Maminka.czRodičovský příspěvek

Rodičovská dovolená 2024: Vše, co o ní potřebujete vědět

Simona Procházková 4.  1.  2024
Připravili jsme pro vás kompletní přehled, ve kterém se dozvíte, jak podat žádost o rodičovský příspěvek, jakou si můžete zvolit rychlost čerpání, jaké novinky a změny se chystají od roku 2024 a jak je to s přivýdělkem na rodičovské nebo docházkou dítěte do školky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Rodičovský příspěvek stoupne od ledna 2024 na 350 tisíc korun ze současných 300 tisíc. Současně se ale zkrátí maximální doba jeho čerpání, a to na tři roky ze současných čtyř. Obě změny se dotknou jen dětí narozených od 1. ledna 2024.

Při narození dvou a více dětí současně, takzvaných vícerčat, dostanou rodiny tak jako dosud 1,5násobek základní částky. Od ledna 2024 se tedy rodičovský příspěvek pro vícerčata zvýší na 525 tisíc korun z dosavadních 450 tisíc. 

Od loňského července stoupla maximální výše rodičovského příspěvku pro lidi, kteří předtím nedosáhli na peněžitou pomoc v mateřství (mateřská) nebo měli příliš malé příjmy. Ti mohou od července 2022 čerpat maximálně 13 tisíc měsíčně.

VIDEO: Rodičovský příspěvek a změny pro r. 2024

Tato změna proběhla v rámci novely zákona o státní sociální podpoře a jejím cílem je zvýšení flexibility při čerpání rodičovského příspěvku. To umožní i rodičům, kteří nemohli volit měsíční výši dávky, čerpat rodičovský příspěvek ve vyšší částce než dosud a zlepšit tak aktuální příjmovou situaci rodiny.

Co je rodičovský příspěvek

Rodičovský příspěvek je dávka dle zákona o státní sociální podpoře č. 117/1995 Sb. pro jednoho z rodičů, který po celý kalendářní měsíc celodenně pečuje o dítě do 4 let věku. Lze jej pobírat pouze na jedno dítě, resp. nejmladší narozené dítě v rodině, případně na dvojčata, trojčata nebo vícerčata za předpokladu, že tyto děti jsou nejmladší narozené v rodině.

Rodičovský příspěvek navazuje na peněžitou pomoc v mateřství a začíná se tedy vyplácet po skončení tzv. mateřské. V případě, že nemáte na peněžitou pomoc v mateřství nárok, bude vám rodičovský příspěvek vyplácen hned po narození dítěte.

  1. Nárok na rodičovský příspěvek
  2. Rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou
  3. Kolik dostanu v roce 2024
  4. Varianty čerpání rodičovského příspěvku
  5. Práce na rodičovské dovolené. Mohu si přivydělat?
  6. Dítě ve školce a rodičovský příspěvek
  7. Jak vyřídit žádost o rodičovský příspěvek
  8. Kdy rodičovská končí a jak se dá prodloužit
  9.  Jsem na rodičovské a čekám další dítě
  10.  Čerpání rodičovského příspěvku v zahraničí

Kdy vzniká nárok na rodičovský příspěvek? 

Na rodičovský příspěvek má rodič nárok obvykle po skončení peněžité pomoci v mateřství. V případě, že rodič nesplňoval podmínky pro čerpání mateřské, dostane rodičovský příspěvek hned po narození miminka. Rodičovský příspěvek vyplácí Odbor sociální podpory pod úřadem práce v místě bydliště. Peněžitou pomoc v mateřství vyplácí OSSZ.

Jaký je rozdíl mezi mateřskou a rodičovskou?

Peněžitý příspěvek v mateřství (mateřská) je dávkou nemocenského pojištění. Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory. Jednoduše řečeno, na mateřskou dovolenou nemá nárok každý, na rodičovskou dovolenou a čerpání rodičovského příspěvku však ano.

Pokud máte nárok na mateřskou, nastupujete na ni před porodem, ale na rodičovskou nastupujete buď po skončení mateřské, nebo až po porodu.

Mateřská dovolená 2024: Vše, co potřebujete vědět
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2024: Vše, co potřebujete vědět

Peněžitý příspěvek v mateřství (mateřská) je dávkou nemocenského pojištění. Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory.

Více na https://www.e15.cz/finexpert/vydelavame/sedm-rozdilu-mezi-materskou-a-rodicovskou-1344156

Jaká bude výše rodičovského příspěvku v roce 2024?

Rodičovský příspěvek stoupne od ledna 2024 na 350 tisíc korun ze současných 300 tisíc. Při narození dvou a více dětí současně, takzvaných vícerčat, dostanou rodiny tak jako dosud 1,5násobek základní částky. Od ledna 2024 se tedy rodičovský příspěvek pro vícerčata zvýší na 525 tisíc korun z dosavadních 450 tisíc. 

Rodiče sami mohou rozhodnut, jak rychle si svůj rodičovský příspěvek vyčerpají. Je tedy na nich, jakou výši i délku čerpání si zvolí. Rodič také může v průběhu čerpání změnit délku a výši příspěvku, a to jedenkrát za tři měsíce. 

Rodiče mohou nově čerpat rodičovský příspěvek nejdéle do třech let věku dítěte. Rychlost čerpání rodičovské dovolené si však nemohou zvolit rodiče, kteří pracují jako OSVČ a neplatí si nemocenské pojištění.

Jaké jsou varianty čerpání rodičovského příspěvku? 

Rodič má možnost čerpat příspěvek až do výše odpovídající peněžité pomoci v mateřství. Částku tedy nelze vyčerpat najednou.

Měsíční výše však stále nebude moci být vyšší než 70 % vyměřovacího základu (zjednodušeně se jedná o hrubý měsíční příjem).

V současné době přitom platí, že pokud nelze žádnému z rodičů stanovit k datu narození dítěte denní vyměřovací základ, náleží jim rodičovský příspěvek bez možnosti volby v pevně stanovených částkách do čtyř let věku dítěte. Nejčastěji se to týká studentů, nezaměstnaných nebo osob samostatně výdělečně činných, kteří nejsou účastni na nemocenském pojištění.

Dne 28. července 2021 vstoupila v platnost novela zákona o státní sociální podpoře, která pojednává o tom, že by rodičovský příspěvek bylo možné dočerpat v celé výši i při narození dalšího dítěte. Podle zmíněné novely nově nepřijdou rodiče, kteří si pořídí další dítě, o zbytek nevyčerpaných peněz a zbývající částka jim může být doplacena jednorázově při narození dalšího dítěte.

Nepočítá se ovšem s tím, že příspěvek bude doplácen všem. Dočerpání částky při narození dalšího dítěte je spíš motivační, nárok na něj totiž podle nové zákonné úpravy mají ty rodiny, kde jde alespoň jednomu z rodičů stanovit k narození dalšího dítěte 70 % třicetinásobku denního vyměřovacího základu v částce, která bude převyšovat 7600 Kč. Dočerpat dávku tedy není možné u těch, kde ani jeden z rodičů nevydělává a nemá ani nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM).

Žádost o rodičovský příspěvek: Návod, jak a kde rodičák jednoduše vyřídit

Práce na rodičovské dovolené: Mohu si přivydělat? 

Při pobírání rodičovského příspěvku můžete pracovat u svého zaměstnavatele či u jiného zaměstnavatele bez omezení, možná je i samostatně výdělečná činnost.

Příjem rodiče není sledován. Při nároku na výplatu rodičovského příspěvku může rodič výdělečnou činností zlepšovat sociální situaci rodiny. Nezkoumá se ani nárok na podporu v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci.

Můžu mít dítě ve školce, když pobírám rodičovský příspěvek?

Od ledna 2020 došlo ke změnám týkajícím se pobytu batolat ve školce. Od této doby mohou být děti do 2 let ve školce nebo v obdobném školském zařízení 92 hodin měsíčně, aniž by rodiny přišly o rodičovský příspěvek. Do konce roku 2019 byl limit pouze 46 hodin měsíčně. Změna měla za cíl pomoci rodičům lépe sladit rodinný a pracovní život. Ti, kteří se chtějí vrátit dříve do práce, alespoň na poloviční úvazek, mohou, aniž by přišli o svůj příspěvek.

Jak vyřídit žádost o rodičovský příspěvek?

O rodičovský příspěvek se žádá na úřadu práce dle místa bydliště, kde je třeba předložit rodný list dítěte, občanský průkaz rodiče a také potvrzení od České správy sociálního pojištění o nároku na dávku, která ovlivňuje nárok na rodičovský příspěvek a jeho výši. Přečtěte si také, co vše budete k žádosti o rodičovský příspěvek potřebovat nebo kdy začít s jeho vyřizováním.

Kdy rodičovská končí a jak se dá prodloužit?

Délka rodičovské dovolené záleží na vás, přičemž si můžete zvolit její trvání. Standardně se počítá s délkou tří let, kdy vám rodičovská končí a zaměstnavatel vám drží pracovní místo. Se zaměstnavatelem se ovšem můžete domluvit a do práce nastoupit už dříve. V druhém případě pak lze také požádat o prodloužení rodičovské.

Dokud nejsou dítěti tři roky, musí vám zaměstnavatel ze zákona vyhovět. Ovšem v případě, kdy chcete nastoupit do zaměstnání dříve, než jste původně nahlásili, je to možné pouze se souhlasem zaměstnavatele.

Rodič také může být na rodičovské dovolené bez rodičovského příspěvku, stejně tak může pobírat rodičovský příspěvek a zároveň pracovat. Po vyčerpání rodičovského příspěvku rodičovskou dovolenou prodloužit nelze.

Na co přispějí letos rodičům zdravotní pojišťovny? Tady je přehled výhod pro maminky i děti

Jsem na rodičovské a čekám další dítě. Jak to bude s rodičovskou? 

Pokud otěhotníte ještě během čerpání rodičovského příspěvku, o své peníze již nyní nepřijdete. Zbytek rodičovského příspěvku, který nestihnete vyčerpat, už nepropadne. Podmínkou ovšem je, že aspoň jeden z rodičů pracuje (zaměstnanec, OSVČ nebo dohodář platící pravidelně pojistné).

Čerpali jste rodičovský příspěvek v zahraničí?

Pokud jste na nejmladší dítě podobnou dávku pobírali již v zahraničí, odečte se vám z celkového nynějšího příspěvku 300 000 korun (od 1. ledna 2024 tedy z celkového příspěvku 350 000 korun) částka, kterou jste na dítě čerpali už v rámci jiné země.

Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Mateřství, Rodiče, Peníze, Mateřská škola, Finance, Nejlepší video, Rodičovský příspěvek, otcovská dovolená, Samoživitelky, novela zákona, Příspěvky na děti, Pojištění, Rok 2023, Omezení, Česká republika, Rychlost čerpání, Práce, Nárok, PPM, Trvání, Zaměstnavatel, Volby, Dánová, Srovnání cen povinného ručení a havarijního pojištění