Maminka.czPoradna pro rodiče a děti

Rodičovská práva u lékaře: S léčbou nemusíte souhlasit. Co dál?

Jana Potužníková 14.  3.  2019
Má, nebo nemá rodič právo nahlížet do zdravotní dokumentace dítěte? Jistěže má! A co v případě, že nesouhlasí s léčebnými postupy? Lékař to musí respektovat, zasáhnout bez vašeho souhlasu může jen v život ohrožující situaci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

NAHLÍŽENÍ DO DOKUMENTACE

Do zdravotní dokumentace samozřejmě má rodič právo nahlížet. „Zamezit v tom mohou pouze v případě, kdy rodič dítě týrá, zneužívá nebo jinak poškozuje. Jinak má každý pacient – v tomto případě jeho zákonný zástupce – právo nejen na nahlédnutí, ale i pořízení kopie. Tehdy platíte jen za náklady na její pořízení,“ konstatuje právnička Kateřina Vítová ze společnosti Aperio. Vaše zdravotní dokumentace je zkrátka o vašem zdravotním stavu a vy máte právo na informace o svém zdravotním stavu, zdravotní dokumentace vašich dětí je o zdravotním stavu vašich dětí a každý rodič má právo na informace o zdravotním stavu dítěte.

Dítě v nemocnici: Na co máte jako rodič právo?

DOPROVOD K LÉKAŘI

Je jasné, že primárně k pediatrovi s dětmi chodíme my, mámy. Ale co když nemůžete? Kdo může doprovodit vaše dítě? Pochopitelně jeho otec (a je jedno, jestli jste sezdaní, nebo ne). A toto právo (povinnost) platí i po rozvodu. Jenže, jak je to v případě, kdy má volno leda babička nebo chůva dítěte? Často totiž jde nejen o doprovod, ale také o rozhodnutí o zákrocích, které lékař může navrhnout. A může jiný než rodičovský doprovod rozhodovat?

Jak najdete nejlepšího pediatra? A proč se registrovat ještě před porodem?

„Například babička má ze zákona právo na styk s dítětem, ale právo rozhodovat nemá, protože rodičovská odpovědnost je nepřenositelná a náleží rodičům. Babička tedy může dítě doprovodit k lékaři, pokud s tím rodiče souhlasí. A pediatři takovou situaci většinou řeší tím, že chtějí mít doloženo, že rodič s tímto doprovodem souhlasí. Někteří lékaři mají na svých webech dokonce formulář pro takové případy: Formulář stačí vytisknout, vyplnit a podepsat. Tím rodič vyjádří souhlas s poskytnutím zdravotních služeb dítěti,“ popisuje jednoduchý postup právnička. A co když takový formulář váš pediatr nemá?

„Další možností je podepsaná plná moc, v níž rodič zmocní doprovod k doprovodu dítěte k lékaři. Stejný postup platí pro případ, kdy je doprovodem chůva či kamarádka. Pak je jen vhodné, aby měl doprovod s sebou nějaký průkaz totožnosti, zvlášť v případech, kdy lékař doprovázející osobu nezná a doprovázeno je velmi malé dítě,“ uzavírá tuto otázku Kateřina Vítová.

Jak vybavit lékárničku při cestování s dětmi? 

PRÁVO NA NESOUHLAS S POSTUPEM LÉČBY

Jsem si vědoma toho, že lékaři mají školy, a já ne. Mají za sebou mnohdy desítky let praxe, a já jen jedno dítě. Přesto by vám každý pediatr měl říct to, co řekl při první návštěvě mně ten náš: Vy jste matka, vy rozhodujete, já budu jen nabízet řešení. Tak to má být. Pokud nesouhlasíte třeba s tím, že má dítě dostat antibiotika, lékař má povinnost to respektovat a hledat jiné postupy. Zasáhnout bez vašeho vědomí či souhlasu může lékař jen v život ohrožující situaci, například u prudkého krvácení nebo když je třeba prokazatelné, že by nasazení antibiotik zamezilo nástupu fatální sepse. Jinak je konečné slovo na vás. Protože zákon dává vám jako rodiči rodičovskou odpovědnost a předpokládá, že jednáte v nejlepším zájmu dítěte.

Jsou nutná antibiotika? Poradí test CRP, nebojte se o něj požádat
Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Rodiče, Poradna pro rodiče a děti, Pediatr, Zdravotní dokumentace, Aperio, Rodičovské právo, Kateřina Vítová, PRÁV, Léčba, Formulář, Sepse, Doprovod, Lékař, Zdraví na Heureka.cz

Video