Maminka.czTěhotenství

Rizikové těhotenství. Jak odlišit drobnou komplikaci od nebezpečí?

Simona Procházková 7.  5.  2023
Někdy se bohužel v očekávání objeví větší či menší potíže a nevítané komplikace a všechno nejde úplně bez starostí. Hlavně zachovejte klid, zdůrazňují lékaři. Do jaké míry omezí váš život rizikové těhotenství?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za rizikové těhotenství označují gynekologové takové těhotenství, kdy má žena v anamnéze nějaký rizikový faktor, ale výsledky jejích klinických a laboratorních vyšetření jsou v normě. Frekvence návštěv lékaře je vždy závislá na aktuálním zdravotním stavu. Víte, že celkem existuje dokonce více než tři sta rizikových faktorů různé významnosti, které mohou mít potenciálně negativní vliv na průběh těhotenství?

VIDEO: Podívejte se, jaká jsou základní vyšetření během těhotenství

„Existuje mnoho stavů, u kterých můžeme těhotenství považovat za rizikové. Ze strany matky to jsou například chronické nemoci, kterými trpí ještě před otěhotněním – vyšší krevní tlak, onemocnění srdce, cukrovka, dále stavy po děložních operacích, například po odstranění myomů či předchozích císařských řezech. Dále jsou to stavy, které vznikají až v průběhu těhotenství, což je mimo jiné těhotenská hypertenze, těhotenská cukrovka, preeklampsie, hrozící předčasný porod, krvácení a tak dále. Mezi rizika ze strany plodu pak řadíme vícečetné těhotenství nebo nízko uloženou placentu, známky poruchy výživy plodu či vrozené vývojové vady plodu,“ přibližuje MUDr. Mária Jaržembovská, gynekoložka z Centra reprodukční medicíny kliniky Iscare.

Co znamená patologická gravidita?

Když se v průběhu těhotenství objeví zdravotní komplikace, hovoří lékaři o patologické graviditě. Přičemž za „rizikové“ se považuje každé těhotenství, při kterém je nějakým způsobem ohrožen nebo narušen fyziologický, tedy „normální“ průběh. Určitě to neznamená, že by těhotné či miminku nutně hrozilo nějaké akutní nebezpečí. Většinou se nic závažného a dramatického neděje, mohou se ale vyskytnout i takové stavy, které ohrožují nastávající maminku i plod na životě, pokud se okamžitě neřeší.

Velká většina rizikových těhotných se ale nepotýká se žádnými závažnými zdravotními komplikacemi. „Může se jednat pouze o převedení těhotné nastávající maminky do specializované poradny perinatologického centra, nebo jí lékař vystaví pracovní neschopnost a doporučí klidový režim. Pouze v závažnějším případě je nutná hospitalizace v nemocnici,“ říká MUDr. Mária Jaržembovská.  Jaká jsou tedy nejčastější rizika, která vás mohou zaskočit?

Vícečetné těhotenství je rizikem a zátěží

Maminky, které čekají dvojčata, nebo dokonce trojčata, patří automaticky do rizikové skupiny těhotných, i když jsou naprosto zdravé. Pro jejich organismus je totiž těhotenství už od samého počátku mnohem větší zátěží a úměrně s vyšším počtem plodů v děloze se zvyšují rizika možných komplikací. Mezi ty nejobávanější patří předčasný porod, spontánní potrat, vyšší riziko vzniku preeklampsie a HELLP syndromu, což je porucha funkce jater, při které dochází až k rozpadu červených krvinek, a také předčasné odlučování placenty.

Kdy a proč byste měla jít na rizikové těhotenství? Tohle jsou hlavní důvody!

Krvácení v těhotenství má více příčin

Víte, že krvácení nebo špinění potrápí až čtvrtinu všech těhotných? A dokáže pěkně vyděsit. Příčin existuje řada, od těch neškodných až k těm závažným. V úplném počátku těhotenství může být mírné krvácení znakem uhnízďování embrya v děložní sliznici a není důvodem k obavám. Krvácení se může objevit také v době, kdy byste normálně, nebýt gravidity, menstruovala, a to až do třetího měsíce.

Vážnějším problémem je, když se objeví hematom, což je krevní sraženina v děloze.
Pokud je příliš velká, může způsobit dokonce samovolný potrat. Krvácením, spojeným obvykle s bolestmi nebo křečemi v podbřišku, se projevuje také mimoděložní těhotenství. V pozdějších stadiích těhotenství doprovází krvácení často předčasné odlučování placenty nebo rozbíhající se předčasný porod.

Těhotenská cukrovka se musí hlídat

Do skupiny rizikových maminek vás může zařadit jakékoli chronické onemocnění, kterým jste trpěla již před otěhotněním. Jedním z nich je právě cukrovka, při které tělo produkuje nedostatek hormonu inzulinu nebo ho nedokáže správně využít. Jinou kapitolou je takzvaný gestační diabetes neboli těhotenská cukrovka, která se objeví, jak její název už napovídá, až během těhotenství a po porodu ve většině případů sama odezní.

Je proto více než důležité absolvovat zátěžový test známý jako OGTT (orální glukózový toleranční test). Špatně léčená cukrovka může totiž způsobit závažné zdravotní problémy vyvíjejícímu se plodu v děloze (například nadměrný růst a vrozené vývojové vady).

Pozor na srdce a vysoký krevní tlak

Srdečně-cévní onemocnění patří k těm úplně nejzávažnějším rizikům, která mohou nastávající mamince pěkně „zavařit“. Jde zejména o vady a poruchy srdečních chlopní, a to jak vrozené, tak získané. V organismu těhotné ženy se totiž zvyšuje objem krve, která cirkuluje v těle a na srdce jsou kladeny několikanásobně vyšší nároky. 

Na lékaře se obraťte v případě, že vás trápí podezřelé zadýchávání, kašel a dušnost, časté bušení srdce, migrény, malátnost a závratě.

Problémem je také chronická hypertenze, kterou ale lze řešit léky, stejně jako v době před otěhotněním. Ale pokud vám výrazně vzroste krevní tlak v jakékoli fázi těhotenství, je to dobrý důvod zpozornět. Pokud je tento stav spojený navíc s nálezem bílkovin v moči, může jít o preeklampsii, která, když se hned adekvátně neřeší, může vést až k bezvědomí a ohrozit život matky i plodu.

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Vyšší věk a samovolný potrat

„Jsem na rizikovém,“ slýcháme od kamarádek nebo kolegyň, které jsou v očekávání, čím dál častěji. Pravdou je, že lékaři dnes často třeba již těhotným pětatřicátnicím naordinují pracovní neschopnost čistě z preventivních důvodů.

Ženy se rozhodují stát se maminkami čím dál později a starší prvorodička je z lékařského hlediska „riziková“ a tak nějak automaticky se očekává více možných komplikací, ať už jde o těhotenskou cukrovku, vrozené vývojové vady plodu, potíže s funkcí placenty nebo předčasný porod. A pokud máte za sebou smutnou zkušenost se spontánním potratem nebo mimoděložním těhotenstvím, pravděpodobně se mezi „rizikovými“ ocitnete také.

Chronické nemoci mohou být důvodem rizikového těhotenství

Vážně nemocná matka znamená samozřejmě zároveň ohrožení pro vyvíjející se plod. U žen, které trpí dlouhodobě nějakým chronickým onemocněním, se může tato choroba v těhotenství výrazně zhoršit. Jedná se zejména o poruchy funkce ledvin a onemocnění srdce, jater, plic, autoimunitní onemocnění štítné žlázy, silné astma nebo epilepsii.

Každá chronicky nemocná nastávající maminka by měla být pravidelně a důsledně sledována nejen gynekologem, ale zároveň lékařem specialistou, například tedy diabetologem, neurologem, urologem nebo endokrinologem.

OGTT: Vyšetření odhalí zákeřnou těhotenskou cukrovku. Proč test podstoupit?

Kdy hrozí předčasný porod?

I normálně probíhající těhotenství se může v průběhu přeměnit na rizikové, například právě z důvodu rizika, že by žena porodila předčasně. Za předčasně narozené dítě je považováno každé novorozeně narozené dříve než po ukončeném 37. týdnu. Závažnost zdravotních komplikací je pak samozřejmě tím vyšší, čím dříve se miminko narodí. Riziko předčasného porodu nejde bohužel předem odhalit, a tak spousta pacientek přijde do ordinace až v situaci, kdy je příliš pozdě předčasný porod zastavit nebo oddálit.

 

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Předčasný porod, cukrovka, riziko, Placenta, hospitalizace, inzulin, rizikové těhotenství, Objem, Lékař, OGTT, Krvácení, Onemocnění, Drobná komplikace, Plod, Maminka