Maminka.czZdraví

Revma trápí už i děti! Přečtěte si, jak jim ulevit

Ulekare.cz Ulekare.cz 26.  5.  2014
Revma trápí už i děti! Přečtěte si, jak jim ulevit
Nad diagnózou „revma“ u dětí lidé často žasnou. Revma je podle všeobecných představ totiž nemocí vyššího věku a postihuje především seniory. Revmatické onemocnění se přitom dětem a dospívajícím nevyhýbá. Jeho projevy se ale mohou výrazně lišit od revma dospělých.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Revma je po skupině alergických onemocnění (včetně astmatu) a po cukrovce třetím nejčastějším onemocněním dětského věku. U dětí stojí na rozdíl od dospělých v popředí zánětlivé projevy, zatímco opotřebení a degenerace kloubů většinou chybí. Revma a s ním spojený zánět může trvale poškodit kosti i klouby. Ohrožen je i dětský růst, děti neprospívají.

Dětská nemoc kloubů

Podle průběhu je možné revmatická dětská onemocnění rozdělit do dvou skupin: akutní revma je přibližně desetkrát častější než nemoc s chronickým průběhem. Obě formy postihují klouby a pojivové tkáně, proto je revma také známé jako artritida. Chronické formy revma mohou způsobit trvalé poškození kloubů. Nejčastější diagnózou z této skupiny je takzvaná juvenilní idiopatická artritida (JIA), dříve známá pod názvem juvenilní chronická artritida.

Oba pojmy společně označují různé typy dětského zánětlivého onemocnění kloubů a pojivové tkáně začínajícího před 16. rokem věku. Podle věku nemocných dětí a pohlaví, počtu zasažených kloubů, postižení očí a vnitřních orgánů se dále rozlišují různé formy dětského revmatu.

Kdo za revma může? Geny i další hráči

Příčiny, které revmatické onemocnění u dětí spouštějí, jsou zatím ještě málo prozkoumány. Důležitý je vliv dědičnosti, na vzniku nemoci se spolupodílejí ale i další faktory. Spouštěčem bývá často infekce.

Když se imunitní systém splete…

Normálně chrání organismus před cizími viry a bakteriemi armáda imunitních buněk, které uvolňují do krve bohatý arzenál svých působků. Pokud ale imunitní systém zareaguje chybně, obrátí se tyto zbraně proti vlastním tkáním. U JIA jde o chrupavku, která je v důsledku imunitní reakce postižena zánětem. Tvoří se nadbytek synoviální tekutiny – kloubního mazu. Zánětem jsou kromě kloubů postiženy i kosti, šlachy a vazy. Postižené klouby jsou teplé, oteklé, bolestivé a rozsah pohybu je omezený.

Mezi další projevy nemoci patří horečka, únava a chudokrevnost.

Čím dříve je dětské revma léčeno, tím jsou lepší i výsledky terapie.

(Článek byl převzat z webu ulekare.cz)

Témata: Zdraví, Děti, Web Ulékaře.cz, Pojivo, Řev, Dětská nemoc, Nejčastější onemocnění, Jia, Zánětlivé onemocnění, Jak, Trvalé poškození, Revmatoidní artritida, Imunitní reakce, Zdraví na Heureka.cz