Maminka.czZdraví

Rodiče mohou odmítnout očkování! Za určitých podmínek, rozhodl dnes soud

Iva Endrychová 20.  1.  2016
Pokud dítě odmítnete očkovat z důvodu svobody svědomí v širším smyslu, pokuta vám nehrozí. Zní rozsudek Ústavního soudu. Očkování je nadále povinné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ve výjimečných případech nelze dát rodičům pokutu za to, že odmítnou očkování dítěte, rozhodl o tom dnes Ústavní soud. Podmínkou je, že se nenaruší proočkovanost obyvatelstva, která se pohybuje mezi devadesáti a pětadevadesáti procenty. 

Již dříve Ústavní soud umožnil neočkovat z náboženských důvodů. Současný rozsudek, však nemá žádnou souvislost s náboženstvím. Avšak o tom, zda jsou důvody rodiče k odmítnutí očkování oprávněné, musí soud rozhodnout podle pravidel, které stanovil Ústavní soud. Každý případ související s odmítnutí očkování tak budou muset soudy posoudit jednotlivě. Jde o tato čtyři kritéria - naléhavost případu, tedy zda by provedením očkování mohlo dojít k újmě na zdraví, konzistentnost a sílu přesvědčení rodičů, bez ohledu na to, zda je obsah jejich tvrzení pravdivý, stejně jako společenské dopady jejich rozhodnutí.

Víte, která očkování jsou důležitá?

Pokud bude odmítnutí očkování těmto kritériím vyhovovat, může být odmítnutí důvodným, a na to by měli podle soudce reagovat příslušné obecné soudy a i správní orgány vydávající pokuty. Napsal dále soudce. 

Rodiče o jejichž případu Ústavní soud jednal očkování odmítli, protože jsou předsvědčení, že pro vývoj dítěte je nejlepší přirozená imunita, kterou by očkování mohlo narušit. Argumentovali kromě jiného zkušenostmi matky, která pracovala s autistickými dětmi. 

Soud neřešil zda tyto obavy jsou vědecky podložené, či ne. Řešil pouze důležitost projevu svobody svědomí. Jen pochybovat o prospěšnosti očkování nestačí. 

Ani tento rozsudek nemění zákon o povinném očkování, takže tedy očkování je stále podmínkou přijetí do mateřské školky. A i nadále v zákoně zůstává pokuta až 10 tisíc korun, pokud není očkovací povinnost dodržena. Výjimečně lze od této sankce upustit.

Témata: Zdraví, Rodiče, Přirozená imunita, ÓČKO, Náboženský důvod, Pokuta, Povinné očkování, Zdraví na Heureka.cz