Maminka.czKam s dětmi

Rodičovská dovolená na cestách! 5. díl: V Bordeaux z nás opadá stres

Veronika Vlachová 22.  8.  2016
Náš další vytyčený cíl je Bilbao, největší baskické město na severu Španělska. Ale navigace hlásí jízdu téměř devět hodin. Což se nám, upřímně, s dětmi, které jsou v posledních dnech často přikurtovaných v autosedačkách, absolvovat nechce. Tuhle celkem dvouměsíční rodičovskou cestu jsme si zařadili do kategorie „dovolená“, takže nikam nechvátáme. Proto stavíme na dvě noci ve francouzském Bordeaux na půl cesty. A nebudu se tajit tím, že se taky těším na ochutnávky těch francouzských vín!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cestovat se dvěma malými dětmi znamená také vyžadovat od ubytování malé zázemí: mít k dispozici kuchyň, pračku, koupelnu a záchod. Proto pár hodin před odjezdem z Paříže vybíráme nocleh v Bordeaux. Kritéria jsou jasná. Jen se možná tentokrát obejdeme bez pračky. Ale i přesto cena za ubytování ve Francii vyskáče na vysokou částku. Bereme tedy jednu z levnějších variant, která je kousek od centra, a vyrážíme na cestu nejen za vínem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Hoďme se do klidu

Teprve po třech týdnech cestování z nás opadá první stres, který nám do hlav při každém přesunu z místa na místo vnášel otázky typu: Co budeme jíst? Jak zabavíme děti na dlouhých štrekách? Jak poskládáme děti na pokojích? Co když tam nebude vana, abychom děti mohli pohodlně vykoupat? Co když děti onemocní? Po pár nocích mimo domov jsme si ujasnili základní pravidla.

Klepněte pro větší obrázek

Třeba to, že situace budeme řešit, až když skutečně nastanou. Nebo že ať už nastane cokoliv, všechno má svoje fikané řešení, které nás i děti v lecčems obohatí. A taky jsme přišli i na to, že je vlastně fajn mít všechno trochu jinak, než jak jsme zvyklí. A navíc: dětem je prakticky spousta věcí jedno. Hlavně aby měly klidné a rozumné rodiče, se kterými se budou cítit bezpečně a spokojeně. A je fuk, zda se s nimi právě nacházejí v Paříži, Bruselu nebo teď aktuálně v Bordeaux. Nebo ne?

Rodičovská dovolená na cestách! 4. díl: V Paříži jsou děti na obtíž

Šetřit, kde se dá

Takové cestování po západní Evropě neustále sahá do peněženky. Proto důmyslný plán, kde ušetřit, je rozhodně na místě. Ale v čem jsme se rozhodně nechtěli omezit, byla ochutnávka místního jídla a pití. Což v Bordeaux muselo zákonitě platit o několikachodovém menu na oběd a k tomu sklenička vína, jak se patří! A pak druhá a třetí...

Teprve po třech týdnech cestování z nás opadá první stres.

 

Vtaženi do atmosféry

Říká se, že když milujete Paříž, o Bordeaux nezavadíte ani pohledem. Což platí i naopak. Komu k srdci nepřiroste Paříž, zamiluje si Bordeaux. A nás si tohle akvitánské město získalo hned v druhé ulici (pokud nepočítám hned tu první, ve které někteří naši členové obdrželi pár smrdutých psích exponátů na podrážku bot).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Míchá se tu uvolněná atmosféra studentského města s přístavními atributy a francouzského šarmu. Kombinace typické Francie se severoafrickým šmrncem: architektonická historie, malé kavárničky, romantické uličky bez chodníků, luxusní obchody, živé trhy na náměstí i obrovitánské oceánské lodi u břehu. Takže je na co koukat i z dětského pohledu.

Vyjíždíme dál

Den strávený v Bordeaux nás příjemně nadchl. A i nalákal na příští delší pobyt. Ale je čas vyrazit dál. Dnešní plán je dojet do Bilbao, do města na severu Španělska, které omývá Atlantik a pyšní se moderními architektonickými skvosty. Tak za zhruba pět hodin budeme vědět víc.

Rodičovská dovolená na cestách: 1. díl: Je rozhodnuto!
Rodičovská dovolená na cestách! 2. díl: Kolín nad Rýnem
Rodičovská dovolená na cestách! Díl 3.: Brusel a Gent
Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Rodičovská na cestách, Dov, Oceán, Brusel, Čest, Náš, Kolín nad Rýnem, Atlantik, Sklenička, Stres, Ochutnávka, Francie, Uvolněná atmosféra, Šmrnc, Bordeaux, Cesta, Rodičovská dovolená, Dovolená