Maminka.czZdraví

Nikdy nedávejte malým dětem Acylpyrin a podobné léky

Martina Machová 30.  4.  2018
Léky s obsahem tzv. salicylátů jsou dle příbalového letáku naprosto nevhodným medikamentem pro děti do 16 let! Podání v nízkém věku může zapříčinit život ohrožující Reyův syndrom!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Kyselina acetylsalicylová se nesmí podávat dětem a mladistvým do 16 let v průběhu horečnatého onemocnění… U dětí a mladistvých do 16 let s virovým onemocněním (např. chřipka nebo chřipce podobné infekce horních dýchacích cest, plané neštovice) existuje v souvislosti s užíváním kyseliny acetylsalicylové vyšší riziko rozvoje Reyova syndromu. Reyův syndrom je život ohrožující stav, který bez včasné diagnózy a léčby končí smrtí,“ uvádí se v příbalovém letáku populárního léku Acylpyrin, který účinně snižuje teplou, tlumí bolesti a disponuje protizánětlivými účinky. Účinnou látkou je kyselina acetylsalicylová, která se v minulosti získávala z vrbové kůry, v níž se přirozeně vyskytuje.

Při otravě jde často o hodiny. Znáte první pomoc?

Co je Reyův syndrom?

Poněkud zjednodušeně řečeno by se dal Reyův syndrom popsat jako u nás již naštěstí vzácné, velice závažné postižení centrálního nervového systému a jater. Syndrom s největší pravděpodobností vzniká v souvislosti s některými virovými onemocněními (chřipka, virózy, plané neštovice) při souběžném podání léků s obsahem salicylátů, přesněji kyseliny acetylsalicylové.

Předpokládá se, že samotný syndrom souvisí také s genetickými predispozicemi jedince.

Při onemocnění selhávají játra, což má za následek hromadění toxických látek v krvi a následný možný otok a poškození mozku. Reyův syndrom lze léčit, avšak pouze při včasné diagnóze, terapie je svízelná a nemusí být bohužel úspěšná.

Pokud se nemocný uzdraví, mohou mu zůstat trvalé následky (poškození paměti, zraku, sluchu, poruchy řeči a polykání, pohybové problémy a podobně).

S antitusiky, léky na tlumení kašle, zacházejte opatrně, varuje SUKL

Příznaky Reyova syndromu

Onemocnění začíná zvracením, následuje otupělost, strnulost a ztuhlost. Objevovat se mohou i záchvatovité stavy a v konečné fázi kóma. Odborná literatura rozlišuje dvě etapy nemoci.

Během první dochází k úpornému zvracení, vyčerpání a ztrátě energie, někdy i k agresivitě a k mdlobám. V druhé fázi lze pozorovat pomatenost a iracionální chování, otupělost, letargii a nakonec zmíněné kóma.

Je tedy patrné, že Reyův syndrom patří mezi velice závažná onemocnění, a je tedy nutné absolutně respektovat odborníky a léky s obsahem salicylátů – např. Aspirin, Acylpyrin, Anopyrin apod. – nepodávat dětem a mladistvým!

Během kojení je možné léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové užívat výhradně na doporučení lékaře, a to jen v nízkých dávkách. Problematické látky totiž přecházejí do mateřského mléka.

Čtěte také: Nejhorší chyby při užívání léků. Děláte je taky?

VIDEO: Jaký vliv má lak na nehty na zdraví? Budete nemile překvapeni!

Při otravě jde často o hodiny. Znáte první pomoc?
Démon zvaný migréna
Od těhotenství k porodu

Démon zvaný migréna

Co dělat, když dítě nechce léky
Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!
Témata: Zdraví, léky, Paměť, Kyselina, Acylpyrin, Lék, Ohrožující stav, Obsah, Eta, Anopyrin, Nízká dávka, Nik, Malé dítě, Genetická predispozice, Úporné zvracení, Účinná látka, Nízký věk, Příbalový leták, Vyčerpání, Onemocnění, Virové onemocnění, Polykání, Syndrom, Odborná literatura, Závažné onemocnění, Zdraví na Heureka.cz