Maminka.czTěhotenství

Rizikové těhotenství: Co vás při něm čeká a nemine?

Zuzana Labudová 26.  7.  2013
Na oddělení rizikového těhotenství stráví některé maminky celých devět měsíců, jiné se tam ocitnou doslova z minuty na minutu. Co vás tam čeká?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za rizikovou považujeme graviditu, když existuje určitá pravděpodobnost, že se dítě nenarodí úplně zdravé, a toto riziko je významně větší než u ostatních těhotenství.

Nejčastější příčinou hospitalizace na oddělení rizikového těhotenství je hrozící potrat nebo předčasný porod, dále podezření na vrozenou vývojovou vadu.

Některé ženy mají dlouhodobé onemocnění již před otěhotněním nebo jejich dlouhodobý stav zapříčiní rizikové těhotenství sám o sobě. Takovým faktorem může být příliš vysoký, nebo naopak příliš nízký věk, nějaká dědičná zátěž, například výskyt určité choroby v příbuzenstvu, více předchozích potratů či těhotenství vzešlé z dlouhotrvající léčby neplodnosti.

Určitě si přečtěte podrobný přehled „Těhotenství týden po týdnu“

Někdy jen pár dnů před porodem

Za rizikové jsou považovány také všechny vícečetné gravidity. V těchto případech žena o tom, že se její těhotenství neobejde bez zvýšené lékařské kontroly, ví hned od počátku, a tak trochu se na případný pobyt v nemocnici může připravit -pokud tam tedy není nucena ulehnout okamžitě, jakmile se o svém jiném stavu dozví. Některé vážné choroby matky anebo v průběhu těhotenství zjištěné vady dítěte pak způsobují patologickou graviditu.

Určité choroby matek se otěhotněním výrazně zhorší, stává se to například u těžkého diabetu, nemocí plic a srdce. Jindy se závažné zdravotní potíže u budoucí maminky objeví až v průběhu jiného stavu - třeba když lékaři zjistí, že má žena tzv. těhotenskou cukrovku nebo se v posledním trimestru objeví nebezpečná preeklampsie.

Podobně může porodník u dítěte zjistit vrozenou vývojovou vadu, kterou je třeba už v břiše matky nějak řešit nebo alespoň pečlivě hlídat v nemocnici, případně se může zjistit, že kvůli nedostatečné výživě miminko v děloze neprospívá, jak by mělo, ať už se to děje kvůli nějaké poruše, nebo třeba „jenom“ vlivem neustálého zvracení matky.

Případně si nastávající maminka musí jít lehnout na rizikové oddělení porodnice několik dní či týdnů před porodem, jestliže si to vyžádá nevýhodná poloha dítěte, plodů je více nebo je placenta uložená v děložním hrdle. Často ale těhotná žena nic netuší, vesele pracuje, sportuje a užívá si svého stavu, a najednou se zčistajasna ocitne na nemocniční posteli, ani neví jak a co si s tím počít.

6 těhotenských symptomů, které byste neměla nikdy ignorovat

Hlavně klid!

Lehko se to řekne, hůř udělá. Jakmile je ohroženo vaše dítě, je docela pochopitelné, že vaše nervy pracují na nejvyšší obrátky. Zvláště pokud jste si třeba až dosud myslela, že budete pracovat ještě pár dní před porodem a pak si jen tak mimochodem odskočíte porodit. Nebo máte doma druhé malé dítě, které vám jaksi zatím nedovolilo si odpočinout. Obojí bývá častou příčinou, kvůli níž se těhotné ženy na „rizikáč“ dostanou.

„Na rizikové oddělení mě přivezli v pátém měsíci mého druhého těhotenství,“ vypráví Martina: „Měla jsem pětiletou dceru, která byla docela soběstačná a chodila do školky, já jsem absolvovala všechny genetické testy s výbornými výsledky, navíc jsem věděla, že čekám vytouženého chlapečka, takže jsem neměla jediný důvod k obavám. Bylo mi dobře, nevolnosti pominuly, a tak jsem chodila do práce jako normálně, možná jsem pracovala i trochu víc, protože jsem věděla, že brzy budu muset chtě nechtě zvolnit. Jednoho dne jsem se ráno probudila a bylo mi divně.

Těžko se to popisuje, ale cítila jsem se, jako kdybych vší silou zatínala břicho, ale nedělala jsem to já, dělo se to samo od sebe. Když jsem vstala a osprchovala se, trochu to opadlo, tak jsem šla normálně do práce, ale tam se to opakovalo a postupně se zvyšovala intenzita a zkracovaly intervaly. Asi se budete smát, ale mě vůbec nenapadlo, že by to mohly být kontrakce, přestože už jsem za sebou měla jeden porod.“

Co důležitého ukrývá těhotenská průkazka? Rozumíte všemu?

Nakonec ale přece jen pochopila, že její pocity nejsou úplně běžné, a tak se cestou z práce zastavila u svého gynekologa. „Ten mi řekl, že se začínám otvírat a situace je vážná. Okamžitě mě nechal převézt do Motola, kde mi ihned dali kapačku. Nevím, jestli i ostatní ženy jsou v těhotenství tak nechápavé jako já, ale mně pořád nedocházelo, co se děje, a myslela jsem si, že až mi to magnezium do žíly dokape, půjdu domů.

Takže jsem jen zavolala mámě, aby skočila do školky pro Terezku, že přijdu později. Ptala se mě, kde jsem, a když jsem řekla, že na rizikovém oddělení, málem to s ní šlehlo,“ směje se Martina. Smích ovšem brzy přešel i ji, protože lékaři začali měřit, kolik miminko asi váží a jestli by vůbec přežilo, kdyby se jim předčasný porod nepodařilo zastavit.

„Teprve když nad mou postelí uvažovali, jestli mu mají dát léky, které by urychlily zrání plic, došlo mi, že to není sranda. Pak na oddělení nastal šrumec a na sál museli odvézt ženu z vedlejšího pokoje, která byla teprve ve 26. týdnu. To už jsem se klepala jako ratlík," dodává.

A to je přesně to, co těhotná žena v rizikové situaci nepotřebuje, proto zdravotníci kladli Martině na srdce, aby se - co to jen jde - pokusila uklidnit. Společně s klidovým režimem a léky se situaci podařilo zvládnout a Martina po 4 týdnech rizikové oddělení opustila. Nakonec porodila až 8 dní po termínu.

Dlouhé dny v posteli

A jaký je vlastně život těhotných na lůžku? "Na jednu stranu jsem si opravdu dokonale odpočinula. Zvlášš u maminek, které skutečně musí ležet a vůbec se nenamáhat, je podle mě hospitalizace asi opravdu jediným řešením, protože doma vás to stejně svádí udělat alespoň něco nebo třeba pochovat malé dítě. Takhle se pomazlíte při návštěvě, ale opravdu nic neděláte.

Což je druhá strana mince - číst se pořád nedá, takže hodně surfujete po internetu, kde se bohužel dozvíte i to, co nechcete vědět, třeba kolik žen s hrozícím předčasným porodem opravdu předčasně porodí a jak to někdy špatně dopadne. Ale taky najdete spřízněné duše ve stejné situaci po celé zemi. A zařídíte, co jste nestihla - vyberete kočárek, nakoupíte plenky. Příbuzní vás zásobují pochoutkami, navíc se vůbec nehýbete, takže hodně přiberete. Taky se dost nabrečíte - strachy, steskem, někdy i bolestí.

Ale kupodivu se i hodně nasmějete - společné neštěstí sbližuje a já mám z rizikáče dvě kamarádky na celý život," objasňuje Martina. Co se zatím ještě nezměnilo, je ranní budíček a rutinní měření teploty, přesné časy snídaní, obědů a večeří, a po pravdě řečeno, nemocniční strava má k ideálu ještě opravdu hodně daleko. I když- "Jednotlivé pokrmy nebyly nic moc, ale jinak bylo jídla opravdu hodně a každý den jsme dostávali krabičkové mléko, to jsem předtím pila naposledy v dětství, a tak už ho mám dodnes spojené s nemocnicí. Hrozně mi chutnalo a vypila jsem ho opravdu spoustu, protože moje spolubydlící ho nemohly ani vidět, tak ho dávaly mně. Taky bylo stále ovoce, což bylo fajn.

V nemocnici jsem trávila i Velikonoce, a představte si, že jsme na Velký pátek každá dostala svého beránka a na Velikonoční pondělí mazanec," vzpomíná Martina. Jak je vidět, když všechno dobře dopadne, zapomenou šťastné maminky i na neustálé monitorování vleže, ze kterého je bolelo celé tělo, povinné odběry krve, moči, někdy i plodové vody, časté vnitřní vyšetřování stavu děložního čípku a rozpíchané ruce z věčných kapaček.

A na co Martina vzpomíná nejvíc? "Byla jsem hospitalizovaná v motolské nemocnici, kde jsou pokoje se společnou terasou a velkými okny. Ležela jsem na posteli přímo u okna, a protože jsem nemohla moc spát, ve dne i v noci jsem sledovala letadla, která přistávala na ruzyňské letiště. Zvlášť v noci byl pohled na osvětlené letadlo docela uklidňující. Viděla jsem takhle přistávat stovky letadel."

Nejčastějšjí důvody hospitalizace v těhotenství:

1. Vysoký tlak matky – přestože většina žen je v současné době i okolo čtyřicítky v dobré fyzické i psychické kondici, přece jen je mezi staršími těhotnými více chronicky nemocných. Se vzrůstajícím věkem se zvyšuje riziko potratu a vrozených vývojových vad.

2. Cukrovka – pokud má žena diabetes, její tělo neprodukuje dostatečné množství inzulinu nebo ho nedokáže využít. Inzulin je zodpovědný za zpracování krevního cukru, takže když ho není dost, dochází k hromadění glukózy v krvi, tedy ke stavu, který se nazývá hyperglykemií. Jestliže se neléčí dietou, léky nebo aplikací inzulinu, může to způsobit závažné komplikace jak matce, tak plodu, který se vyvíjí v jejím těle. Děťátko tak může mít vývojovou vadu, může nadměrně růst, nebo i odumřít. Novorozenec diabetičky pak může mít potíže s dýcháním a kolísáním hladiny krevního cukru. To samé platí rovněž i pro tzv. těhotenskou cukrovku, která po porodu miminka spontánně odezní.

3. Onemocnění srdce – jde o jedno z nejzávažnějších rizik, ať už se objeví až v průběhu gravidity, nebo má žena potíže se srdcem již před otěhotněním. Jestliže často pociťujete dušnost, závratě a bušení srdce či nepravidelný srdeční rytmus, nechte si udělat EKG. Těhotenství klade na srdeční oběh mnohem vyšší nároky, takže budoucí maminky se srdečními potížemi je nutné pečlivě sledovat.

4. Onemocnění jater – játra plodu začínají fungovat až ke konci gravidity, proto játra matky pracují i za něj. Podobně jako u srdečních onemocnění tak zvýšené nároky v těhotenství mohou stát za objevením potíží s játry. Navíc existuje tzv. HELLP syndrom, což je skupina onemocnění jater, která se vyskytují právě v jiném stavu.

Při nich dochází k poklesu množství krevních destiček, rozpadu červených krvinek a růstu jaterních enzymů. Poznat toto onemocnění můžete podle dlouhotrvající bolesti břicha v oblasti kolem žaludku.

5. Preeklampsie – rovněž jde o nemoc související s těhotenstvím. Nastávající maminky obvykle mají vysoký krevní tlak a v jejich moči jsou stopy bílkovin. Některé ženy silně bolí hlava a je jim špatně. Neléčená preeklampsie může vést k eklampsii, kdy je gravidní pacientka ohrožena mdlobami a pádem. Eklamptický záchvat může vést až ke smrti matky i plodu.

6. Hrozící předčasný porod – hranice mezi potratem a předčasným porodem je aktuálně stanovena na přibližně 24. týden těhotenství. O předčasném porodu odborníci hovoří až do ukončeného 37. týdne těhotenství, od prvního dne 38. týdne jde o porod v termínu. Čím dříve se miminko dere na svět, tím větší komplikace mu hrozí, proto se lékaři v nemocnici snaží děložní činnost utlumit, aby k porodu příliš brzy nedošlo.

Zásadní je přijít k lékaři včas, protože příliš rozjeté kontrakce už většinou zastavit nejde. Občasné tvrdnutí břicha ve druhé polovině těhotenství je normální, nemělo by být ale bolestivé a pravidelné. Pokud si nejste jistá, raději navštivte svého lékaře.

7. Vícečetné těhotenství – dvojčata a vícečata rovněž představují rizikový faktor. Při vícečetné graviditě je větší riziko komplikací včetně preeklampsie a předčasného odlučování placenty. V případě těhotenství s jednovaječnými dvojčaty existuje i zvláštní komplikace, kdy je jedno dítě ze společné placenty vyživováno více než to druhé, tudíž je větší a roste rychleji. 8. Růstová retardace - jestliže se růst plodu zpomaluje, nebo se dokonce zastavil, na vině může být snížená funkce placenty. Také tento stav je nutné náležitě vyšetřit a řešit.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, riziko, rizikové těhotenství, Průkazka, Nemocniční strava, Těhotenská průkazka, Šrumec, Předčasné odlučování, Mazanec, Druhá strana, Spolubydlící, Srdeční onemocnění, HELLP, Těhotenský symptom, Velikonoční pondělí, Jaterní enzym, Vaš, Děložní činnost, Ruzyňské letiště, Nebezpečná preeklampsie, Nemocniční postel, Vzrůstající věk, Velký pátek, Předchozí potrat