Maminka.czKam s dětmi

Rodičovská dovolená na cestách! 6. díl: V Bilbau jsme se naučili pít

Veronika Vlachová 29.  8.  2016
Tohle baskické město ze sebe začíná v posledních pár letech dělat stylovou metropoli. Pořád se tu pracuje, něco opravuje a staví a vedle historických budov se tyčí ty nejmodernější stavby soudobé architektury. Procházet městem je jako si prohlížet obrázky nejrůznějších stavebních stylů. A přitom se u toho myslí i na děti – dokonce i na jednom z hlavních plácků u řeky najdete originální hřišťátko. Ale nejen tam. Dokonce jsou často poblíž dětských stanovišť i restaurace, ve kterých můžete ochutnat tapas. Co víc si přát?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V Bilbau se za posledních pár let ročně vystřídá více jak milion návštěvníků. A není divu – město totiž začalo vehementně pracovat na svém image moderního města, ve kterém si najdou své milovníci španělské historie a i ti, kteří inklinují k moderním přístupům. Dokonce i promenáda kolem řeky Nervión je lemovaná příjemnými travnatými plácky, lavičkami i kašnami s pitnou vodou, takže je prostor, kde se po dlouhých šlapanicích náležitě rozplácnout. Jinými slovy: tady se nejkrásnějšími částmi města příjemně probrouzdáte i s dětmi.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Modernost i strach

Musím uznat, že mísení starého s novým Bilbau sluší: spletité uličky, ústící v historickém centru lemovaným arkádami nebo bohatě malovanými fasádami, široké bulváry s luxusními obchody a sympatickými kavárničkami nebo čtvrtě s originálními budovami současných architektů do konceptu zajímavého města, které má co nabídnout, rozhodně zapadá.

Rodičovská dovolená na cestách! 5. díl: V Bordeaux z nás opadá stres

Ale na druhou stranu – nad čím my se rozplýváme, pro naše děti bylo jen nositelem strachu. No, uznejte – třeba květinový pes nebo ocelový pavouk v nadživotní velikosti před moderní stavbou Franka Gehryho, Guggenheimova muzea, nenechalo našeho syna na několik nocí dlouho spát.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Mami, proč byl ten pavouk tak veliký? A mami, proč ten pes měl namísto očí divné listy?“ Období otázek dorazilo právě i do naší rodiny. Takže náš výlet po západní Evropě začíná být dobrodružnější.

Jdeme na jídlo

Ale naštěstí jsme ve Španělsku, kde se jakékoliv trable zahánějí dobrým jídlem. Takže míříme do populární Café Iruňa, které se pyšní titulem Nejkrásnější kavárna v Bilbau. Možná proto, že je asi nejstarší široko daleko a interiér pokrývají zajímavé dlaždičky a nejrůznější malby. Objednáváme si tady spoustu tapasů.

A k tomu samozřejmě flašku vína, abychom si alespoň na pár minut připadali jako praví Španělé. Ostatně, tu flašku vína tady dostane každý člověk k obědovému menu a stojí pakatel. Ale vyžahnout několik skleniček a pak jít na slunce a starat se o děti? Hm, dost nerozumný špás, nemyslíte? Zvlášť, když se aktuální teploty houpají kolem 35 stupňů. To je těžký kalibr nejen pro nás, ale hlavně děti. Smáčíme jim hlavy v každé druhé veřejné kašně a nutíme do sebe vpravit několik loků vody nebo melounu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Výlet na kuriozitu

Kdo je někdy v Bilbau, musí se podívat na zdejší ocelovou konstrukci mezi předměstími Las Arenas a Portugalete. Tenhle přívoz, který se vznáší nad řekou, a přepravuje lidi i auta, je součástí UNESCO a také zdejší velké atrakce. A když se vám nebo spíš dětem pak nechce šlapat do kopce nahoru zpět na metro, poslouží zdejší pojízdné chodníky. To si nechám líbit!

Rodičovská dovolená na cestách! 4. díl: V Paříži jsou děti na obtíž

Cestou zpátky ještě ale řešíme jednu záležitost: naši devítiměsíční dceru ještě v Bordeaux poštípalo v noci něco podivného a štípance mokvají a svědí. Takže obcházíme lékárny a hledáme takovou, ve které alespoň trochu mluví anglicky. Španělsky se musíme naučit příště! Ale teď už jdeme zase po dvou nocích v Baskicku balit a zítra hurá do Portugalska!

Rodičovská dovolená na cestách! Díl 3.: Brusel a Gent

Rodičovská dovolená na cestách! 2. díl: Kolín nad Rýnem

Rodičovská dovolená na cestách: 1. díl: Je rozhodnuto!

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Vaše příběhy, Maminka cestuje, Rodičovská na cestách, Přívoz, UNESCO, Čest, Brusel, Obědové menu, Pavouk, Cesta, Trable, Nadživotní velikost, Café, Lavička, Bordeaux, Páka, Rodičovská dovolená, Těžký kalibr, Metro, Poslední pár, Moderní přístup