina uprostřed jsou jeleni. Útočníci se snaží trefit jeleny. Družstva se při střelbě střídají. Jelen, který je míčem zasažen, odchází na stranu družstva, které ho vybilo, a stává se jedním z nich.

Fenomén: Žvýkačka ve tvaru cigaret a další retro cukrovinky, které dnešní děti už neochutnají

Klobouk a hůl a chleba a sůl

Není to typická hra, která by měla vítěze, jde hlavně o zábavu a zpestření výletu. Hráči se postaví vedle sebe, chytí/zavěsí se za ruce. Řada vyjde vpřed a všichni spustí říkanku: „A raz a dva a tři a čtyři a pět a šest a sedm a osm a devět a deset a klobouk a hůl a chleba a sůl a Arizona, dopředu, dozadu, do boku a zpět.“ Na slova „dopředu, dozadu, do boku a zpět“ se zastaví a všichni stejnou nohou, obvykle pravou, nakročí, zakročí, ukročí a nohu vrátí. A pak to jede celé znova.

Honzo, vstávej!

Skupina dětí se postaví na jednu stranu a vypravěč na druhou. Vypravěč postupně každému dítěti říká: „Honzo, vstávej!“ Dítě odpoví: „Kolik je hodin?“ A vypravěč řekne třeba: „Tři slepičí.“ Dítě postoupí o tři kroky vpřed, kdy chodidla klade těsně před sebe. Hra se opakuje pořád dokola, vypravěč střídá různé alternativy kroků, až se první dítě dotkne vypravěče. Vítěz se v dalším kole stává vypravěčem. Kroky jsou různé od mravenčích, které jsou jen pár centimetrů dlouhé, po sloní, kdy hráč udělá co nejdelší možný krok, aniž by u toho poskočil. Obří krok je velký skok s odrazem z místa. Pokud řekne „babička pletla“, běží se co nejrychleji a rukama se naznačuje pletení, dokud vypravěč neřekne „stop“. Při „babička párala“ se běží pozadu zpět na start.

Kousavé punčocháče, pletené vesty, ledvinky... Tyhle módní retro kousky jsme jako děti nesnášeli

Na třetího

Oblíbená hra s míčem má několik variant. Buď se může hrát s fotbalovým míčem, který si dva hráči přihrávají kopem. Třetí, který stojí mezi nimi, se jim snaží přihrávku přerušit. S gumovým nebo basketbalovým míčem si dva hráči házejí – pokud se prostřednímu podaří míč chytnout, vymění se s ním ten z hráčů, který měl míč naposledy.

Rybičky, rybičky, rybáři jedou

Ideální hra na louku nebo ohraničenou plochu hřiště. Rybář se postaví na jednu stranu hrací plochy, zbylí hráči na protilehlou. Rybář zvolá: „Rybičky, rybičky, rybáři jedou!“ A rozběhne se proti rybičkám, které se taky dají do běhu. Jak rybář, tak rybičky mohou běžet pouze dopředu nebo do stran, pohyb zpět je zakázán. Koho rybář chytí, stává se v následujícím kole taky rybářem. Další kolo začíná tak, že se rybář a jeho pomocník chytí za ruce, čímž vytvoří síť, do které loví další rybičky. Celý postup se opakuje, dokud nezůstane poslední rybka. Když je rybářů více, musí koordinovat svůj pohyb, aby se
neustále drželi za ruce.

Co ještě děti naučit?

  • Pletení věnečků z pampelišek
  • přebíraná provázků
  • skákání přes gumu
  • skákání panáka
  • házení žabek.
Témata: Hry pro děti, míč, Dětství, Retro, zábava, Prostě fenomén, sloni, Jelena, Úkryt, Basketbal, Basketbalový, Arizona, Oblíbená hra, Ostatní hráč, Fotbalový, Koleno, Říkanka, Rybář, Rybička, Vypravěč, Kulička, Panák, Zář, Krvavé koleno