Maminka.czChování a vztahy

Rodiče se rozvedli! Mají prarodiče právo vídat své vnouče?

Martina Machová 18.  6.  2015
Paní Marie R. nemůže už skoro půl roku vídat svého tříletého vnoučka, a přemýšlí, zda se o toto právo nebude soudit…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Už skoro půl roku jsem neviděla Jakoubka, tříletého andílka, kterého nadevše miluji! Stále se mluví o právu dětí na oba rodiče – ano, to je samozřejmost – ale co právo dítěte na to mít babičku a dědečka? Syn se se snachou rozvedl a po půl roce odešel za prací do ciziny, od té doby jsem Jakoubka neviděla! Snacha mi ho nechce půjčovat, kdyby mohla, nedávala by snad ho ani vlastnímu tátovi! Jenže to má nařízené soudem – naštěstí.

Syn sice nebyl úplně příkladný otec, ale co pracuje v cizině, tak se strašně se změnil. Snaše posílá velmi slušné alimenty a Jakoubkovi drahé dárky a hračky, které v ČR nekoupíte! Pravidelně synovi telefonuje a ohromně si s ním rozumí.

Myslím, že by bylo správné, abychom si s manželem brali Jakoubka na víkendy místo syna. Vždyť potřebuje dobrý rodinný příklad a mužský vzor! Nyní vyrůstá jen s mámou. Já s manželem jsme vysokoškolsky vzdělaní, manžel je středoškolský učitel, já dlouhá léta pracovala v jedné hudební umělecké škole. Máme tedy Jakoubkovi, našemu sluníčku, co nabídnout!

Jenže se snachou nelze hnout. Prý můžeme po dohodě přijít na návštěvu, a pokud se ukáže, že nám Jakoubek důvěřuje, a bude o to stát, může prý s námi časem jít třeba i na procházku. Takové „milodary“ nic neřeší! Myslím, že i zákon je na naší straně a máme právo Jakoubka pravidelně vídat. Velmi vážně uvažujeme o tom, že kontaktujeme právníky a celou situaci budeme řešit přes ně a podáme k soudu návrh na zahájení řízení o úpravu styku s vnukem! (Marie R., 63 let)

Má babička Marie ze zákona právo vídat své vnouče?

Ať již jsou vztahy v rodině a osobní pohled paní Marie R. jakékoliv, je dle platných právních norem skutečně možné, soudně vymáhat nárok na styk s vnoučetem. Paní Marie by nebyla první babičkou, která by o takovou úpravu usilovala.

„Zákon o rodině upravoval styk prarodičů a vnuků a stejně tak tomu je i v novém Občanském zákoníku. Konkrétně jde o paragraf 927: „Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí" píše se v Bezplatné právní poradně.

Z uvedeného tedy vyplývá, že prarodiče na stýkání se se svými vnoučaty a naopak.  Toto právo lze upřít jen pokud máte opravdu závažné a prokazatelné důvody. V současnosti už není naprosto problém na internetu dohledat dokonce vzorový Návrh na zahájení řízení o úpravu styku prarodiče s nezletilým dítětem.

Zaleží na soudech…

Babička Marie má tedy zjevně ze zákona skutečně možnost žádat o úpravu styku s vnoučkem Jakoubkem. Je však další otázkou, zda se Marii a jejím právníkům podaří dokázat, že by byla tato úprava vzhledem k poměrům v rodině i v zájmu vnoučka Jakoubka skutečně přínosná a potřebná.

Témata: Chování a vztahy, Rodiče, Prarodiče, Dohoda, Snacha, Právo, Jakoubek, Máj, Čas jít, PRÁV, Vid, Vnouče, Alimenty, Sbírka, Mužský vzor