Maminka.czTěhotenství

Rizikový první trimestr: Na co si dát pozor a čeho není třeba se bát?

Simona Procházková 13.  9.  2022
Žádná čerstvě těhotná žena se nevyhne tomu, že dostává spoustu "dobrých rad", doporučení, příkazů i zákazů ohledně toho, co by měla dělat, a čemu se naopak musí vyhnout. Ano, první tři měsíce jsou pro zdravý vývoj plodu zásadní, není ale třeba propadat zbytečné panice. Jak je přežít v pohodě, co neovlivníte a čeho je dobré se raději přece jen vyvarovat? Lékaři poradí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Během prvního trimestru probíhá vývoj zárodku v děloze nejbouřlivěji. Plod je zatím velice malý, přesto se v něm každý den odehrává obrovské množství změn. Zakládají se orgánové soustavy, plod postupně mění svůj tvar, takže na konci prvního trimestru již vidíme hlavičku, tělo se srdeční akcí i končetiny, a to včetně pohybů.

VIDEO: Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenství

"Přesto téměř až polovina tohoto období probíhá ve chvíli, kdy nastávající maminka netuší, že je těhotná. Obvykle to zjistí až po vynechání první menstruace. Ovlivnit, na co si dát pozor, není proto vždy jednoduché, navíc v tomto období mnoho plodů zastaví bez předchozího varování svůj vývoj, obvykle třeba z důvodů různých vad, které ale v tomto období ještě nejsme na ultrazvuku schopni rozpoznat,“ říká MUDr. Hana Hrbáčková z Gynekologicko-porodnické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dvě čárky na testu. Nový životní styl?

Existuje řada věcí, na které by si nastávající maminka měla dávat pozor. Samozřejmostí je vyhnout se konzumaci alkoholu, drog a cigaret. A to i v malém množství. Nadměrná a pravidelná konzumace alkoholu může vést k poškození plodu, v některých případech i k jeho úmrtí. Výjimečně je možné dát si třeba skleničku vína, pravidelné popíjení ale vhodné není. A tvrdý alkohol by měl být po celou dobu těhotenství tabu. Již dávno také neplatí, že by kuřačky neměly zcela přestat kouřit. Dnes je jasně prokázáno, že každá cigareta škodí. Stejně tak jako některé druhy potravin.

Zánět močových cest umí potrápit! Co dělat, aby se vám vyhnul?

Co jíst a nejíst v těhotenství?

  • Nedoporučují se plísňové sýry a tepelně neošetřené (nepasterizované) mléčné výrobky, syrové maso (sushi, tatarák), nedostatečně tepelně upravená masa, protože všechny tyto potraviny mohou obsahovat bakterie, které by mohly těhotenství nepříznivě ovlivnit.
  • Snažte se vyhýbat se konzervám a instantním polévkám a směsím pro rychlou přípravu pokrmů.
  • Ideální jsou lehká zdravá jídla konzumovaná v menších porcích a v pravidelných intervalech.
  • Důležitý je i dostatečný pitný režim. Myslete na to, že prostřednictvím placenty se z potravy dostávají k plodu nejen živiny, ale i škodlivé látky, které běžně jíte a pijete.

Sportu se v těhotenství nemusíte bát

Nikdy jste pravidelně nesportovala? Pak není na místě začít právě nyní provozovat přespolní běhy nebo trhat rekordy při vytrvalostním tréninku. Jinak není třeba se pohybu obávat. Pokud nemáte žádné potíže a těhotenství probíhá bez komplikací, můžete (samozřejmě se zdravým rozumem) se nadále věnovat sportovním aktivitám, které jste dělala již dříve a na něž jste zvyklá.

„Nastávající maminky by neměly provozovat sporty, u kterých hrozí riziko přílišného vyčerpání, pádu a úrazu zejména břicha, to znamená kontaktní či bojové sporty, lyžování, bruslení. Je také důležité při cvičení odpočívat. Pokud nejste zvyklá cvičit, ale v těhotenství byste ráda začala, je to jistě vhodné. Ideálním vyžitím jsou potom speciální lekce cvičení pro těhotné, jóga, cvičení ve vodě a tak dále. Vždy nejprve pod dohledem trenéra, který jednak doporučí vhodné cviky, jednak opraví chyby v jejich provádění,“ doporučuje MUDr. Hrbáčková.

Toxoplazmóza a těhotenství: Jsou obavy na místě?

Saunu odložte na později

Pokud si ráda chodíte prohřát tělo do sauny, zkuste si pro následující měsíce najít bezpečnější a šetrnější formu odpočinku. „Těhotným ženám saunování důrazně nedoporučuji. Nastávající maminka by měla přehodnotit své sportovní a odpočinkové aktivity tak, aby neohrozila sebe ani nenarozené miminko,“ radí gynekoložka MUDr. Radka Gregorová. Pro graviditu jsou charakteristické hormonální změny provázené velkými změnami objemovými v důsledku rostoucí dělohy. Dochází k podstatným změnám v krevním oběhu – zvyšují se minutový srdeční objem, objem krve a krevní plazmy.

S rostoucí dělohou se mění postavení bránice a dechové parametry. V důsledku přehřívání organismu může dojít k dehydrataci až kolapsu. Při prudší změně krevního tlaku během kolapsu může být ovlivněn průtok krve placentou a plod může být ohrožen nedostatkem kyslíku. Vysoké teploty mohou způsobit krvácení a samovolný potrat.

S léky velmi opatrně

Ideálním stavem samozřejmě je, když žádné léky nepotřebujete. Jenže ani těhotným se bohužel nemoci nevyhýbají, a tak je občas nutné je nasadit. Nikdy si však neordinujte samoléčbu.

„Veškeré léky, které těhotná žena užívá, by měla předem konzultovat se svým lékařem, který jí medikaci upraví tak, aby byla bezpečná pro ni samotnou i pro miminko v bříšku. Každý lék je dle své bezpečnosti v těhotenství řazen do kategorie, která určí, zda a v jakém trimestru je možné ho podat. Platí to i pro volně prodejné léky, je zajisté vhodné přečíst si příbalovou informaci, případně se poradit s lékařem či lékárníkem.

Častou otázkou ze strany pacientek jsou analgetika neboli léky používané při bolestech hlavy nebo také při virózách. Jediným bezpečným je paracetamol, ostatní analgetika nejsou v těhotenství vhodná,“ zdůrazňuje MUDr. Hrbáčková.

Raději espresso než náhražky! Jak je to s kávou v těhotenství a při kojení?

Sex v těhotenství ničemu (většinou) nevadí

Ohledně sexu v těhotenství panuje stále celá řada pověr a mýtů. Jak to tedy skutečně je?

„Pokud je těhotenství nekomplikované, probíhá fyziologicky a není riziko samovolného potratu nebo předčasného porodu, je samozřejmě možné vést zcela normální sexuální život. Pokud má žena například nízko umístěnou placentu, po styku krvácí nebo z něho má obavy, měla by mít pohlavní styk podle doporučení lékaře. Určitě je proto na místě s ním situaci konzultovat,“ vysvětluje MUDr. Hrbáčková.

Pokud po styku krvácíte, je nutné zjistit příčinu a zdroj krvácení a provést ultrazvukové vyšetření. Obvykle vám pak lékař doporučí sexuální abstinenci a objedná vás na kontrolu s časovým odstupem před případným dalším stykem. Velké obavy (většinou zbytečné) ohledně sexu trápí často maminky, které otěhotněly po cyklu umělého oplodnění (IVF).

Lékaři se ale shodují, že pokud je již těhotenství v děloze potvrzeno a jsou-li vyloučeny komplikace typu hrozícího samovolného potratu nebo infekce, je pohlavní život možný.

Bylinky v těhotenství s rozumem. Které neškodí?

Cítíte únavu, trpíte migrénami, nespavostí či záněty močových cest, něco na vás leze a byla jste zvyklá řešit tyto neduhy bylinkovým čajem? Dejte si pozor, spousta bylin a přírodních preparátů není pro těhotné vhodná, či je dokonce přímo škodlivá. A platí to například i pro nevinně se tvářící čaje a sirupy proti kašli z jitrocele, mateřídoušky nebo šalvěje. Vždy se poraďte s lékařem, který vám řekne, které léčivky si v jiném stavu můžete dovolit.

Za bezpečné byliny se považují máta, meduňka, heřmánek a lipový květ (více než kdy jindy ale v tomto případě platí, že všeho s mírou). Zapomeňte na skořici, eukalyptus, jalovec, zázvor, šalvěj, aloe vera a maliník.

A zdaleka nejde jen o bylinné čaje, kloktadla nebo sirupy, opatrná buďte i s masážními a vonnými oleji, tělovými krémy nebo solemi do koupele.

Těhotenské nevolnosti se dají mírnit. Poradíme vám, jak na to!

Kávy se vzdávat nemusíte

Rozumné popíjení kávy neškodí, pozor ale na nadměrnou konzumaci, ta by mohla vyvolat v nejhorším případě i samovolný potrat. Když máte neodolatelnou chuť na voňavý šálek, s klidným svědomím si ho občas dopřejte. Jaké množství je považováno za bezpečné? Plodu neškodí do 300 miligramů kofeinu denně, což znamená zhruba tři šálky kávy. Každá káva však obsahuje různé množství kofeinu. Dejte proto přednost instantním druhům před silným espressem.

Malé množství kofeinu vám může pomoct také v případě, že trpíte nízkým krevním tlakem spojeným s únavou nebo závratěmi.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Praktické rady, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, První trimestr, Bolest hlavy, Umělé oplodnění, Potrat, Samovolný potrat, Ultrazvukové vyšetření, riziko, Migrény, Vhodný cvik, Masážní olej, Pohlavní život, Instantní polévka, Předčasný porod, Miligram, Lipový květ, Dobrá rada, Tělovými krém, První menstruace, Močové cesty, Zdraví na Heureka.cz