Maminka.czKojenec

Riziko číhá v bazénu

Vanda Stöckbauerová 7.  7.  2011
Jestli patříte mezi milovnice koupání a váš drobeček je už odmalička rozený plaváček, určitě často navštěvujete bazény. Jenže i když je plavání zdraví prospěšné, chlor používaný k dezinfekci může způsobit nepříjemnosti…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Alergoložka a imunoložka z Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jiřina Chládková říká: „Chlor způsobuje rychlé usmrcení choroboplodných zárodků. Jeho použití má ale i své nevýhody, ovlivňuje totiž nejen mikroorganismy, ale všechny živé buňky a může způsobit podráždění kůže, očí a horních dýchacích cest zejména při vdechování aerosolu těsně nad vodní hladinou.“

Ale abychom vás neuvedli v omyl, na vině nejsou přímo dezinfekční prostředky, je to trochu komplikovanější. Kyselina chlorná se totiž v bazénu slučuje s dusitany a dalšími dusíkatými organickými látkami, které se do vody dostanou s močí a potem plavců (ano, zní to trochu odpudivě, ale je to fakt).

„Tím vznikají zdraví škodlivé sloučeniny jako trichloramin, který velmi snadno uniká z vody do ovzduší a je odpovědný za typický zápach chloru v plaveckém bazénu. Ten narušuje ochrannou funkci sliznice průdušek, přes kterou do organismu ve zvýšené míře pronikají alergeny. Tyto pochody následně vedou k rozvoji průduškového zánětu,“ říká Jiřina Chládková. Z toho je zřejmé, že dezinfekce na bázi chloru je nevhodná pro pravidelné plavce a citlivé lidi.

Zvyšuje riziko astmatu, zánětu průdušek a zápalu plic (u závodních plavců je riziko průduškového astmatu až šestinásobně vyšší).

Ekzémy a gynekologické obtíže

Bylo zjištěno, že plavání v bazénu ošetřeném chlorovou dezinfekcí zhoršuje a v některých případech i vyvolává kožní problémy, jako jsou ekzémy, vyrážky, anebo dokonce atopický ekzém (dermatologové proto lidem s kožními chorobami koupání v chlorované vodě nedoporučují). Tyto problémy postihují především citlivou pokožku, a tak není divu, že nejvíce pobytem v takové vodě trpí malé děti.

„Chemický koktejl“ v bazénu způsobuje mimo jiné i gynekologické problémy. „Chlor má negativní vliv na pochvu, může totiž svým účinkem nabourat rovnováhu, a tak často dochází k přemnožení patogenů, což pak vede ke vzniku výtoku,“ vysvětluje gynekolog MUDr. Tomáš Vaňatka a dodává: „Není to krátkodobý problém, výtoky se mohou opakovat a navíc se mohou objevit i alergické reakce kožního charakteru.“

Vyhněte se proto bazénům s chlorem a dbejte na své zdraví, zvlášť jestli čekáte miminko. V případě, že si užíváte plavání ve svém vlastním bazénu, můžete si na rozdíl od veřejných koupališť způsob dezinfekce vody zvolit sami. Z hlediska zdravotních rizik je mnohem vhodnější používat bezchlorovou bazénovou chemii, která ochrání vodu stejně efektivně.

Pediatři varují

V roce 2007 upozornila Americká akademie pediatrů (AAP) veřejnost na riziko poškození dýchacích cest u dětí v prvních letech života způsobené plaveckým výcvikem v krytém bazénu dezinfikovaném chlorem. Stanovisko ke kurzům plavání pro kojence a batolata vydala i Česká pediatrická společnost. Ta se ke zjištěním svých amerických kolegů hlásí a doplňuje problematiku o rizika spojená s chlorováním vody.

„Nedávno byl popsán statisticky významně zvýšený výskyt bronchiolitidy (virové onemocnění postihující nejjemnější průdušky) u dětí, které v bazénech s chlorovanou vodou absolvovaly plavecké kurzy před dosažením věku dvou let. Její rozvoj je považován u těch nejmenších za jeden z rizikových faktorů astmatu a respirační alergie v pozdějším věku.

Plavání je přitom paradoxně pacientům s průduškovou záduchou doporučováno jako jeden z nejvhodnějších sportů nejenom pro svůj celkový blahodárný účinek, ale i jako ochrana před bronchokonstrikcí (zúžení průdušek) navozenou zátěží. Je velmi pravděpodobné, že toto doporučení bude muset být přehodnoceno, pokud se plavání provozuje ve vodě, která je dezinfikovaná chlorem,“ píše se mimo jiné ve stanovisku.

Plavání miminek

V poslední době jsou vodní sporty s kojenci a batolaty velkým hitem, děti baví a užijí si při nich spoustu zábavy, jenže o rizicích, která jsou s koupáním v bazénu spojená, se moc nemluví... První studie, která prokázala zvýšené riziko opakujících se infekcí dýchacích cest a zánětu středního ucha, byla publikována v roce 2003. Od té doby nejrůznějších výzkumů významně přibylo.

Jiřina Chládková zmiňuje například experiment, který potvrdil, že riziko astmatu se zvyšuje zejména u dětí s přecitlivělostí na vdechované alergeny, které pocházejí z rodin se zvýšeným výskytem alergických onemocnění a navštěvují pravidelně bazén v prvních pěti letech života. Faktem zůstává, že děti do tří let jsou na chlor a jeho sloučeniny v bazénové vodě a ve vzduchu nad vodní hladinou nejcitlivější. Jejich plíce se totiž vyvíjejí a vdechování sloučenin chloru tak pro ně může znamenat zdravotní komplikace.

„U malých dětí, které ve srovnání s těmi staršími a dospělými dýchají rychleji, voda snadno pronikne nejen do horních, ale i dolních dýchacích cest,“ uvádí MUDr. Chládková. Voda pro plavání kojenců je taky teplejší než běžná bazénová voda, což představuje lepší podmínky nejen pro komfort dětí, ale bohužel také pro množení bakterií.

Proto je potřeba vodu, ve které děti plavou, ošetřovat pomocí vyšších dávek dezinfekce. Proto než vyrazíte na kurz plavání miminek, zjistěte si, jakým způsobem je v daném bazénu zajištěna dezinfekce. Zvlášť pokud máte doma malého atopika, poohlédněte se po zařízení, ve kterém je řešena polymerovou chemií. Vzhledem k tomu, že se ceny dětských plaveckých kurzů pohybují velmi vysoko, máte nárok na to, aby návštěva bazénu nezpůsobovala potomkovi komplikace, ale naplňovala ho radostí.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Bazén, riziko, Polymer, Bazénová voda, Kožní choroba, Pediatrická společnost, AAP, Průduškové astma, Král Jiří, Vodní sport, Blahodárný účinek, Plavecký výcvik, Bazény na Heureka.cz