Maminka.czKam s dětmi

Rodičovská dovolená na cestách! 12. díl: V Barceloně odpočíváme, ale těšíme se už domů

Veronika Vlachová 10.  10.  2016
Musím přiznat, že až teď, po více jak šesti týdnech putování po západní Evropě, mi skutečně dochází, jak moc náročné je cestování se dvěma malými dětmi. Čas na oddych není vlastně žádný a vstřebávání zážitků probíhá v takové rychlosti, že mi přejíždění z města do města, ze země do země už přijde naprosto normální.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A představa, že bychom si s manželem aspoň na jeden večer oddechli a vyrazili na víno? To není přece ani myslitelné! Tedy až do teď: vyrážíme do Barcelony, ve které budeme trávit týden i s rodiči mého manžela. Což znamená příjemné zpestření nejen proto, že můj tchán i tchýně jsou vskutku k pohledání, ale také že se vidina menšího oddechu při péči o děti konečně zrealizuje!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Čas na restart

Vlastně to byl perfektní nápad vytáhnout rodiče mého manžela na menší dovolenou. Na začátku tu byla sice jen idea s nimi strávit čas i někde jinde než u nich nebo u nás doma. Ale ve skutečnosti jsme jejich pomoc vítali s otevřenou náručí. Kdo by si nerad ráno déle pospal nebo přenechal plotnu zkušenějším? Zkrátka z toho očividně vyplývá, že cestování je sice moc fajn, ale do seznamu všech důležitých věcí je potřeba započítat nejen paralen nebo repelent proti komárům, ale i plán na regeneraci vlastních sil i nervů. A co si budeme povídat, natěšení prarodiče na vnoučata jsou upřímně asi to nejlepší řešení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Horečka barcelonské noci

Vše by bylo dostatečně ideální, kdyby druhý den pobytu naši dceru neschvátily vysoké horečky. „Co to může být? Že by rostoucí zuby?“ vrtalo nám hlavou po probdělé noci. Ale sedět jen tak doma s unavenou dcerou, která tak jako tak prospí většinu dne, se nám moc nechtělo.

A tak vyrážíme na výlet na horský masiv Montserrat. Naše dcera ho víceméně prospí v autosedačce nebo nosítku. Stejně tak dohání svůj spánkový deficit i následující den, kde se s mužem, už bez našeho staršího syna, couráme po známé čtvrti Gràcia. A i když se snažím užít si atmosféru tohoto katalánského města, které nabízí spoustu příjemných pláží, restaurací, designových obchůdků i hospůdek s tupláky, v hlavě mě hryže aktuální stav mé milované dcery. „Klesne jí už dneska konečně horečka? A neměli bychom raději zajít k lékaři?“ přemýšlím.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Gaudí jako povinnost

Je naprosto jasné, že přijet do Barcelony a nepokusit se dostat se do nejznámějšího díla Gaudího, je skoro zvrhlost. Sagrada Familia je ohromující. Brzy se má dokončit a oplývat ještě mohutnějším vzezřením. Do seznamu povinných návštěv by mohl patřit i Park Güell s prvky z dílny Gaudího. Ale na dvě věcí nesmíte v souvislosti s Gaudího stavbami zapomenout: že je potřeba si zajistit rezervaci včas a že vstup stojí nemalý peníz.

Malá vzpruha

Večerní procházky po Barceloně mají své kouzlo. Ostatně i to se nám s manželem po dlouhé době podařilo. Rodinná výpomoc působila na naši psychiku jako endorfinová injekce a další závěrečné štace na seznamu našeho dvouměsíčního cestování vnímáme jako další příjemnou výzvu, kterou chceme prožít s dětmi.

Ale začíná se nám už stýskat po vlastní posteli, kuchyni i záchodu. A syn už škemrá, že už chce do školky za svými kamarády. Startujeme tedy auto a vyrážíme na závěrečné putování, které nás má do týdne dovézt až domů. Už se evidentně všichni dost těšíme. Prostě všude dobře…

Rodičovská dovolená na cestách! 11. díl: V Seville měníme rodičovské strategie
Rodičovská dovolená na cestách! 10. díl: V Córdobě přichází první krize
Rodičovská dovolená na cestách! 8. díl: V Lisabonu si musíme střežit děti
Rodičovská dovolená na cestách! 5. díl: V Bordeaux z nás opadá stres
Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Rodičovská na cestách, Coura, Bordeaux, Dom, Lisa, Bár, Bar, První krize, Vzpruha, Dov, Spánkový deficit, Lisabon, Čest, Dovolená, Restart, Repelent, Nejlepší řešení, Rodičovská dovolená, Cesta, Následující den