Maminka.czRodina

Rodičovské tipy pro rok 2020: Udělejte si čas na každého, rozdělte si úkoly

Simona Procházková 3.  1.  2020
Co všechno máte na seznamu novoročních slibů pro letošní rok? Zhubnout? Trávit více času s dětmi? Začít cvičit? Naučit se konečně francouzsky? Vařit doma zdravěji? Víc číst? Začněte těmi jednoduchými, které dokážete v pohodě zvládnout, a budete se cítit fajn!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spolu se začátkem dalšího roku míváme obvykle pocit, že budeme psát na zbrusu nový list papíru, první leden chápeme často jako šanci, příležitost ke změně. S nadšením a obrovským přesvědčením, že tentokrát už to zkrátka vyjde, dáváme sami sobě nejrůznější sliby a závazky. Kdo z nás ale nakonec vytrvá a skutečně úspěšně dojde k vytyčenému cíli? Zásadní chybou, proč svá předsevzetí z velké většiny nikdy nedodržíme, je podle psychologů zejména fakt, že si na svá bedra nakládáme nereálné a nesplnitelné cíle a následně nás trápí výčitky, že jsme selhali…

Budu milá, hodná, důsledná a trpělivá vůči dětem. Jde to splnit?

Změny pro celý život!

Ať už jste za posledních dvanáct měsíců udělali jakékoli „rodičovské“ chyby a zaznamenali určité výchovné neúspěchy, zapomeňte na všechno, co bylo, a začněte žít jako rodina „tady a teď“. Od nuly, bez výčitek a návratů k minulým omylům a „hříchům“. Slibte si, že se pokusíte být trpělivější, shovívavější a kreativnější rodiče, kteří jsou se svými dětmi aktivně a naplno, duchem přítomni (schovejte tablet, vypněte mobil, odložte diář nebo časopis) a připraveni naslouchat i diskutovat. Protože zkrátka není nic důležitějšího!

Pokud chcete konkrétní příklady, zde máte několik tipů od samotných maminek, kterým se díky nim povedlo zlepšit rodinný život ke spokojenosti všech a udělat ze své rodiny úspěšně fungující tým, kde všichni táhnou za jeden provaz. Tyto nenáročné (a zdánlivě nepatrné) změny, díky kterým dokážete změnit chování i náladu ratolestí, můžete doma provést ještě dnes. A udržet je po celý rok. Výsledek totiž uvidíte v podstatě okamžitě!

Rodičovství je hodně náročná disciplína. Podívejte se, jaké úsměvné i šílené situace přináší

Udělejte si čas pro každé dítě

Smysluplné předsevzetí, které pomůže výrazně zlepšit rodinné vztahy a neuvěřitelně posílit vzájemné pouto s dětmi! I když máte dojem, že se ratolestem věnujete, jak nejlépe dokážete, přesto můžou trpět pocitem, že je některé upřednostňováno, sourozenecká rivalita je, pokud jde o náklonnost a pozornost rodičů, neúprosná. Snažte se spravedlivě dělit svůj čas, a co je důležité, plánujte a organizujte společné chvíle a akce (vaření, kreslení, sledování pohádky, čtení knížek, procházka, bruslení, návštěva divadla…), kdy se budete věnovat jen jednomu ze sourozenců. Každé dítě potřebuje mít mámu a tátu občas jen samo pro sebe, bez „rušivých“ elementů. Chce cítit „spiklenectví,“ souznění, potřebuje vám svěřit svá tajemství…

Dodržujte denní rutinu

Pokud máte pocit, že neustále nic nestíháte, honíte se jako pes za kořistí a pod vlivem časového stresu jste pak nepříjemná a naštvaná na děti i partnera, zastavte se! Zkuste vylepšit  každodenní rodinný režim (vstávání, příprava snídaně a svačin, vypracovávání domácích úkolů do školy, večerní rituály, čtení před spaním, pravidla pro používání elektroniky, rozpis úklidových prací pro všechny členy rodiny atd.), „zajeté“ stereotypy pomůžou podpořit týmového ducha rodiny. Praktický a osvědčený tip? Pro děti nejméně atraktivní (a z vaší strany žádoucí a preferované) aktivity (stlaní postele, úklid pokojíčku, příprava do školy…) zařaďte strategicky na přední příčky pomysleného seznamu, naopak ty ratolestmi oblíbené a vyžadované (sledování televize, hraní počítačových her na tabletu, návštěva kamaráda) na zadní příčky, tedy až po splnění těch nezbytných („ano, můžeš jít ven s kamarády, ale nejdříve si připravíš tašku do školy, nakrmíš křečka a nachystáš oblečení na zítra, abychom se ráno nezdržovali“).

Dětská novoroční předsevzetí: 7 chytrých a zábavných nápadů, jak na to

Rozdělte domácí práce

Slibte si, že letos už nebude veškerá starost o domácnost a vše s ní spojené ležet výhradně na vašich bedrech. Přestaňte dělat všem doma levnou pracovní sílu! I malé děti jsou schopné s ledasčím pomoci, veďte je k tomu od nejútlejšího věku. Každý člen rodiny by měl být odpovědný za některé nutné každodenní domácí práce. Rozvíjíte tak u dětí smysl pro povinnost, samozřejmě s ohledem na jejich věk a schopnosti. Uspořádejte rodinnou radu a dohodněte se, kdo co bude v domácnosti obstarávat, uklízet a zařizovat. Seznam můžete pověsit na ledničku nebo jiné viditelné místo, aby se nikdo nemohl vymlouvat, že na „své“ přidělené úkoly zapomněl.

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Výchova, Rodina a vy, Rodiče, Kořist, Knížek