Maminka.czPeníze a kariéra

Rodičovský příspěvek v roce 2011

Petr Gola 6.  1.  2011
Nový rok přináší změny také v pobírání rodičovského příspěvku. Jak se mění výše a jak lze měnit délku pobírání příspěvku? Jak dlouho vám musí zaměstnavatel držet místo a jaký musíte mít příjem, abyste dosáhli na dvouletou variantu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nárok na rodičovský příspěvek mají nadále všichni rodiče, bez ohledu na jejich majetkové poměry či příjem, kteří celodenně osobně pečují o nejmladší dítě v rodině. Pro rok 2011 nadále zůstává zachována možnost volby délky pobírání rodičovského příspěvku – dva, tři a čtyři roky. Znevýhodněno je však čerpání rodičovského příspěvku po dobu 4 let. O příspěvek si musí rodič zažádat na předepsaném formuláři na místně příslušném úřadu práce dle bydliště.

Výše příspěvku

Při pobírání rodičovského příspěvku do dvou let věku dítěte činí jeho měsíční výše nadále 11 400 Kč. Pro možnost čerpání dvouleté varianty je zapotřebí mít odpovídající příjem, nárok na mateřskou musí dosahovat 380 Kč denně, což odpovídá měsíčnímu příjmu nad 16 500 Kč.

Při tříleté variantě je měsíční rodičovský příspěvek 7 600 Kč. Při čtyřleté variantě je měsíční rodičovský příspěvek 7 600 Kč v prvních devíti měsících a poté již pouze 3 800 Kč.

Kolik času máte na výběr?

Oproti roku 2010 došlo ke zkrácení doby, kdy se může rodič dítěte rozhodnout, jakou variantu pobírání rodičovského příspěvku si zvolí. V roce 2010 se mohl rodič rozhodnou pro tříletou variantu do 21. měsíce věku dítěte, nyní je to pouze do konce 9. měsíce. Promeškat lhůtu se přitom rozhodně nevyplatí.

Kdo si včas nezažádá, ten bude ze zákona pobírat rodičovský příspěvek čtyři roky, což je jednoznačně nejméně výhodná varianta, kterou by měly čerpat pouze rodiče, kteří nemají ze zákona jinou možnost. Jestliže je vaše dítě k 1. lednu letošního roku starší 10 měsíců a mladší 21 měsíců, tak si musíte zažádat o tříletou variantu do konce února.

U dvouleté varianty ke změně nedošlo. I v letošním roce je zapotřebí zažádat do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém dítě mělo 22 týdnů.

Jakou variantu si zvolit?

Pravděpodobně nikdo si dobrovolně nezvolí čtyřletou variantu, protože za celé čtyři roky by rodič obdržel 216 600 Kč, zatímco při tříleté a dvouleté variantě by teoreticky mohli rodiče dostat až 273 600 Kč. V praxi však navazuje výplata rodičovského příspěvku na peněžitý příspěvek v mateřství tedy mateřskou, takže rodiče dostanou sice o něco méně na rodičovském příspěvku, protože ještě několik týdnů po narození dítěte dostávají mateřskou.

Nejedná se však o žádnou ztrátu, protože mateřská je vyšší než rodičovský příspěvek. V případě, že by byla mateřská nižší, tak je vyplácen ihned rodičovský příspěvek po narození dítěte. Rodičovský příspěvek po čtyři roky budou tedy pobírat spíše pouze rodiče, kteří nemají jinou možnost. Čtyřletá varianta je povinná např. pro nezaměstnané maminky nebo maminky podnikatelky, které si neplatily nemocenské pojištění. V těchto případech budou maminky čerpat rodičovský příspěvek ihned po narození miminka.

Jak dlouho vám musí zaměstnavatel držet místo?

Délka pobírání rodičovského příspěvku a doba čerpání rodičovské dovolené se nemusí shodovat. Lze tedy pobírat například rodičovský příspěvek dva roky a čerpat rodičovskou dovolenou tři roky. Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poskytnout rodičovskou dovolenou v rozsahu, v jakém si matka nebo otec požádá. Nejdéle však do doby tří let věku dítěte. Zaměstnavatel však může poskytnout neplacené volno i pro čtvrtý rok, ale v tomto případě záleží pouze na jeho vůli.

Co když zůstanete doma s dítětem déle?

Někteří rodiče zvolí finančně nejvýhodnější dvouletou variantu pobírání rodičovského příspěvku. Následně si však z různých důvodů situaci rozmyslí a chtějí zůstat s dítětem doma ještě jeden rok. Původně třeba předpokládali, že se jim podaří opět otěhotnět. Jak mohou postupovat, aby mohli být s dítětem doma další rok?

Čtěte také: Jak je to s mateřskou a rodičovskou dovolenou?

Zůstat doma s dítětem třetí rok je možné, ale rodič již nebude samozřejmě dostávat žádný rodičovský příspěvek, byl totiž vyčerpán během zvýhodněných dvou let. Jestliže však rodič zůstane doma, tak nemusí platit zdravotní ani sociální pojištění a zaměstnavatel mu musí nadále držet místo. Zaměstnavatele stačí pouze požádat o tříletou rodičovskou dovolenou.

Pro účely sociálního pojištění bude rodič i po dobu třetího roku považován za zaměstnance a tato doba mu bude zhodnocována pro důchodové účely. U zdravotního pojištění je potřeba pouze zdravotní pojišťovně oznámit, že budete celodenně osobně a řádně pečovat alespoň o jedno dítě do semi let věku a zdravotní pojištění bude za vás platit stát.

Další zajímavé články i praktické příklady včetně potřebných tabulek naleznete na webu Finexpert.cz

Témata: Peníze a kariéra, Rodičovský příspěvek, Měsíční výše, Příspěvek, Neplacené volno, Peněžitý příspěvek, Odpovídající příjem