Maminka.czMateřská a rodičovská dovolená

Rodičovská dovolená 2016 – vše, co potřebujete vědět

Romana Rybová 1.  1.  2016
Jak podat žádost o rodičovský příspěvek? A jak postupovat při jeho výpočtu? Je možná práce při rodičovské dovolené, nebo zákony přivýdělek zakazují? Kdy rodičovská končí a jak se dá prodloužit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Článek píše o situaci v roce 2015. Podívejte se na aktuální informace:

Mateřská dovolená 2017 – vše, co potřebujete vědět
Mateřská dovolená 2017: Kalkulačka mateřské
Mateřská a rodičovská dovolená

Mateřská dovolená 2017: Kalkulačka mateřské

Rodičovská dovolená 2017 - vše, co potřebujete vědět

Kdy vzniká nárok na rodičovský příspěvek? 

Rodičovský příspěvek dostanete ve chvíli, kdy vám skončí výplata peněžité pomoci v mateřství. Pokud jste na peněžitou pomoc v mateřství neměla nárok, dostanete rodičovský příspěvek ihned ode dne narození dítěte. Tuto dávku, na rozdíl od peněžité pomoci v mateřství, vyplácí úřad práce (odbor státní sociální podpory). Příspěvek dostanete vždy jen na nejmladší dítě v rodině.

Jaká je výše rodičovského příspěvku?

Jaká bude měsíční výše rodičovského příspěvku, o tom si rozhodují rodiče sami. Podle toho, jak dlouho jej chtějí čerpat. Jeho celková výše je 220 tisíc korun a může se čerpat nejdéle do 4 let věku dítěte. Výše rodičovského příspěvku je stejná i pokud se rodiče na rodičovské dovolené vystřídají. Jednotlivé varianty rodičovského příspvěku si popíšeme níže. 

Jak vyřídit žádost o rodičovský příspěvek?

O příspěvek můžete žádat až tři měsíce zpětně po narození dítěte. Není proto nutné hned z porodnice běžet na pracovní úřad. Při podání žádosti budete muset předložit rodný list dítěte, občanské průkazy rodičů, potvrzení od ČSSZ o nároku na dávku, která ovlivňuje nárok a výši rodičovského příspěvku.

Pokud je potřeba, může za vás žádost vyřídit otec dítěte. Musí však být uveden v rodném listě.

A co práce na rodičovské dovolené? Mohu si přivydělat? 

Při pobírání rodičovského příspěvku můžete pracovat. Je ale třeba zajistit péči o dítě. Pokud se rozhodnete pro to zvolit školku nebo dětské jesle, je třeba si uvědomit, že dítě můžete do takového zařízení umístit pouze na 46 hodin v měsíci, zároveň nesmíte přesáhnout 4 hodiny denně.

Zde se očekává první změna, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí ve věci rodičovského příspěvku připravuje. Měla by zmizet podmínka zajištění institucionální péče o dítě po dobu maximálně 46 hodin. Sledovat by se měla jen řádná péče o dítě. Předpokládá se, že tato změna by měla vejít v platnost nejdříve v roce 2017.

Jaké jsou varianty čerpání rodičovského příspěvku? 

Jestliže jste si před nástupem vy ani otec dítěte neplatili nemocenské pojištění, musíte nastoupit na čtyřletou variantu rodičovského příspěvku. Do věku 9. měsíců dítěte dostanete 7 600 korun a po zbytek doby 3 800 korun měsíčně.

Brzy nebude ani toto pravidlo platit. Pokud návrhy ministerstva projdou, budou si tyto maminky moct volit výši rodičovského příspěvku až na 7 600 korun měsíčně a zkrátit si tak dobu čerpání rodičovského příspěvku.                                                                                                                    Pokud jeden z rodičů nemocenské pojištění hradil, může si žena sama zvolit výši příspěvku a to podle denního vyměřovacího základu ke dni narození dítěte. Momentálně je to tak, že maximálně můžete dostat 11 500 korun měsíčně (u osob s měsíční mzdou 16 500 korun a výše), minimálně 50 korun měsíčně.

To by se mělo od roku 2017 změnit. Díky této třetí změně budou ženy moci čerpat rodičovský příspěvek až do výše odpovídající vyměřovacímu základu pro stanovení peněžité pomoci v mateřství.

Částku 220 tisíc korun tak bude možné vybrat mnohem rychleji. A to do jednoho roku dítěte. Nyní je minimální doba čerpání příspěvku 19 měsíců a maximální 4 roky. Dobu čerpání a výši částky si můžete během rodičovské dovolené měnit.

Jak bude v roce 2016 vypadat čerpání mateřské?

Mateřská dovolená 2016 – vše, co potřebujete vědět

Kdy rodičovská končí a jak se dá prodloužit?

Rodičovská dovolená končí ve věku tří let dítěte. Nelze ji nijak prodloužit. Pokud by zaměstnankyně/zaměstnanec chtěl být doma s dítětem i poté, musí se na poskytnutí dalšího volna domluvit se zaměstnavatelem. Nejedná se již ale o rodičovskou dovolenou, ale o poskytnutí neplaceného volna a záleží na zaměstnavateli, zda této žádosti vyhoví.  Jinak je to u rodičovského příspěvku.

Ten lze čerpat do věku čtyř let, respektive do doby než vyčerpáme částku 220 tisíc. Rodič také může být na rodičovské dovolené bez rodičovského příspěvku, stejně tak může pobírat rodičovský příspěvek a pracovat.

Jsem na rodičovské a čekám další dítě. Jak to bude s rodičovskou? 

Pokud otěhotníte ještě během čerpání rodičovského příspěvku, hned si zvyšte jeho výši, abyste stihla vybrat co nejvíce z daných 220 tisíc korun. Pokud všechny peníze nevyčerpáte, nebo nemůžete z důvodu, že denní vyměřovací základ ani jednoho z rodičů nestačí na navýšení příspěvku, tyto peníze propadnou státu a nelze je dále vymáhat.

Příklad

Maminka je na rodičovské dovolené s prvním dítětem do 31. března, a druhé dítě se jí narodí až 12. dubna. Co se bude dít v těch dvanácti nepokrytých dnech, kdy žena nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství a samozřejmě nenastoupí do práce. Je možné, aby dostala rodičovský příspěvek od 1. dubna?

Možné to není, protože pokud maminka nemá u druhého dítěte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, dostane rodičovský příspěvek až ode dne narození druhého dítěte (respektive nejmladšího dítěte v rodině). Informaci o ukončení rodičovského příspěvku na starší dítě i o nároku na rodičovský příspěvek na nové dítě je třeba nahlásil na příslušné zdravotní pojišťovně, která podá i informace týkající se období mezi rodičovskými příspěvky.

Řešení: Maminka si může rozvrhnout rodičovský příspěvek tak, aby jí pokryl i měsíc, kdy se má narodit druhé dítě. V našem případě tedy duben. I kdyby to měla dostat pár stokorun. Vyhne se tak běhání po institucích jako je například zdravotní pojišťovna.

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodičovský příspěvek, Čerpání rodičovské, Čerpání, Měsíční výše, Poskytnutí, Rodičovská dovolená, Dovolená, Úřad práce, Dov, První změna, Zaměstnankyně, Rodný list, Kalkulačka mateřské, Celková výše, Narození druhého, Navýšení, Informace týkající, Sociální věc, Nejmladší dítě, Minimální doba, Nové dítě, Výplata