Maminka.czChování a vztahy

Rodičovství po našem: Mít děti neznamená změnu životního stylu

Erika Pilátová 19.  9.  2016
Tři rodiny se s námi podělily o zkušenosti s tím, jak to vypadá, když se pár po narození dětí rozhodne, že nebude sedět doma a nevzdá se všeho, co jeho život naplňuje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

DENISA (39), LEKTORKA INTIMITY A VZTAHŮ, PAVEL (40), MANAŽER, 1 dítě: Pedro (2,5 roku)

Klepněte pro větší obrázek

Denisa s manželem vychovává dva a půl roku starého Pedra. Pokud to jejich společná práce, výuka na seminářích a další vzdělávání umožňuje, jejich syn je stále s nimi.

Žijeme dál naplno

„Prvního syna jsem porodila v 37 letech a s mužem jsme se na něj těšili. K mému milému překvapení změna v tom, jak žiju a pracuju, vůbec nebyla dramatická. Moje práce je z velké části z domova, kdy se věnuju organizaci seminářů, psaní článků a podobně. Kromě toho učím, zpravidla jsou to víkendy, výjimečně i delší časové úseky. Na semináře s námi syn cestuje odmalička, do dvou let jsem ho kojila.

Proč je role rodiče navzdory vymoženostem čím dál těžší?

Plně si užívám Pedra i dále pokračuji ve své práci, která mi přináší velký smysl a naplnění. Díky podpoře svého muže to vůbec není takový zlom v organizaci mého života, jak jsem si dříve myslela. V nezbytných situacích využíváme chůvu. V mém případě to však neznamená, že se synem nejsem. Naopak díky práci z domova i díky tomu, že se mnou a s manželem všude cestuje, trávím s ním velmi mnoho času. Ale nemusím neustále sledovat, co přesně dělá a kde je.
Pedro zatím nebyl ani jednu noc bez nás.

Dříve jsem na základě příkladů z okolí věřila tomu, že dítě znamená radikální změnu životního stylu.

 


Bereme ho s sebou na všechny cesty, pokud to naše práce nebo sebevzdělávání vyžaduje, a spíme ve společné velké posteli.“

Cestujeme ve třech

Celá rodina hodně cestuje po Čechách, často jezdíme po Evropě, jednou do roka jsme v Thajsku, kde to všichni milujeme.

Být rodičem je snazší a krásnější, než jsem si představovala. Vím, že mnoha dvojicím příchod dítěte třeba i trochu naruší partnerský vztah, pro mnoho párů je to zátěžové období, ke kterému jsem měla velký respekt.

Náš vztah se ale v mnohém ještě prohloubil a prozářil, nevěděla jsem, jak moc krásné je být s dítětem. A moc se těšíme, že to všechno budeme brzy prožívat ve čtyřech. Chceme, aby s námi děti sdílely všechno, co život nabízí.

 

 

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Mateřská a rodičovská dovolená, Rodina, Rodičovství, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Vaše příběhy, Váš domov, Styl, Vilma, Moderní umění, Karavan, Dětské plavání, Velký smysl, Kontaktní rodič, Kontaktní rodičovství, Výuka, Narození dětí, Živo, Společný čas, Velký podíl, Otcovská role, Evoluce, Životní styl