Maminka.czK tabuli půjde české školství

Revoluce v českém školství: Víte, kde hledat informace o tom, co je potřeba změnit?

Jana Potužníková 11.  11.  2021
Projekt časopisu Maminka „K tabuli půjde… české školství!“ mapuje situaci ve vzdělávání v Česku něco přes rok. Existují ale organizace, které si změny přejí už spoustu let a systematicky se snaží informovat pedagogy, ředitele škol i rodiče o tom, kam je třeba se ve školství posunout a proč. Znáte je?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsme v redakci Maminky začaly někdy během prvního covidového roku zjišťovat, jaké trhliny v českém vzdělávacím systému právě pandemie odhalila, dívaly jsme se na problematiku školství hlavně jako mámy. Většina z nás má děti na prvním stupni a tak nějak jsme doufaly, že školství už je mnohem dál, než bývalo za nás. Ale ukázalo se, že pandemie s neúprosnou přesností odhalila ta nejslabší místa, která bychom za běžného vyučovacího provozu asi jen tak nepostřehly.

VIDEO: K tabuli půjde české školství! 

Změnu musíme chtít my, rodiče

Na povrch mimo jiné vyplulo, jak moc se stále lpí na známkování, fakt, že se pořád akcentuje výuka formou nudného výkladu, že děti nejsou vedené k samostatným projektům, kritickému myšlení, že jim chybí rozhled a schopnost dávat si věci do souvislostí… A že se není co divit, protože se často učí podle učebnic, které nápadně připomínají ty, co si pamatujeme ze školy ještě my. Nebylo by ale fér tvrdit, že je to všude špatně a za poslední desetiletí se nezměnilo vůbec nic.

Jen covid jasně ukázal, v čem všem má české školství ještě velké mezery a kudy by bylo dobré se ubírat. A taky to, že my rodiče často bohužel vůbec nevíme, jak se naše děti učí, jakou metodiku volí jejich učitelé. Nemáme přehled o tom, kam by se vzdělávání vůbec mohlo posouvat a proč, není nám jasné, proč se najednou tolik halasí kolem známkování, učení venku, digitalizace českého školství. A to je potřeba změnit možná jako úplně první. Naši rodičovskou informovanost.

Sledujte náš projekt „K tabuli půjde… české školství“ a k tomu si s důvěrou pročtěte weby organizací, s nimiž spolupracujeme. Protože se o reformu snaží už i více než deset let. Kde se tedy nejvíc diskutuje o změnách v českém vzdělávání a kde se v nich i vy můžete nejsnáze zorientovat?

EDUin (EDUin.cz)

Když vznikla tato organizace, psal se rok 2010 a o revoluci v českém školství se ještě takřka nemluvilo. Ti, kteří ji ale cítili jako nevyhnutelnou, se spojili a začali vytvářet informační web, na kterém i dnes najdete největší koncentraci systematických informací o celém českém vzdělávacím systému i o změnách, které by byly žádoucí, které proběhly nebo jsou naopak v nedohlednu. Na blogu narazíte na přední české osobnosti z oblasti vzdělávání, na témata, která odhalují politické pozadí českého školství, stejně jako názory pedagogů, ředitelů, výsledky aktuálních průzkumů a podobně.

Je to místo, kde se dokonale propojuje teorie s praxí, konfrontuje současné školství s požadavky 21. století, i místo, kde narazíte na témata probírající předškolní vzdělávání stejně jako třeba komplikovanou otázku jednotných maturit. Je to takové „české školství v kostce“. Pro odborníky i rodiče.

Letními doučovacími kempy prošlo téměř 90 tisíc dětí. Co jim to dalo?

Eduzměna (Eduzmena.cz)

Nadační fond Eduzměna vznikl v roce 2018 s jasným cílem – nečekat na to, až se české školství změní „shora“, protože je to běh na dlouhou trať. Je čas dělat změny ihned, „odspodu“, rovnou v jednotlivých školách. A Eduzměna s nimi začala v regionu Kutnohorsko, kde si vytipovala vhodné školy a od loňského školního roku s nimi v pilotním programu zkouší vzdělávat děti tak, jak to odpovídá 21. století. Jejich cílem jsou děti, které budou nejen gramotné, ale budou chodit do školy s opravdovou láskou a zájmem o vědění, které budou mít dobrý vztah k učení, budou kompetentní řešit problémy…

Eduzměna kritizuje podfinancování školství, rozsáhlou byrokracii a postrádá také jasný cíl pro české školství. Sama proto rozjela programy pro ředitele škol, pedagogy, snaží se intenzivně informovat právě nás, rodiče, a se svou činností cílí samozřejmě i na samotné děti.

Klepněte pro větší obrázek

Pomozte nám vyplnit dotazník a zapojte se do soutěže o zajímavou cenu!

https://www.click4survey.cz/s4/46580/7b5110d8

Učitel naživo (ucitelnazivo.cz)

I když je tohle spíš web pro pedagogy, především budoucí pedagogy, je užitečné do něj nahlédnout i pro nás rodiče. Je tu totiž dobře vidět, jak se staré (a nefunkční) postupy výuky dají nahrazovat novými, zajímavými, moderními, digitálními, a hlavně praktickými a živými postupy. Tato organizace si totiž bytostně uvědomuje, že pedagogické školy budoucí učitele „neučí učit“. Na fakultách pořád ještě hodně chybí praktické ukázky toho, JAK se učit dá, jak se dá motivovat, zaujmout, vést děti k samostatnému učení, projektům… A tenhle program to umí. Navíc sem patří i program Ředitelé naživo, který zase podporuje ty ředitele škol, kteří chtějí vzdělávání uchopit za správný konec.

Otevřeno (otevreno.org)

Tato organizace cílí přímo na změny ve vzdělávání na pedagogických fakultách. Sdružuje pokrokové přednášející i současné studenty a dává naději, že další generace pedagogů povedou české vzdělávání tím správným směrem už snad automaticky. Pokud by vás zajímalo, jak se tedy v základu posouvá vzdělávání budoucích učitelů, tady zjistíte víc.

Stálá konference asociací ve vzdělávání (skav.cz)

Víte, co je wellbeing? To je schopnost, možnost cítit se dobře. A SKAV usiluje o to, aby se dobře ve svých školách cítily děti, ale i jejich pedagogové, potažmo ředitelé. Přáním této asociace je, aby děti ve školách mohly rozvíjet svůj potenciál, své silné stránky, aby každé dítě mohlo ve své škole najít tu svou cestu ke vzdělávání (protože každé potřebuje trochu jiné postupy). Aby učitelé byli průvodci dětí ve vzdělávání a uměli je podpořit v přirozené touze po dalším vzdělávání. Protože jen pokud se děti budou chtít učit samy od sebe, budou se chtít učit celý život. A SKAV se o to snaží už více než 20 let!

Tento projekt podporuje Nadace České spořitelny.

Klepněte pro větší obrázek

školství na sociálních sítích

Stojíte-li o informace přímo ze strany Ministerstva školství, je tu msmt.cz a edu.cz. Protože i když změny „shora“ probíhají pomalu, probíhají. A je dobré o nich vědět… A pokud máte raději než obsáhlé weby sociální sítě, hledejte na FB třeba stránku Líný učitel. Na Instagramu vás zase do aktuálního života učitelek základní školy vtáhnou například profily diagnoza_pedagog nebo syro_ovka. Ale jsou jich spousty dalších. Pokud máte své tipy, klidně nám o nich dejte vědět!

Témata: Instagram, Rodiče, Školství, Školák, Školy, Vzdělání, K tabuli půjde české školství, Škola on line, revoluce, projekt, wellbeing, Nadace, Nadační fond, Kutnohorsko, Pozadí, Vzdělávání, Vít, Teorie, Maminka, Líný učitel, Škola, Pedagog, Nadace České spořitelny, Nadační fond Eduzměna, Tabule