Maminka.czUmělé oplodnění

Rodičovské dilema: Mají děti vědět, že přišly na svět díky umělému oplodnění?

wall 17.  1.  2021
Rodičovství přináší neustále nějaké výzvy. A otázky, na které si rodiče musí odpovědět, případně na ně musí odpovědět svým dětem. Přibývá těch, které přišly na svět díky IVF – měly by to vědět, nebo ne?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Moje dvě děti přišly na svět díky umělému oplodnění, bez něho bychom s mužem neměli šanci. Dnes jsou jim dva a čtyři roky. A mě rozhodila kamarádka, když se mě zeptala, zda jim to řeknu," vypráví Zuzana (36), o čem v poslední době přemýšlí. 
 
Je to pro děti důležité? A pokud ano, kdy by  se to měly dozvědět? 


Osobně si myslím, že by to vědět měly. Stejně jako jsem mým dětem, kterých se to týkalo, řekla, že přišly na svět císařem. Mně to moje máma neřekla, a když mi to jako strašné tajemství vylíčila asi v deseti letech spolužačka, zaskočilo mě to. 

Císařský řez není jednodušší a bezbolestná forma porodu, varuje porodník!

Ale už jsem taky narazila na názor, že se o císaři, natož o početí pomocí IVF dětem v žádném případě říkat nemá. Že je to moc intimní a dítěti do toho nic není. Případně že by si rodičů nevážilo nebo že by jím to mohlo otřást. 

Co na to psycholog? 

"Vnímám možný rozdíl mezi císařským řezem a umělým oplodněním.

Dítě má maminka v bříšku a nějak se musí dostat ven. To je pro dítě srozumitelné. Tedy, ve chvíli, kdy se rodiče dítě zeptá, tak mu může sdělit obě obvyklé varianty. To pochopí i velmi malé dítě," říká dětský psycholog Václav Mertin. 

Nové číslo časopisu Maminka! Naučte se odpočívat, odemkněte dětský talent

U početí pomocí IVF je to podle něj trochu jiné. "Nesdílím názor, že to dítětem otřese, že by si jich nevážilo a podobně. Na druhé straně, akt početí není evidentní jako těhotenství, kdy si dítě i na břicho sahá, cítí kopání a podobně, může se zajímat o to, jak se třeba sourozenec dostane ven. Takže v tomto případě je patrně zájem poněkud opožděnější," říká. 

Jinak podle něj ovšem platí totéž, co u porodu. "Ve chvíli, kdy se rozhodnete říct dítěti, že dítě vzniká tak, že muž vloží pindíka do pipinky a tak dále, nevidím důvod neříct, že někdy to je jinak," dodává Václav Mertin. Pokud mu to řeknete předčasně, tak dítě vyslechne a neřeší, zapomene, soudí odborník. 

"Dítě má právo vědět všechno. Za druhé, tuto informaci nepokládám za klíčovou. Myslím, že až bude velké, tak mu třeba budou rodiče vykládat, co všechno za prostocviky a jiná cvičení prováděli, kolikrát se pokoušeli a podobně, ale ani to není tak důležité," uzavřel. 

Jinými slovy, je to na vás. 

Témata: Rodičovství, Rodiče, Neplodnost a IVF, Plodnost, Umělé oplodnění, Početí, umělé, Chci si rodit po svém, Václav Mertin, Dilema, Pipi, IVF, Děti, Zuzana, Psycholog