Maminka.czGalerie

RETRO: Polámal se mraveneček, Děti z Bullerbynu, Honzíkova cesta a další skvosty. Podívejte se na knížky svého dětství!

Simona Procházková 4.  3.  2022
Pamatujete si na své nejzamilovanější knížky z dětství? Ty, se kterými jste se schovávali dlouho do noci pod peřinou? Nemohli jste se od nich odtrhnout a pořád dokola jste se k nim vraceli... Připomeňte si tyhle skvosty v naší galerii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ke vzpomínání a také tomu, že jsem začala intenzivně lovit poklady v knihovničce v synově pokojíčku, kam jsem před časem vyskládala své zachovalé knížky z dětství a mládí, mě inspirovala kamarádka, která sdílela na Facebooku svou fotku s letitým vydáním Martínkovy čítanky.

VIDEO: Věta „čti nahlas“ je tabu, říká profesorka. Dětem zabíjí radost, klidně ať čtou na mobilu

Vedle knihovničky jsem zapátrala ve sklepě v krabicích a ještě pro jistotu u rodičů a našla  jsem pěknou hromádku vzácných výtisků, které se mnou procházely mým dětstvím a dospíváním. Co vám budu povídat, po čtvrtstoletí jsem se s chutí začetla do příběhů Heidi, děvčátka z hor i Boty jménem Melichar. A přiznám se, na nočním stolku mám vedle severské detektivky a Sophiiny volby nachystané i Pusinky od Stanislava Rudolfa. Úsměvné? Přiznejme si na rovinu – která z nás v období prvních lásek nad stránkami jeho dívčích sladkobolných románků nikdy nesnila? Už se nemůžu dočkat, jak si zavzpomínám…

Více než 30 tipů na nádherné knížky, díky kterým se děti mnohé naučí a dozvědí

Miluji knížky odmalička a ráda se jimi obklopuji. Moje obří domácí knihovna v obýváku už dávno nestačí, knížkami atakuji doslova od plenek také svého syna. Nemá úniku. Roky jsem se nemohla dočkat, až doroste do správného věku a seznámím ho s příběhy Dětí z Bullerbynu, Hochů od Bobří řeky, Kocoura Modroočka či Malého prince nebo se společně ponoříme do mayovek. Musím říct, že zatím mi dělá velkou radost. Přestože mu některé "své" tituly mnohdy až téměř vyděračsky vnucuji a na večerní postýlkové čtení se nejspíš těším hlavně já, myslím, že se mi pro tajemné kouzlo ukrývající se v knížkách daří získávat jeho sedmileté srdíčko.

A co vy, máte také někde pečlivě schované alespoň některé z knih, které jste jako děti nebo teenageři zbožňovali, znali téměř nazpaměť nebo které ve vás zanechaly nesmazatelnou stopu a ovlivnily vás do života?

Přečtěte si je, třeba i společně s ratolestmi, pod peřinou, vrátíte se do těch báječných a neopakovatelných časů, kdy vám bylo osm nebo třináct, cítili jste se nádherně bezstarostně a s nadšením jste si snili a popouštěli jste uzdu fantazii nad písmenky.

Témata: Galerie, Dětství, Retro, Knihy pro děti, Knihy, Luis, Pipi dlouhá punčocha, Tipy na čtení, Martínková, Hoch, Malý Bobeš, Skvost, Robinson, Knížka, Facebook, Malý princ, Heidi, Atak, Bullerbyn, Melichar, Mraveneček, Sophi, Pipi, Pučálkovic Amina, Profesorka, Knihy na Heureka.cz